ГЕРБ и ДПС си инжектираха ботокс за местния вот с бюджетни пари

Автор: Гласове

На заседанието си от 28 ноември т.г. правителството щедро изсипа 50 милиона лева в общините на ГЕРБ и ДПС под формата на допълнителни трансфери от държавния бюджет. Парите се отпускат приоритетно за ремонти и изграждане на общинска инфраструктура. В последния момент кабинетът завиши значително първоначално предвидения трансфер – от 47 млн. лв. на близо 70 млн. лв. Почти цялата добавена сума отива в общините на ГЕРБ. Бонусите до голяма степен ще гарантират преизбирането на сегашните кметове от управляващата партия, тъй като резултатите от разходването им ще станат видими точно преди следващите местни избори през 2019 г.

 

Както „Гласове“ вече писа, другата облагодетелствана партия е ДПС, към чиито кметове ще потекат 20 млн. лв.

 

По приблизителни изчисления цялата отпусната от кабинета сума се разпределя по следния начин: 30 млн. лв. за общини на ГЕРБ, 20 млн. лв. за ДПС, 10 млн. лв. за други партии или независими избраници и около 4 млн. лв. – за БСП.

 

Най-тлъстият пай от допълнителната държавна помощ отива в управляваната от ДПС община Борино. Тя ще получи малко над 3 млн. лв. 2,8 млн. лв. са предназначени за Кърджали. По половин милион и отгоре ще получат депесарските крепости Белица, Якоруда, Руен, Ардино, Крумовград, Момчилград, Завет, Самуил, Главиница, Ситово, Рудозем, Омуртаг, Венец, Върбица, Каолиново и др.

 

 

Прави впечатление, че най-големите траншове към общини на ГЕРБ отново са в смесени райони.  2, 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Дулово, чийто кмет Юксел Ахмед бе преизбран за втори мандат на последните местни избори с решаващата подкрепа на ГЕРБ, но мнозинството в общинския съвет се държи от ДПС. Близо 3 млн. лв. ще получи община Пещера,  по 2 млн. лв. ще получат общините Доспат, Любимец, Силистра,  1,5 млн. лв. – Смолян и Велинград, 1 млн. лв. – Тутракан.

 

 

Допълнителният транш от близо 22 млн. лв., отпуснат в последния момент, е насочен почти изцяло към общини на ГЕРБ. От него ще се облажат Велико Търново с 2,1 млн. лв., Банско – 1,2 млн. лв., Тетевен – 1 млн. лв. По 860 хил. лв. ще получат Бяла Слатина и Козлодуй. Петрич и Сандански ще бъдат захранени с по 600 хил. лв. Десетина други общини ще си разпределят суми между 300 хил. лв. и 750 хил. лв.

 

Солиден финансов стимул ще получи и Монтана, където пети пореден мандат управлява уж „независимият“ Златко Живков. В общината ще постъпи крупната сума от 2,4 млн. лв. По 700 хил. лв. ще получат и околните гербаджийски общини Вършец и Чипровци.

 

Мощната финансова инжекция към общини на ГЕРБ, направена в последния момент, може да означава и друго: че Борисов бърза да налее средства на „своите“ и да си гарантира изборен резултат, тъй като не е сигурен дали ще изкара целия мандат.

 

Щедростта на правителството към депесарските общини пък може да се обясни със зачестилите напоследък атаки срещу управлението от страна на движението. От месеци не минава и ден, в който хората на Мустафа Карадайъ да не оспорят участието на националистите във властта. Въпросът бе поставен ребром и пред председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по време на посещението му у нас преди седмица.

 

Не е ясно дали порционът от 20 млн. лв. ще е достатъчен да затвори устата на ДПС преди европредседателството и да гарантира спокойствието на управляващите. Това ще си проличи от поведението на партията. Във всеки случай се затвърждава усещането, че Ахмед Доган „раздава порциите във властта“.

 

Впрочем, ГЕРБ не за първи път се опитва да подкупи ДПС в свой интерес. Миналата година, в навечерието на президентските избори, правителството раздаде 27 млн. лв. на общините, като половината от тази сума – 14 млн. лв., отидоха към общини на ДПС. Останалите 13 млн. бяха разпределени между четири общини на ГЕРБ. Тогава тайната мисъл на управляващите бе да си осигурят подкрепа за президентския вот, но маневрата не сполучи.

http://glasove.com/categories/komentari/news/gerb-i-dps-si-inzhektiraha-...