You are here

ГЕРБ и БСП- братя по оръжие


В Бургас социалистите “се заканиха” да почешат ГЕРБ и управата им по гърба и малко по-надолу

 

Близо четири години БСП и нейните ръководни кадри спаха непробудно „опозиционен“ сън и изведнъж, когато по традиция трябва да надуят гайдите и мускулите предизборно, отново пропускат дори шанса да се впишат като „опозиция“ ?!

Ако мислите, че това е изненада, се лъжете, защото докато спяха техните благинки от управата на Бургас, макар и в занижени стойности се трупаха под формата на бизнесучастия в ония сладки хапки-обществените поръчки и сбъдването на част от проектите им.

Каква ти опозиция е БСП на гербавото управление, те просто са братя по оръжие и папкат и слушкат покорно цели четири години, а им предстоят и още четири години съвместна дейност с ГЕРБ в управлението (разграбването – б.а.) на Бургас...

 

Наскоро дори една известна фирма, която печели наред обществени поръчки, като „Трейс“,беше разкрита като част от щедрите дарители на МВР при сегашното управление на ГЕРБ, а в Бургас тя и филиалите й работят от времето на управлението на Йоан Костадинов.

Друга фирма от червеното едно време майстори нови пътища и улици и кърпи дупките, както и тротоарите из цялата община. Дори наскоро изкорени седем здрави дървета по ул.“Сан Стефано“, които имаха поне още 50-70 години живот.

Трета свързана с нея пък изгражда нова улица в ж.к. „Изгрев“, а по-рано заработи 5-6 млн. лв. от канализацията на кв.“Долно Езерово“.

Други от структурата на трибуквените мутренски групировки създадени под червеното крило на властта също заработиха милиони от обществени поръчки и това всичко беше само върха на айсберга. И  така до края на света... Червените, братски фирми са просто на всеки километър, та и по-нагъсто ...

В общинския съвет старите-нови червени общински съветници с много малки изключения поддържаха постоянно политиката на създадената от техни кадри ГЕРБ и бяха истински братя по оръжие, прикриващи се умело зад мотива, че така било цивилизовано и за обща полза за Бургас, а всъщност по този начин си реализираха личните проекти и интереси и си пазеха работните места, а техните обикновени членове изнемогваха физически.

Може би единствената им активност беше покрай излетите на Бузлуджа, когато пееха революционни песни, пийваха това-онова, хапваха по някое партийно кебапче и ръкопляскаха на висшата им номенклатура, която ги предаде в ръцете на ДПС, а след това и в ръцете на ГЕРБ.

При такава „опозиция“ ГЕРБ може да изкара начело на местната власт и четири мандата, колкото се очертават мандатите на уж червения варненски кмет Кирил Йорданов, който беше припознат за кандидат-кмета на ГЕРБ за местните избори във Варна.

Господа социалисти, с вашата измислена опозиция вие ще осигурите може би същия брой управленски мандати на червено-синьото отроче и кмет на Бургас Димитър Николов.

Няма ли да е по-добре да си го припознаете публично, както сториха от СДС-Бургас и да заформите напълно естествено новото-старо управление на Бургас по интереси...

Поне така няма да лъжете вашите поддръжници, че сте опозиция и то на братчето ви – ГЕРБ и може би тези хора ще гласуват за истинската опозиция на това управление, която не сте вие...

Такива мисли се въртят в главата ми, когато прочетох в един бургаски сайт едно споделено „откровение“ на водач на червената листа отпреди 40 дни (няма нищо общо с онзи срок от 40 дни в поверието за тях и смъртта, макар че политическата смърт на БСП-Бургас е повече от явна– бел. автора:

„Лявото е пръснато и ще се борим за обединението му, СДС и ДСБ са слаби, а ГЕРБ са нито десни, нито леви (ГЕРБ може би са точно като братчетата им от БСП...-б.а.)

- Г-н Киров, как премина снощи пленумът на общинското ръководство. Имаше доста интриги около това кой ще води листата?

- Така е във всяка партия, където има партиен живот, но за снощи не сте прави, защото заседанието премина спокойно. Нямаше нищо извънредно, но държа да уточня, че това беше заседание по устав. А там пише, че водачът на листата се определя след проведената общинска конференция. Конференцията е за това, за да се види кои наши активисти събират най-голямо доверие и трябва да попаднат на предни позиции.

- Поздравления, разбрахме, че сте избран с пълно единодушие. Означава ли това, че БСП вече е готова да почне своята кампания за местния вот в Бургас? Да, това означава. Сега предстои да се доподреди списъкът до 51 души, но това ще стане след приключване на преговорите ни с коалиционните партньори, за тях са запазени 5-о, 9-о, 11-о и 12-о място. Но ние започваме да работим усилено за промяна на статуквото в Бургас, няма да чакаме изборите да почукат на вратата ни през септември.

- ГЕРБ или НФСБ на Валери Симеонов ще е ваш основен враг?

- Това са наши политически опоненти, а не врагове. Четири години в този ОбС с тях ние се обединявахме, когато се е решавал важен проблем за общината. Това, което вършеше кметът, е благодарение на нашата зрелост като политици – да вземем решение да се свърши, а не да опонираме само защото сме опозиция.  Кметът го изпълняваше. Смятам, че БСП в този мандат на ОбС изпълни дълга си достойно в интерес на бургазлии и те го виждат.“

Ето я истинската картинка от сегашния общински съвет, там просто няма врагове и опозиция между ГЕРБ и БСП?! Просто имало опоненти?! Сигурно са опонирали кой какво и колко да вземе или да получи?! Дали от обществените поръчки или от пристанище и т.н.

В средата на юли общинският лидер на БСП в Бургас Димитър Стоянов изненадващо се появи на представянето на новата дясна партия Гражданска инициатива „Справедливост”на адвокат Груйкин, може би като част от усилената работа по промяна на статуквото, както посочи близо месец преди това водачът на червената листа?!

Може би липсата на идеи в лявото или чуденето с какво да се започне предизборната червена буря в чаша вода срещу ГЕРБ са накарали др. Стоянов по лично негово желание, както са коментирали от червеното кафе на „Фердинандова“, да изслуша програмата на новата дясна партийка, а може би това да е било и партийно поръчение...

Няма лошо! Лошото е, че играта на опозиция от страна на БСП понякога дава надежди и на някой младеж, че най-накрая младите ще имат своя шанс да пробият с новаторските си идеи в партията столетница, за която всеки член под 70 години възраст е млад?!

Да, да, ама НЕ! Подобна е и ситуацията в ГЕРБ-Бургас...

Младите в БСП са далеч от избираемите места в листата за общински съветници на БСП. БСП-лидерите в Бургас бълнуват за осем места, но най-вероятно е да се задоволят и с едва 4 съветника, които и така са много при водената политика на съглашение и подкрепа на ГЕРБ.

Младите някога кадри на БСП са унищожени от своите батковци и чичковци другари.

Погледнете Павел Маринов, който бе изхабен в борбите между лагерите в БСП през 2007 г.

Сега не е и водач на партийната листа, дали заради интересите му към проекта „Супер Бургас“ или просто, за да не пречи на други интереси, осъвместявани с гербавото управление?! Павел Маринов не може да копира примера на Димитър Николов от 2007 г., когато той не беше водач на листата на ГЕРБ, защото предварително му беше уговорена подкрепата от СДС, ДСБ, ДПС, БСДП, „Нашият град“, СЕК, „Атака“ и, разбира се, от крилото на БСП, което искаше най-после Йоан Костадинов да освободи поста и да отвори място и за тях в лапането от общинското канче и те го изтъргуваха, а после получиха и своето.

Пределно ясно е, че др.Маринов няма реални шансове да спечели кметското кресло и ще се раздели и с шанса да влезе в общинския съвет, а именно хора като него и като Мосинов са специалисти и, ако поискат, могат да бъдат опозиция на Николов и Марков и сие, но другарите им ги отрязаха?! Какво ви говори и свидетелства този факт? Нима ще очаквате БСП да е опозиция на ГЕРБ?! Не, не и не!

Отново начело са пенсионираните кадри- ветерани на изкукалата столетница – о.р. генерал и старите ку... от очаквания нов бардак...

Вещ юрист като адвокат Мосинов отново е оставен на заден план, а пред него има всякакви дори такива минали през 101 партийки?!

Абсурд е и ­15-ото място на водачката на протестите срещу политиката на ГЕРБ– Милена Димова, председателка на неправителствената организация на майките в Бургас.

Казано иначе, новите, свежите лица ги няма в листата на БСП, нещо, което е нарочно, а не случайно...

След тези факти, предполагам, че ако искате да изберете истински опозиционни кандидати за общински съветници в ОбС- Бургас не може и не трябва да ги търсите в БСП, защото просто тя е майка и брат по оръжие за добиване на блага за лична употреба на ГЕРБ.

Както е казано: „По делата им ще ги познаете“...

Константин

СТОИЛОВ