You are here

ГЕРБ: Размислихме, кешовите плащания ще са до 5000 лв

ГЕРБ са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв от 1 януари 2018, съобщи днес в кулоарите на парламента председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

 

 

В първоначалната версия на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предвиждаше лимит до 5000 лв от 1 август тази година, до 3000 лв от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв през 2019 г. Крайната фаза на това постепенно намаляване обаче бе широко критикувана от анализаторите и бизнеса, които подчертаха, че това ще доведе главно до увеличаване на приходите на банките от такси и няма да повлияе особено на сивата икономика.

Първоначалната идея беше те да се ограничат до скандалните 1000 лв

ГЕРБ са се вслушали в тях, обясни Стоянова.

"Имахме много срещи с предприемачи, поискахме анализ, и в крайна сметка поискахме наализ и решихме, че 5000 лв е прагът, с който може да се постигне баланс между рестрикциите, които налага закона с цел известляване на икономиката и това да не се затрудни бизнеса и хората в техния стопански живот."

И подчерта, че цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката.

"Винаги, когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът."

И припомни, че преди години ограничението бе 15 хиляди лева, след това спадна на 10 хиляди, а според нея сега е логично едно плавно намаляване до 5000 лв. И заяви твърдо, че от ГЕРБ не предвиждат повече сваляния на лимита.

На въпрос дали финансовият министър Владислав Горанов е съгласен на поправката, Стоянова заяви, че ще го чуем утре на парламентарна комисия, когято законовите промени се гледат на второ четене. 

http://clubz.bg/56111-gerb_razmislihme_keshovite_plashtaniq_shte_sa_samo...