ГЕРБ отменя възможностите за увеличение на сегашните пенсии

ГЕРБ отменя възможностите за увеличение на сегашните пенсииСъществено преизчисление ще има само за парите за старост, отпуснати от началото на 2017г. Таванът няма да падне преди 2014г.

Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите. С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно.

Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично. Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията. При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори. Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет.

Управляващите се застраховат и с още един ход срещу големи разходи в пенсионната система. Втората премълчана поправка в кодекса предвижда да отпадне текстът, според който всички пенсии, отпуснати до края на 2016 г., трябваше да се преизчислят по нова, по-изгодна формула. В нея всяка година осигурителен стаж ще участва при смятането на парите за старост с 1.2%, докато сега е 1.1%. Според последния вариант на промените новият коефициент ще важи само за пенсиите, отпуснати от   началото на 2017 г. нататък.

Увеличението на процента, с който всяка година осигурителен стаж ще участва при изчисляването на пенсиите, беше една от идеите на Консултативния съвет по пенсионната реформа. С нея се целеше да се повиши доверието в общественото осигуряване, като се гарантира, че получаваната пенсия след това ще бъде поне 65% от личния осигурителен доход. Според експертите, за да не се срине съвсем доверието в социалното осигуряване, трябва да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии, но управляващите   категорично отказват това да стане преди 2014 г.

По отношение на швейцарското правило пък шефът на НОИ Бисер Петков директно обясни, че то се ползва само от 2-3 страни в Европа, защото е прекалено щедро и в криза неизпълнимо. А предложението за индексация с инфлацията, която през последните години се движи в рамките на 3-4%, ще запази поне покупателната способност на пенсиите.

Въпреки че промените за увеличението на пенсионната възраст с 1 година от 2012 г. за всички категории труд вече са в парламента, социалният министър Тотю Младенов свика вчера работодатели и синдикати да обсъдят общи предложения, извън вече направените, за стабилизиране на пенсионната система. Синдикатите обаче не се появиха, тъй като те са категорично против каквото и да е увеличение на възрастта и стягат протест за 30 ноември.   В петък пък трябва да има официално заседание на тристранката, на което да се обсъдят допълнителните идеи. Една от тях е НОИ да поеме медицинската експертиза, когато става въпрос за хора в работо­способна възраст, за да се овладее неконтролируемият ръст на инвалидните пенсии. Това става година след като парламентът реши да изкара лекарите на НОИ от ТЕЛК-овете.   Ще се обсъждат още идеи за увеличаване правомощията на данъчните при контрол на трудови правоотношения, евентуално намаление на лихвата за осигурителни вноски от 20 на 10%, каквато е за просрочените данъчни плащания, за плащане на лични осигурителни вноски от държавните служители, специални фондове в НОИ за пенсиите на военни и полицаи и т.н.

Сметките на НОИ показват, че с увеличението с 1 година на възрастта за пенсиониране ще се накажат наистина само най-коректните към системата, защото от около 100 000 навършващи пенсионна възраст догодина 56 000 вече са намерили начин да се пенсионират предсрочно. Според осигурителния институт от вдигането на възрастта за масовата трета категория труд ще бъдат засегнати около 15 000 души, а от тежките категории ще бъдат ощетени 1800 работещи. Около 1000 военни и полицаи няма да успеят да се пенсионират, защото за тях се вдига стажът от 25 на 27 г.

В пакета от промени, вкарани от депутати на ГЕРБ, все пак има и една добра новина - вдигането на минималната пенсия от 136 на 145 лв. е записано за 1 юни.

СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Социалният министър Тотю Младенов представи разчетите на НОИ, според които ускоряването на пенсионната реформа ще стопи дефицита от 1.9 млрд. лв. в общественото осигуряване и дори ще го докара на плюс през 2017 г. За 2012 г. той щял да намалее с 28.4 млн. лв., през 2013 г. - със 121.6 млн. лв., през 2014 г. - с 340.2 млн. лв., през 2015 г. - със 704.4 млн. лв., през 2016 г. - с 1.239 млрд. лв., 2017 г. - с цели 2.312 млрд. лв. Същото обаче показваха сметките и през м.г. „Тогава те бяха правени върху прогнози, които показваха ръст на икономиката, докато сега сигналите от цяла Европа и дори от целия свят са негативни“, оправда се Младенов. А шефът на НОИ Бисер Петков призна, че ако нещо в макропоказателите се промени, те пак няма да са верни.

Дина Христова

„Сега“