ГЕРБ – пресметливите „сладури“

Оказа се, че отиващите си от властта в период герберчета са пресметливи „сладури“

Говорителят на ПГ на БСП Лява България Жельо Бойчев заяви : „Само една седмица откакто подаде оставка това правителство сме свидетели на разпоредителни сделки и кадрови назначения. Настояваме това отиващо си правителство, загубило доверието на българските граждани, да спре всякакви разпоредителни сделки и кадрови назначения”. 

В проектната компания „Ай Си Джи Би”, която се занимава с газовата връзка с Гърция, е била назначена съпругата на Николай Младенов. „В Министерство на външните работи министър Митов е отличник”, заяви социалистът и поясни, че освен че двама от неговите зам.-министри заминават посланици - Валентин Порязов в Швеция и Румен Александров в Холандия, има и други постижения. Той допълни, че постоянният секретар също заминава посланик.

Бойчев заяви, че БСП настоява министър Ненчев да спре подготовката за продажбата на над 200 декара  земи на атрактивни места на българското Черноморие, за които се твърди, че са с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната. „Това разграбване на българската държава, този опит всички политически кадри на ГЕРБ да бъдат назначени от това отиващо си правителство, трябва да спрат”, каза още той.

В Бургас са били сменени бордът и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас без никакви аргументи и неясно по какви критерии.

Каква е причината оставката на инж. Лазар Лазаров, председател на Агенция Пътища, да си тръгне чак на 1 декември 2016 година при положение, че той подаде оставка преди дни. Това пита ДСБ министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, заяви лидерът на партията Радан Кънев. 

И отговори: „Остава същественото подозрение, че във времето до 1 декември г-н Лазаров трябва да изпълни ангажиментите на управляващите, да предаде поръчките на фирми за първия лот, който ще се работи на АМ „Хемус“, отново на фирми, близки до ГЕРБ, ДПС и до Делян Пеевски. По този начин да „опере пешкира“, след което след 1 декември да изчезне от публичното пространство".

В публикация на afera.bg се цитира мнение на Георги Христов за „истинските лъжи“ - санирането : 

„Разбрах, че според ГЕРБ за 1 милиард усвоени пари има около 100 санирани блока в България, което говори, че бройката им е дори по-малка.

Разбрах, че в България санирането ще ни излезе по-скъпо от евентуален старт на собствена космическа програма.

Пресметнах, че с тия цени за саниране ще ни трябва горе долу холандското БВП, за да ,,освежиме“ всички блокове в страната.“

В интервю Лиляна Павлова ни открехва за санирането :

„- Бихте ли направили равносметка дотук какво е направено?

- 2019 са сградите, които са в реализация, и тяхното саниране продължава. Над 2000 сгради са чакащи и ако програмата не получи широка подкрепа, няма как да продължат.

- А вашите планове какви бяха?

- През 2017 г. да осигурим още един милиард лева и да санираме още 2000 сгради. Чухте и изказването на премиера Борисов до 2018 г. да има по един милиард годишно. Дотогава беше мандатът на нашето правителство и планирахме по 1 млрд. лв. на година за безплатно саниране.“

Да пресметнем ...  1 млрд. лева за 250 000 души в 2019 сгради , което ще рече по 4 000 лева излиза санирането на 1 човек, а на сграда по 500 000 лева за около 125 души ?!

Твърде скъпичко, защото една панелка апартамент има за саниране от 40 – 50 кв.м с общата част и дори на частно, санирането на един панелен апартамент не надвишава 2 000 – 2 200 лева, а в него живеят почти винаги повече от един човек, а „сладурите“ от ГЕРБ са сметнали  разходи по 4 000 лева на човек ?! Пресметнете и се убедете сами кой, колко и как прибира от онзи митичен милиард даден през 2016 г. за саниране на нечии джобчета ...

„Сладури“, колко да са „сладури“, а ?!

http://avantage.bg/