ГЕРБ реши да рестартира "Белене“

ГЕРБ реши да рестартира "Белене“ГЕРБ внася проекторешение за рестарт на АЕЦ „Белене“. Събрали сме достатъчно подписи, за да внесем предложението, обяви на брифинг в парламента Деян Червенкондев от ГЕРБ, въпреки че по-рано днес министър Добрев обяви, че било рано за рестарт.

Днешното решение на управляващите идва само няколко месеца, след като през март обявиха спирането на проекта.

Проектопрелдожението е предложено и на останалите партии, които, ако искат, могат да се подпишат. Ще стане ясно кой е „за“ и кой „против“, изтъкна Червенкондев.

Според него в предложението си управляващите са поставили достатъчно условия за защита на националния интерес. Няма да допуснем в нашия двор, в нашата държава, който и да е, категоричен бе депутатът.

По думите му всеки заинтересован да строи втората ядрена централа ще бъде щателно проверен. Деян Червенкондев е категоричен, че единственият вариант за бъдещето на АЕЦ „Белене“ е централата да е частен проект.

Условията, които предлагат от ГЕРБ за рестарт на проекта са цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК и руската „Атомстройекспорт“.

Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 милиона евро в полза на НЕК, е още едно от изискванията.

200 милиона евро е една добра цена за едно добро намерение, смята още Червенкондев.

От ГЕРБ предлагат всеки месец енергийният министър да се отчита пред ресорната парламентарна комисия за хода на преговорите за АЕЦ „Белене“.

По-късно през деня премиерът Борисов също коментира темата за бъдещето на атомната централа.

Ако новите инвеститори в Белене депозират 200 млн. долара или евро, аз съм казал, че ще ги приема, заяви той  и подчерта, че им е поставил седем условия. „Аз съм казал и на икономическия министър Добрев преговорите да се водят в парламента“, подчерта Борисов.

Той уточни и условията - ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори и че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договори за изкупуване на ток, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините - над 1 милиард, и съответно и иска от руска страна.

Към момента по думите на Борисов, „Белене“ си е един гьол и едни намерения. Тези намерения може да са всякакви, добави той и отбеляза, че е много мнителен, затова е възложил на институциите и службите да проверят колко сериозни са тези инвеститори.

По-рано днес от руската компания „Росатом“ обявиха, че предложението е интересно и ако българската държава приеме да работи с частен инвеститор, те са готови да се върнат към проекта „Белене“.

От „Росатом“ обаче не искат да научават важните новини от медиите, като намекнаха още, че и те били предложили преди време да финансират проекта.

От половин година Борисов криел за US интереса към Белене

Имаме основание да вярваме, че инвеститорският интерес към „Белене“ е проявен най-малко преди половин година, което поставя в съвсем нова светлина поведението на България спрямо партньорите от Русия и Европейския съюз.

Това заявяват от Икономическия екип на „Движение България на гражданите“ в позицията си за развитието на АЕЦ „Белене“ като проект с участие на частен инвеститор.

Според тях Борисов е знаел за инвеститора, когато е взимал „държавническите“ си решения за съдбата на проекта „Белене“ и когато положи всички усилия да се хареса и на Европа, и на Русия, и на Америка, вместо да помисли как да защити българските интереси пред тях и да прояви смелостта да осъществи мислите си, смятат от партията на Меглена Кунева.

Те припомнят, че многократно са заявявали принципната си подкрепа за развитие на ядрената енергетика в страната като изтъкват думите на председателят на Движението Меглена Кунева от преди година и половина: „За мен е много важно да има западен инвеститор, защото това са най-напредналите технологии. И не на последно място е нужна прозрачност“.

Новият обрат с потенциалното реализиране на АЕЦ „Белене“ като проект с участие на западен инвеститор заслужава внимание, сериозно обсъждане и внимателно проучване на потенциалния инвеститор, неговата история, евентуални свързаности, дългосрочни планове и капацитет да ги осъществи. Обезпечаването на проекта с авторитетен частен западен инвеститор би го направил значително по-приемлив за българското общество. Същевременно е важно държавата да гарантира своите ползи, запазвайки контрол върху бъдещата централа, са на мнение икономистите от „Движение България на гражданите“.

Важно е също да не бъдат променяни принципните позиции на страната ни срещу това да бъдат давани държавни гаранции, както и срещу сключването на дългогодишни договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени. Случване на проекта може да има със значимо международно участие - както по отношение на инвестициите, така и по отношение на реализацията на произвежданата електроенергия, смятат още те.

Енергетиката на една нация е от първостепенна важност, от каквато са нейното образование, здравеопазване и правосъдна система. Към енергетиката трябва да се подхожда изключително отговорно, защото тя е част от националната сигурност, категорични са от партията на Кунва.

„Крайно време е да бъде прекратен хаосът в ядрената ни енергетика, забъркан от онези кръгове в БСП, ДПС и ГЕРБ, които щедро се облагодетелстват от него!“, изтъкват от „Движение България на гражданите“ и отправят към правителството следните въпроси:

- Защо в продължение на три години не се положиха никакви усилия за привличане на частен инвеститор към проекта „Белене“? И какво продиктува непрекъснатите обрати в „позицията“ на България по въпроса за бъдещето на Втора атомна електроцентрала?

- Има ли връзка между преговорите с Русия за АЕЦ „Белене“ и тези за „Южен поток“? Направиха ли отстъпки в ущърб на България по „Южен поток“ и какви?

- Защо през март и август тази година бяха налети допълнителни 2 млн. лв. в „Бургас-Александруполис“? Да не се окаже, че и този проект всъщност не е прекратен?

  Kостов „анатемоса“ новия кандидат за „Белене“

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи американският инвеститор, проявил интерес към строителството на АЕЦ „Белене“, като „неидентифициран летящ обект“.

Тъмносините настояват за официално становище на Американския департамент по енергетика относно кандидат-строителя на „Белене“.

„Това е меко казано съмнителен или измамен инвеститор“, заяви на брифинг в парламента Иван Костов. Според него американската компания, която иска да строи втората ни атомна централа, не е стратегически и сериозен инвеститор. Костов е смутен и от факта, че от ГЕРБ вече са започнали събирането на подписи за рестарт на проекта за атомна централа.

„Това унищожава българската държава“, категоричен е Иван Костов. Според него по отношение на атомната централа страната ни е непредсказуема и по този начин не могат да се водят сериозни преговори.

„Държавата се върти като ветропоказател“, коментира тъмносиният лидер. Той настоява да се свърши с този водевил. От ДСБ са крайно негативно настроени към рестарт на проекта. Иван Костов настоява министър-председателят Бойко Борисов, ако е зрял, да настоява за становище на Американския департамент по енергетика. Засега енергийният министър е готов да изиска такова становище.

Диляна ПАНАЙОТОВА

news.bg