ГЕРБ урежда предизборно своите фирми

ГЕРБ урежда предизборно своите фирмиВреме разделно е. Само след няколко дни десетки партии и партийки ще се вкопчат в гласоподавателите като удавник за сламка и ще се помъчат къде с пари, къде с политическа реклама или кухи обещания да спечелят своя дял от благините на властта. И на оная ограничената уж-президентската власт и на оная, която уж била толкова тежка и неблагодарна- местната власт, заради която обаче куп депутати от ГЕРБ се съгласиха с огромна охота да заменят топлото депутатско място и заплата с бонусите около 5 000 лв. месечно за кметско място със заплата едва около 1 500 лв. на месец и то в най-големите градове на България?! Явно има келепир в тая работа – политическата реклама, президентската и местната власт, но си трябват свои хора, фирми и т.н., които да са нахранени предварително, за да няма провали на изборите. За една такава полуполитическа сага, която се случи в Бургас преди време, а сега и в София, ще ви разкажем в тази статия.


ГЕРБ урежда предизборно своите фирмиАко си мислите, че ГЕРБ печелеше изборите наред, просто ей така, се лъжете. Освен харизмата на Бойко Борисов, която беше значим фактор, неговите съпартийци бяха подкрепяни от големи медийни агенции, които подготвяха и разпространяваха успешни рекламни продукти за т. нар. „нова“ партия. Забравете пиар-триковете за заложената къща на Борисов и уж единствения апартамент на Цветанов (оказаха се цели 6 апартамента и то почти по същото време), за да могат уж герберите да имат пари за изборите. Така беше до юли 2009 г., но историята е поучителна, защото пак само след по-малко от седмица предстоят избори и местни и за президент.

В случай, че не вярвате – архивите са живи, има отчети, от тях ще разберете, че предизборната кампания на ГЕРБ през 2009 г. е излязла според тях общо 826 387,64 лева. Надявам се това да са точните цифри, но и се съмнявам основателно, заради много неща, но ще посоча поне едно конкретно.

Примерно в отчета на ПП ГЕРБ е посочена скромната цифра от 33 512,50 лв., които са дадени за социологически проучвания и за плащане на застъпници едновременно. То само във 2-ри избирателен район  Бургас има  684 СИК (секционни избирателни комисии), като обикновено почти всяка партия, да не говорим за ГЕРБ имаха поне по двама застъпници, на които платиха поне по 50 лв. на човек или 100 лв. за двама?! Или ако допуснем, че ГЕРБ са имали около 1368 застъпника, това прави поне 136 800 лева само за един избирателен район, а те в България са 32 избирателни района. Нали разбирате защо не трябва да се вярва на подобни цифри?! ГЕРБ би трябвало да платят само на застъпниците си около 1 млн. лева, а те горките имали общо 826 387, 64 лв. разходи всичко?!  Тази традиция се спазва и в другите политически партии в България, но нейсе...

Примерно в периода преди парламентарните избори през 2009 г. ГЕРБ са похарчили за реклама в частни телевизии и радиостанции – 343 286,71 лв.?! Бойко Борисов ли, харизма ли... Имаш ли парички, обичан си (рекламиран си) от всички. Това е истината и от ГЕРБ я знаят много добре. А сега партийната субсидия на ГЕРБ е над 20 милиона лева и парички ще има за всички, а и предизборно те са си напазарували предварително поддръжници с обществени поръчки, концесии и т. н. „Фенове“ на ГЕРБ дебнат отвсякъде вероятно срещу властови позиции, пари, обществени поръчки и каквото още можете да си представите. Примерно спомнете си за циганите – фенове от клана на цар Киро и още, и още...

За реклама в печатните издания ГЕРБ за парламентарните избори са похарчили само 99 361,92 лв., а за билбордове -57 261,65 лв.?! Такива са фактите и то посочени в техния отчет, а дали това е реалността? Ами разбира се, че не е...

ГЕРБ и РЗС са ползвали услугите на „Пиеро 97 МА“ АД за излъчване на реклама в частни медии, но част от тези разходи не са отчетени?! „Пиеро 97 МА“ е свързана с „Пиеро 97“ чрез общ управител - Иво Цеков. „Пиеро 97“ се притежаваше от Красимир Гергов, който не присъства в „Пиеро 97 МА“, но връзката май не се губи, както и позициите близко до властта примерно в една голяма национална медия, наричана в много от коментарите в социалната мрежа „Босфор ТВ“, където можете да се сетите за честите й гости кои са и от коя партия...

Три политически партии са ползвали рекламни услуги от „Пиеро 97 МА“ АД за излъчване на реклама в частни медии, като част от направените разходи не са включени в отчетите през 2009 г. Това вероятно означава, че партиите са си купували рекламно време и площи с посредничеството на агенцията. „Пиеро 97 МА“  е една от най-големите медия агенции. Медия агенциите се използват за покупка на реклама, за да се постигнат отстъпки от цената и някой да осъществи логистиката по кампаниите.

ГЕРБ също е купувала реклама през „Пиеро 97“ за около 50 хил. лв. и не ги е отчела. РЗС пък не е декларирала 28 152 лв., дадени на същата фирма.

За реклама на прословутата фирма „Пиеро 97 МА“ АД ПП ГЕРБ са платили по време на изборите през 2009 г. на 17. юни за 1 мин. 35 сек.- 10 281,60 лв.; на 29 юни за 1 мин. 45 сек. са платили- 24 418,80 лв. и на 30 юни за договорена 1 минута време са платили 6 882 лв.

Или общо 41 582,40 лева платени на същата тази медия „Пиеро 97 МА“ АД от ГЕРБ за политическа реклама?!  Това е било преди повече от две години, а сега има огромен властови и паричен ресурс, съсредоточен в ръцете на ГЕРБ...Е, нещо да кажете по въпроса за бургаския медиен пазар и голямата медийна акула, плува могъщо в предизборно време...

За сравнение, по време на парламентарните избори през 2009 г.бургаските медии са удостоени от ПП ГЕРБ с едва 965,93 лв. в лицето на в. “Черноморски фар“ на 01.07.2009г. с 479, 93 лв.; приближената до общинското ръководство фирма отличничка по усвояване на обществени поръчки с възложител община Бургас с едни 186 лв. за рекламни платна и „Медиа лайън“ ЕООД с 300 лв. за рекламен банер и това е всичко, колкото и да не ви се вярва.  Къде е „Пиеро 97 МА“, а къде са бургаските медии?! Някъде извън състезанието, ако изобщо има такова в община Бургас, за което научаваме от общинските пиари.

Едва ли е имало по-обран бостан сред бургаските медии, както по време на тези президентски и местни избори... И за това причината може да се търси и в доминирането на подобни големи медийни акули.

Столичната рекламна агенция „Пиеро 97 МА“ взе на концесия бургаските спирки. Тя бе одобрена от тръжната комисия, провела конкурса за избор на стопанин на заслоните за срок от 15 години, съобщиха от агенцията. Концесията беше гласувана на сесия на общинския съвет с гласовете на ГЕРБ и компания по докладна на кмета Димитър Николов.

Решението за отдаване на концесия на спирките от двете страни на пътя бе взето от общинския съвет в началото на 2010 г. Мотивът беше, че общината няма достатъчно средства да се грижи за всички заслони и е по-добре да ги преотстъпи на частници.  Явно е имало и други мотиви и мисля, че вече може да ги разберете, нали... Ангажиментът на частниците (разбирай „Пиеро 97 МА“) е да ги поддържат в радиус от три метра срещу правото да разполагат рекламни материали. Ето това е черешката на тортата!

Според БУЛСТАТ Красимир Гергов е собственик на 99.9% от капитала на фирмата през 2004 г. Справка във фирменото дело на „Пиеро 97“ обаче показва, че Гергов притежава 390 акции на приносител и 100 поименни, а управителят на агенцията Иво Цеков е собственик на 10 акции на приносител. Общият брой на акциите обаче е хиляда, т.е. не е ясно чии са останалите 500 акции на приносител. През 1999 г. Гергов е притежавал всички 900 акции на приносител, но по-късно делът му се променя, без да става ясно кой е новият собственик.

Красимир Гергов е български бизнесмен и бивш щатен служител на ДС и УБО.  Основният му бизнес е свързан с рекламата и медиите в България. Завършва „Спортна журналистика“, „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ и специализира World Report в CNN, Атланта и Лондон. През 1994 г. купува правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна национална телевизия в България с програмата на CNN (Триада - CNN). Създател е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) - Радио „Свободна Европа“. Кариерата му е посветена на изграждането на рекламния и медиен бизнес в България, изграждането на международни връзки с водещи световни медийни компании и привличането на инвестиции в българската икономика. Инвестира в сферата на туризма и основава голф-комплекси в България. Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България и често обявяван за монополист. Той консултира най-големите инвеститори в българския медиен пазар. След години се разбра, че е собственик на bTV, GTV, FoxLife и Central European Media Enterprises Ltd. - компанията, собственик на PRO BGи RING BG.

Красимир Гергов е председател на управителния съвет на Асоциацията на рекламните агенции в България от 1996 г. Член на International Advertising Association(IAA). От 2001 година е председател на Управителния съвет на Българска голф-асоциация и има водеща роля за популяризирането на този спорт в България. Председател е на Националния борд по туризъм от 2008 година.

Красимир Гергов притежава рекламна агенция „Крес“, „Финлаб“ ЕООД, „Номина“ АД, „К консултинг“ ЕАД, „Корект — С“ ЕООД, „Айриш пъбс лимитед“ ЕООД, „НПС“ ЕООД, „Голф клуб“ ЕООД (Голф игрище голф с. Равно поле, общ. Елин Пелин), „Професионална голф асоциация — професионален спортен клуб“ АД, „Южен голф“ АД. Участва като собственик в: „Медиа маркет“ АД, „Парк плакат“ ООД, „Войс медиа“ ООД, „Пиеро — 97“ АД, „Център по маркетинг мениджмънт“ АД.

Красимир Гергов е свързан със следните дружества: «Болкан Медия Груп» АД, «Болкан Нюз Радио» ЕАД, «Радиокомпания Си Джей» ООД, радиата Jazz FM, Classic FM, N-Joy и Z-Rock, «Класик ФМ Радио» АД и «Агенция Нова-М» ЕООД, «Фокс Интернешънъл Ченълс България» ЕООД (FoxLife, FoxCrime, Jetix (FoxKids)); рекламните агенции «Нюз Аутдор България» ООД, «А Тийм» ЕООД, «Изи Док» ЕООД, «Импрес АДВ» ЕООД, «Маркани Лайн» ЕООД, «Рекламна Агенция Интерреклама» ЕООД, «Агенция Прима» АД, «Лендмарк пропърти България» АД, «БлекСийРама» АД и още...

Така “Пиеро 97” получи правото да стопанисва спирките в града, като разполага на тях свои рекламни съоръжения. За това тя трябваше да плати 67 667 лв. и първоначална инвестиция от 2 209 380 лв., за срок от 3 години. С решението „Пиеро 97“ получи най-апетитните за реклама 174 автобусни спирки от общо 240 в града. Според обясненията на общината, досега тя е отделяла за поддръжка на спирките по 300 000 лв. годишно (да се чудиш за какво, след като спирките са неугледни от години, не се подменят, а за почистването на района около тях отговаря фирма „Титан“, на която се плаща отделно).Според обясненията на червения зам.-кмет Красимир Стойчев „евентуалното реновиране на всички спирки би струвало на общинския бюджет 2.5 млн. лв.“, което е около по около 1042 лв. на спирка, но би донесло за 15 години между 10 и 15 млн. лева приходи в общинската хазна от данъци и такси и би запазило поне едно 500 работни места в дребния и средния бизнес, но кой ли мисли за бургазлии и безработицата?! Никой нито мисли, нито се тревожи?! Само преди избори кметът Николов се упражнява по темата, като обещава измислени 4 000 работни места по тематики, прочетени в „Под лупа“, който уж беше жълт вестник според тях, а преди избори всички кандидати за кмет повтарят тези написани от нас във вестника, станал любим на повечето бургазлии.

Гергов не е нов в областта на рекламата и на концесиите, свързани с автобусните спирки, още повече по връзките с властта. Той вече има богат опит в тази дейност. Преди няколко години излязоха данни, че още през 1997г. Софийска община му отдала тайно 101 спирки на концесия. Справка показва, че от това той е печелил луди пари. Спирките, които Гергов стопанисвал, естествено били на най-апетитните места в центъра и големите комплекси. Бизнесменът плащал на общината по 16 долара месечно за спирка, като в същото време предлагал рекламната площ за по 105 евро за 14 дни.

Интересно, но не и неочаквано е рекламният надпис на спирките. Той е на „Нюз Аутдор“, макар че има надписи и на „Пиеро 97”. В“Нюз Аутдор“ Гергов също е съдружник, макар управляващият да е друг. „Нюз Аутдор“ е Герговата фирма, която се занимава само със спирки – тя има такива в почти всички големи градове в страната. Разбира се, че е интересно как така концесионерът, одобрен официално от Общинския съвет-Бургас, е един, а на спирките се появява друг? Може би Гергов е преотдал сам на себе си концесията? Не става ясно. Макар че според решението (това също проспано от съветниците, а може би сторено нарочно), Гергов има право да преотдава предмета на концесията на други. Дори и на себе си.

Друга любопитна подробност от историята на „Нюз Аутдор“ е, че освен близка с ГЕРБ, същата е в дружески отношения и с президента Георги Първанов. Това научаваме от писмо, изтипосано с гордост на сайта. Там става ясно, че „Нюз Аутдор“ се е явила един от основните спонсори на ежегодния бал със сираците, който президентът Георги Първанов организира. За което президентът сърдечно благодари!

Началната дата на концесията е датата на подписване на договора. Решението е взето на 24 юни, след изтичане на сроковете за влизане в сила, договорът (вероятно) е подписан в края на юли месец. Ето какво още се казва в решението, гласувано от съветниците на 24 юни, в раздел „Задължения на концесионера“: „да предоставя на концедента ежегодно 10% от рекламната площ на изградените в обекта на концесия елементи на градското обзавеждане“.

Какво на практика значи това? Че фирма „Пиеро 97“ е длъжна да отстъпва на община Бургас 10% от рекламната площ, т.е., на спирките. Колко точно са 10% обаче не става ясно – дали 10% в количество или във време, това е твърде мъгляво описано. Но пък 10% от всички рекламни площи в рамките на една година са точно месец и нещо, в които общината може да ползва тези площи – всичките! Или – тя получава правото да рекламира каквото й дойде наум, точно месец и половина – това е 10% от рекламната площ в рамките на една година.

И както писахме в заглавието, първо в Бургас ( първи частен град на ГЕРБ -б.а.), а сега в София точно в навечерието на изборите, но изборите не пречат на приятелството и бизнеса.

Ако не сте забравили след по-малко от две години ще има парламентарни избори и помощ от приятел ще е нужна при тези издънки на управляващите гербери.

Нали не мислите, че от изборите зависи нещо, ако беше така, отдавна да са ги забранили.

Ето една информация на Медиапул за „случайно“ повторение на онова, което се случи в Бургас. Учудване не би трябвало да има, защото и в Бургас, и в София управлява ГЕРБ и мераците и приятелите са едни и същи.

„Фирма, свързана с Красимир Гергов, прави 100 нови спирки в София“

„К Аут ов хоум“, свързана с медийния и рекламен бос Красимир Гергов, ще постави нови 100 спирки в София за 382 500 лв. без ДДС, съобщи Столичната община.

Компанията, която има акции в контролираното от Гергов дружество „Нюз аутдор България“, е спечелила обществената поръчка на общинското дружество „Център за градска мобилност“ в конкуренция с още четири фирми, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Осем от спирковите навеси са по линиите на трамваите и тролейбусите, а деветдесет и два - по маршрутите на автобусите във всички райони на столицата. Новите спирки са стъклени, а покривната им конструкция е непрозрачна. Вътре са монтирани пейки, а на информационните табла ще бъдат поставени маршрутите на градския транспорт, е посочено в съобщението на общината.

Новите спирки трябва да са готови до 15 декември, е посочено в съобщението на Столичната община. Върху тях няма да има реклами, каза Николай Костов, управител на Центъра за градска мобилност пред Mediapool.

На някои от спирките в центъра на София могат да се видят рекламни пана, като под тях пише, че площите се отдават от „Нюз аутдор България“( така както е и в Бургас-б. ред.).

До средата на август бяха ремонтирани основно 62 навеса по линиите на тролейбусните и трамвайните маршрути в София, припомнят от общината. Те са били извън централната част на столицата и в много лошо състояние. По тези спирки са подменени основно конструкциите на навесите, а страничните метални стени са сменени със стъклени. Реконструкцията е изпълнена по обществена поръчка за 128 811 лв. без ДДС.“

Нека поразсъждаваме върху цифрите от информацията. Защо преди три месеца са ремонтирани 62 спирки за 128 811 лв. или 2 077 лв. едната, а сега 100 бр. ще се ремонтират  за сумата от 382 500 лв. или една спирка ще струва на данакоплатеца 3 825 лв. без ДДС?. Защо при тази криза Столична община ще похарчи цели 174 800 лв. повече, когато с тези пари могат да се направят още 84 спирки като онези 62, които били ремонтирани? Дали това има връзка с местните и президентските избори?!  Или това е защото е свързана с Красимир Гергов, който може много на рекламният пазар и държи една от най-големите електронни медии?!

Подобен въпрос се въртеше в главите на много бургазлии преди време. Защо общинското ръководство, което е давало годишно около 300 хил. лв. за поддръжка на спирките на обществения транспорт (240 спирки- б.р.), не пренасочи част от средствата от теглените кредити, поети като общински дълг, които са 37 млн. лв. а само след месец ще се изтеглят и нови 22 млн. лева кредити към собствено изграждане на нови спирки и тя да печели от наеми, такси и т.н., както и от рекламна дейност, а се дава възможност отново бургаски пари да изтичат за захранване на софийски фирми. Нали не виждате фирма „Пиеро -97 МА“ като благодетел на града?! Фирмата и собствениците й гонят печалбата и са я надушили и намерили в Бургас за разлика от нашите общински спецове, които в частния си бизнес също гонят печалбите. Нали, господа управляващи? Оказа се обаче че както управлява ГЕРБ и Димитър Николов в Бургас по същият начин упрвлява г-жа Фандъкова и ГЕРБ в София.

Не е ли това  начин да се заобиколи обществена поръчка за реклама на спирките на градския транспорт? Само срещу 3 825 лв. на спирка, после фирмата, която ще ги отдава вероятно ще взима по 1500-2000 евро на месец от реклама и ще  плаща данък на общината, който може би  ще е около 1 600  евро?!

Асфалт, бетон, плочки, спирки, озеленяване това са несекващи изворчета за далавера на местните управници, независимо дали са в община Хитрино или в крепостите на Герберландия узаконени примерно като Бургас в статут „първи частен град“ на ГЕРБ, но важното е, че уреждането на приятелите има своите ползи в изборно време и съм сигурен, че вече сте го разбрали. Едва ли само Гергов го знае...

Спасението е да посегнем към бюлетините и чрез вота си да заявим: Никога повече ГЕРБ в Бургас! Никога повече ГЕРБ в София! Никога повече ГЕРБ в България!

Георги ИВАНОВ