ГЕРБ не си харесва кандидат-президента

ГЕРБ не си харесва кандидат-президентаГерберските отличници в Бургас отсвириха Плевнелиев на І-ви тур с 18 304 гласа

Железният юмрук на ГЕРБ, разбил надеждите на повечето претенденти за топло кресло и власт като тези на БСП примерно, както и на десетки други партии и партийки, се превърна в разтворени пръсти и омекнала китка в І-ви тур на президентските избори?! Най-рейтинговият министър от правителството на ГЕРБ, фаворитът на Бат‘ Бойко за президентския пост, човекът, осъществил част от мечтата на премиера да строи повече магистрали от Тошово време, не успя от раз да преодолее червената бариера на тандема Калфин-Данаилов?! Дали за всичко това е виновен Бат‘Серго от „На всеки километър“ или носталгията на онези 28.84% гласоподаватели за тяхното Тошово време?! Кой да ти каже...

В Бургас ( Герберово-б.а.) дори, където вълната на любителите на асфалт и палми, милиционерщина и дори немалко нормални хора, издигнаха на гребена й Димитър Николов като кмет още на първи тур и то безапелационно, не си дадоха усилие да направят това за кандидата за президент на ГЕРБ?!! Защо стана така? Това ще коментирам в редовете по-долу:

 

Най-рейтинговият министър от правителството на ГЕРБ ухажва Бургас, ГЕРБ и Димитър Николов

Нека си припомним някои факти.

Първо през февруари т.г. „Галъп“ донесе „добрата“ вест:

„Плевнелиев измести Борисов по рейтинг“

Днес.дир. бг

ГЕРБ не си харесва кандидат-президентаС 6 процента е спаднало доверието към министър-председателя Бойко Борисов през последния месец. Първанов и Цветанов падат с по 5%

Това показват резултатите от национално представително проучване за нагласите на обществото към последните скандали с изнесените разговори от СРС-та на социологическата агенция „Галъп“, цитирани от Дарик. 39% от запитаните отговарят, че имат доверие в премиера, а 38% казват, че нямат.

Освен при премиера Бойко Борисов, спад в доверието на обществото се наблюдава и към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, и президента Георги Първанов. Според проучването тези политици са изгубили доверието сред 5 процента от населението през последния месец.

Политиците с най-висок рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева, следвана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Министър-председателят Бойко Борисов остава на трето място в класацията.

В средата на май т.г. социологическата агенция МБМД направи изследване, чиито резултати бяха коментирани така:

МБМД: Росен Плевнелиев надмина премиера по рейтинг

Георги Марчев

Дневник

ГЕРБ не си харесва кандидат-президента„Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев изпревари по рейтинг Бойко Борисов, показва новото проучване на МБМД, представено днес. Министърът събира одобрение от 45%, което го прави втори след еврокомисаря Кристалина Георгиева /52 на сто/. С 42 на сто премиерът влиза в челната тройка. Неодобрението за работата на Плевнелиев е 42 на сто, а за Борисов - 51%. Дан­ните на МБМД са от изследването „Обществено-политическите нагласи за предстоящите местни и президентски избори през октомври“, изготвено между 11 и 16 май.“

Не е шега работа да изпревариш по рейтинг Бойко Борисов, който е постоянно по страниците и телевизионните програми и говори ли говори за магистрали, спортни зали и реже толкова трикольорни ленти, че можеш да опашеш периметъра на Банкя с тях. Смята се, че само тази година се появил над 6 000 пъти по страниците на различни печатни издания?!

Невъзможното обаче се случи и веднъж с Цветанов, но ония 6 апартамента му изядоха шанса за президент или за премиер, но при Плевнелиев с 12 милиона богатство в банки и  7 къщи и случилите се 20 км от магистрала „Люлин“ и още около 190 км магистрали, които се очаква да се случат през 2012 и 2013 г. просто му гарантираха победата врейтинговото състезание в България и почти най-възможния избор за кандидат-президент на ГЕРБ. С мъка на сърце Бат‘Бойко го посочи като кандидат за президент за ГЕРБ, защото и на него му се искаше този пост, но го отложи за 5 години по-късно...

Защо обаче Плевнелиев не спечели от раз изборите за президент? Може би отговорът се криеше в това, че той не е член на ГЕРБ, а неин избраник, а може би защото неговото назначаване в това правителство беше свързано с връзките му с Цветелина Бориславова, с Иво Прокопиев, със Симеон Дянков, а може би защото престоят му по „паркинзите“ из Германия и липсата на политически изяви и опит му играят лоша шега?!

Росен ПлевнелиевДали обаче не проблясва естествената за България и българите завист за успешна бизнескариера, милиони в банки и 7 къщи и ония спестени 1 млн. евро, които декларира...

Българите независимо от коя партия, дори и от ГЕРБ завиждат твърде много на преуспелите свои сънародници, съпартийци, съграждани, съседи – може би тук е разковничето?!

Дали точно заради това гербаджии не дадоха своите гласове напълно за Плевнелиев?! Възможно е...

Дори в Бургас, превърнат в главен действащ музеен експонат за показ на ГЕРБ относно субсидиране и наливане на средства от правителството на Борисов за инфраструктура, показваща какво се случва, когато управляващите от централната и местната власт са от една партия за назидание и привличане на останалите, доказали се местни администрации по места, успехите на бившия министър на регионалното развитие и кандидат за президент Росен Плевнелиев не са знакови, а са симптоматични...

Г-н Плевнелиев като министър на регионалното развитие е присъствал на четири знакови мероприятия на местната власт и е подкрепял кмета Николов на думи и със средства, като на три от тях е бил заедно с премиера Борисов.

Нека си припомним тези събития.

Първо, на 14 октомври 2010 г. Росен Плевнелиев позира с члена на ИК (ЦК) на ГЕРБ и кмет на Бургас при връчване на натъкмения приз „Най-добър град за живеене“, което си беше жест към феновете на ГЕРБ в Бургас, защото водехме с едва 1 точка пред разкопана и потънала в дупки  в последните години Варна.

На 6 декември 2010 г. той се появи заедно с Борисов за празника на Бургас и откриха изпълнения проект по В и К в кв. „Победа“. Живущите там роми и малко българи бяха доволни, а първите активно гласуваха на първия тур за ГЕРБ и Росен Плевнелиев. Това също беше жест към феновете на ГЕРБ-Бургас.

Росен Плевнелиев в БургасСамо 40 дни по-късно, на 16 януари 2011 г., Плевнелиев цъфна отново с премиера Борисов на първата копка на прословутата бургаска детелина без листа или просто кръгово с надлез и отново държа агитационна реч за проекти, магистрали и за бургаските „първенци“ в усвояването на европейски средства. Отново беше привлечено вниманието на бургаските гербери към него.

На  11 август т.г. прословутото бургаско ларго, наредено с турски павета като опитен полигон за обучение на чираци-плочкаджии, беше открито от Росен Плевнелиев, то не бяха снимки, разходки и т.н. Нещо като екранната реализация на Фред Астър „Пея под дъжда“, но в бургаски вариант. Заредиха се посещения по плажовете, по хотелите и т.н. Сценаристите вече работеха кораво върху имиджа на бъдещия кандидат-президент, а защо не и президент, защото аз го виждам като такъв и едва ли бъркам...

На 24 септември т.г. отново Плевнелиев и неговата партньорка за вицепрезидент Маргарита Попова бяха из региона и агитираха със срещи и разговори, а в съботната вечер откриха националната предизборна кампания на „Комиците“ (обърквация – на ГЕРБ) на фона на убийствата и пламъците в Катуница. В Летния театър на Бургас присъстваха хиляди поддръжници на ГЕРБ.

Анализирай това!

Въпреки тези знакови появи и оказаната помощ на Димитър Николов за град(б)енето на Бургас, на първия тур от президентските избори резултатите за Плевнелиев са неудобно калпави и съмнителни, защото един симпатичен човек от уж по-нов тип мислене, не получи онова, което мисля, че можеше да му дадат бургаските гербери и това е фрапиращото и интересното.

Отварям официалния сайт на ЦИК и правя анализ на цифрите относно резултатите от І-ви тур на президентските избори, местните избори за кмет и общински съветници в Бургас.

Какво прави впечатление?

Докато в страната кандидатът за президент Росен Плевнелиев е спечелил 1 302 091 души или 40,13% пред гласувалите за Ивайло Калфин – 935 586 души и за г-жа Кунева - 455 000 души, в Бургас гласовете за Плевнелиев са процентно повече 51,46% или цели 11,33% над средния процент за страната и това изглежда отличен резултат, то реалните цифри, съотнесени към гласовете, получил Димитър Николов от ГЕРБ за кмет на общината, са смешно ниски и сякаш нереални, което показва че дори и в Герберово (Бургас-б.а.) всяка коза е играла за свой крак и е купувала най-вероятно за себе си и това може да обясни огромната разлика от цели около  18 304  гласа по-малко дадени за Росен Плевнелиев?!

Цифрите са следните: Димитър Николов за кмет – 67 237 гласа, а Росен Плевнелиев за президент – 48 933 гласа?! Тези двамата не бяха ли кандидати на една и съща партия и любимци на Борисов, а Плевнелиев не беше ли най-рейтинговият министър от кабинета на ГЕРБ?! Има нещо гнило в Бургас...

Дали тези около 18 хил. гласа са част от ония вероятно купени гласове за добруването на кмета Димитър Николов, както и разликата с броя на гласувалите за общински съветници и то точно на ГЕРБ, които са по-малко с цели 23 000 гласа. Възможно ли е тези 18 000-23 000 гласа да са напазарувани набързо от гербаджии и от техните съюзници от няколко малки партии? Струва ми се възможно, защото поне около 2 500 гласа от синята коалиция са се прелели в кандидатурата и на Плевнелиев, освен ония около 3 905 гласа които са отишли за кмета Николов, както и гласовете на ДПС – 2401 вероятно отишли на същото място...

Социалистите в Бургас засрамиха своите братчета от ГЕРБ ( нали БКП им е обща майка -б. ред.) като гласовете за техният кандидат за кмет Павел Маринов, както и за общински съветници бяха с около 8-9 000 гласа под резултатите на кандидатът им за президент Ивайло Калфин, въпреки около 2 000 гласа дошли от разни леви формации, но такава издънка като ГЕРБ-Бургас нямаше и цифрите го показват напълно ясно.

В София гласувалите за кандидат президента на ГЕРБ, Росен Плевнелиев са 215 330 души, а гласувалите за победата на г-жа Йорданка Фандъкова като кмет са 213 908 души, число което е напълно логично, защото кандидатурата на Плевнелиев е много значима, но в Бургас не е така?!

В София за Плевнелиев са гласували 1 422 души повече, докато в Бургас за Плевнелиев са гласували с 18 304 души по-малко, отколкото за  Димитър Николов?! Ето защо казвам, че има нещо гнило в Бургас, което касае вероятно купен, корпоративен или изобщо изкривен вот.

Няма да пропусна, че въпреки добрият външен вид и възпитаните обноски г-н Плевнелиев показа и много слабости на телевизионните дебати, които уж печелеше.

Росен Плевнелиев кандидатът за президент на ГЕРБ, който поради видимо отсъствие на политически качества и послания, можа да предложи единствено себе си и своята история за спането по „паркинзи“ преди да стане чудовищно богат.

Именно богатството на Плевнелиев обаче му изигра лоша услуга в тази дискусия. Защото показа, че той не живее животът на обикновените българи, а витае в икономически небеса. Само един факт - в миговете в които хората всекидневно получават аритмия от постоянно скачащите цени на хляба, а самият хляб с цената си от около лев и малко е непосилен за пенсионерите, Плевнелиев между другото сподели, че купувал хляб от 1,90 лв.?!  Изтърва  го като нещо нормално... което обаче няма връзка с реалността в момента у нас. Може би в Германия и около Райхстага да е така, не знам...

Тези грешки може би са довели до отлив в някои избирители на ГЕРБ, но едва ли значителен.

Интересното е след тези резултати и балотажът като факт дали Цветан Цветанов е изпълнил това, което обеща в началото на предизборната кампания. Тогава шефът на предизборния щаб на ГЕРБ се изхвърли, че още на първи тур ГЕРБ ще спечели президентските избори и 60% от големите градове в страната”.

В страната, помитаща всякакви други изборни резултати вълна в президентските избори от страна на кандидатът на ГЕРБ не се случи, но най -фрапиращи са странните резултати в Герберово (Бургас – б.а.).

Е, това не се случи... Могъщата машина на държавата, на областните администрации, на местната власт, на кръговете от бизнесмени- работодатели близки до ГЕРБ, на онази „ родната полиция, която ни пази“ и техните обществени поръчки не успя да извади другата половина от България на избори, за да гласуват за магистралите, които уж строеше Плевнелиев, за спортните зали, детски площадки, детски градини и т.н. Тук не стигнаха натиска, парите или слабата организация. В неделя сигурно всичко вече ще е по-наместено и смазано с медии, с власт, с пари и с отегчение. Всичко в името на „Вся власть Советам ( ГЕРБ- ам )!“

Така се случва в авторитарните държави, където дори любимците им се карат, когато на спечелят на първия тур.

Споко г-н Плевнелиев ще успеете... Както казваше Доган в нощта след изборите „Нощта е бременна...“ с какво е била бременна ще разберем още в неделя.

 

Христо ТОДОРОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.