ГЕРБ се провали на изборите в Кюстендил

ГЕРБ се провали на изборите в КюстендилКметската „Коалиция Кюстендил“ спечели убедително частичните избори за нов Общински съвет в града. Същата коалиция подкрепя и кмета Петър Паунов, който спечели поста си на първия тур на редовните избори през есента. За нея са гласували 6 205 души или 32, 74%, което означава, че ще има 14 съветници.

Втора в извънредните избори е БСП. Червените имат 3 123 гласа или 16, 48%, което им дава 7 места в Общинския съвет. ГЕРБ и "Лидер" ще имат по четирима. Подкрепа за ГЕРБ са дали 1 917 избиратели или 10, 11%. РЗС ще има трима души в ОС, Земеделски народен съюз - два.

По един мандат в 37-местния общински съвет ще вземат Коалиция "Инициатива за Кюстендил-Осогово" и ДСБ, както и независимият кандидат Кирил Станчев.

Частичните избори за общински съветници се проведоха след като ВАС касира заради редица закононарушения резултатите от редовните местни избори през октомври 2011 година.

"Надявам се да не се пускат жалби с искания за ново касиране на вота. Видя се, че жалбоподателите не подобряват резултата си. Всичко това пречи на работата на общината и затруднява инвестиционния интерес", коментира кметът Петър Паунов.

Избирателната активност на изборите е била 33.99 %. Броят на недействителните гласове е 537, а на действителните - 18 955.

Webcafe.bg