ГЕРБ загроби 38 млн. лв., за да брани корупцията

ГЕРБ загроби 38 млн. лв., за да брани корупцията4 паразитни  структури смучат милиони за чадър над мафията.Кабинетът на ГЕРБ загробва цели 38 милиона лева за неслучила се борба с корупцията по високите етажи на властта и нейните метастази - престъпно придобито имущество, конфликт на интереси и прочее. Парите отиват в четири паразитни структури, които смучат милиони на година от данъците на българите, за да не правят нищо, пише в. Атака.

Това са  Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, управлявана от Тодор Коларов (бившата "Кушлев"), Центъра за противодействие и превенция на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към МС и Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Въпреки целия този държавен апарат няма нито един престъпен бос, който да е с отнето имущество, няма нито един висш чиновник, изобличен в корупция или в лобиране за нечисти интереси.

За три години - 2010, 2011 и 2012 г., управляващото мнозинство на ГЕРБ налива общо над 38 милиона лева в четири структури, за да се похвали Бойко Борисов с някаква "война с престъпността", а всъщност за държавен чадър над мафията. Само че битка с престъпността не съществува. А парите се харчат с пълна сила без реално да се върши някаква работа. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, БОРКОР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към МС и Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика искат и получават милони от бюджета, за да подхранват цяла армия от дремещи чиновници.

С какво всъщност се занимава чиновниците, пробутани от ГЕРБ да имитират битка с престъпността, която по принцип трябва да се води от прокуратурата и съда? На първо място е Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, бившата "Кушлев", която сега се управлява от Тодор Коларов.

До края на юли 2011 г. конкретно по искане на комисията са наложени 523 запора и обезпечения на обща стойност 677 млн. лв. Сачо че съдът окончателно е уважил едва 12 иска за конфискация, и то за 8,1 млн. лева. А комисията е загубила 8 от приключилите 20 дела.

Затова пък през 2006-2009 г. за издръжка на комисията са похарчени 27 945 841 лв. ГЕРБ продължи злощастната практика на тройната коалиция, само дето изрита Стоян Кушлев от нейното ръководство и сложи своя човек Тодор Коларов. Роденият през 1974 г. чиновник е бил... юридически анализатор в Световната банка (оттам дойде и финансовият министър Симеон Дянков). От януари 2004 г. Коларов пък е юридически съветник в посолството на САЩ в България. И така, докато оглави комисията през април 2011 г. Харчовете обаче продължават, макар резултат да няма - преди броени дни се реши Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност да получи допълнителни 1 млн. лв. за следващата година. Сумата беше гласувана от парламентът на второ четене на бюджет 2012-а. Предложението за допълнителните средства не дойде лично от ГЕРБ, а от властовата "патерица" РЗС. Допълните средства ще се вземат от субсидиите на т.нар. комисия по досиетата и на комисията за защита от дискриминация. Така през следващата година Тодор Коларов ще разполага с 6,145 млн. лева, а общо за три години в нея ще потънат над 16 милиона...

На второ място идва гръмко обявеният проект БОРКОР

Точно преди една година ГЕРБ гръмко обяви, че създава спецзвено, което да бори корупцията по високите етажи на властта. Днес обаче Центърът за противодействие и превенция на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, все още не работи. Затова пък харчи щедро парите на данъкоплатците - предвиденият щат е запълнен едва на 25%, а изхарчените средства са 307 332 лева за заплати. Това е неуспешеният опит на Бойко Борисов да демонстрира пред ЕС воля и мерки за справяне с организираната престъпност и корупцията, особено с тази по върховете на властта, за която България редовно е критикувана от западните си партньори. БОРКОР трябваше да заработи още в края на 2010 г. Обещанието към Брюксел обаче очевидно няма как да бъде изпълнено, защото към 31 октомври 2011 г. са назначени единствено шефът на БОРКОР ген. Румен Миланов, двамата му заместници Петко Сертов и Елеонора Николова, и още 7 души администрация. По заплати на БОРКОР ситуацията много прилича на неприятния опит с комисията "Кушлев"

Според данните предвиденият щат на БОРКОР е 40 служители. От проектобюджета на МС за издръжката пък се разбира, че през 2012 г. звеното ще разполага с нови 4,8 милиона лева. От тях 3,2 милиона са за развиване на "основна дейност", която към момента е лъскане на столове и бюра.

Плановете на ГЕРБ са през 2013 и 2014 г. БОРКОР да получава ежегодно по още 500 000 лв. за инвестиции, въпреки че изобщо не е ясно дали Бойко Борисов ще се докопа отново до властта след края на този си мандат през 2013 г. Въпреки това общият бюджет на тази неуспешна пиар акция на Борисов до края 2014 г. е в размер на 13,5 млн. лева.

Третата паразитна структура се казва Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към МС

Нейн ръководител е Филип Златанов, досега юрисконсулт в банка, но вече избран от ПГ на ГЕРБ (след тайно гласуване) за ръководител на комисията. Численият й състав е общо 25 души - Филип Златанов - председател и членовете Николай Николов, Сабрие Сапунджиева, Паскал Бояджийски и Катя Станева. Плюс 20 човека администрация, както е предвидено в Правилника за организацията и дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. За 2012 г. са им отпуснати 1,5 млн. лв., при ставка за 2010 един милион. Средствата ще бъдат взети от субсидията на Комисията за регулиране на съобщенията. "Съмняваме се, че ще ни стигне, надяваме се на допълнително финансиране. Защото се съмнявам, че в рамките на тези пари ще бъдем максимално ефективни. Искаме и да назначим още поне десетина души", обясни в интервю Златанов. Само че до момента комисията не е сторила нищо срещу конфликта на интереси. Напротив - работи за прикриване на такива. Пример - преди по-малко от два месеца същата мастита комисия реши, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е бил в конфликт на интереси заради сключен от него консултантски договор, по който получил 131 000 лв. като консултант на "Секюрити Груп Алфа" и "Евроинс". Парите пък познатият като Лъчо Мозъка депутат декларирал 246 дни по-късно от законовия срок..., пише още в. Атака.

В същото време  ЕК казва:  Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи.

В последния си, пети доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка Европейската комисия каза ясно: няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи. В документа, оповестен преди четири месеца, е записано, че трябва да постигнем по-нататъшен напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност. Очаква се през лятото на 2012 г. ЕК да направи цялостна оценка и да изготви предложения в зависимост от нея. В доклада за България се посочва, че борбата с корупцията по високите етажи на властта не е довела до резултати през последните 12 месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри. Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за извършване на реформа. Има неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати, пише още в доклада.

ЕК очаква още продължаване на реформата в полицията и отстраняване на недостатъците по отношение на почтеността и независимостта на полицейските действия, събирането на доказателства и защитата на свидетели. От Брюксел  настояват и за проверки на имуществото на високопоставени служители, магистрати и политици.

В доклада се изразява и очакване за конкретни резултати от неработещия все още, но харчещ милиони на данъкоплатците, БОРКОР както и преразглеждането на системата за деклариране и проверка на имущество. Комисията препоръчва и изпълнение на всички препоръки във връзка с прозрачността на финансирането на политическите партии, информират още от в. Атака.

Afera.bg