Германия блокира проекти за 120 млн. евро заради сръбския сепаратизъм в Босна

 

EURACTIV.com with Reuters

Германското правителство спря инфраструктурни проекти на стойност 120 милиона евро в сръбския регион на Босна заради отцепническата политики на неговите лидери, обяви международният пратеник за мир Кристиан Шмид в понеделник, 4 юли.

В интервю за местната телевизия N1, той каза, че не е изключено Германия да последва САЩ и Великобритания и да наложи санкции срещу политиците, които дестабилизират Босна.

По-рано стана ясно, че ЕС обмисля санкции срещу автономната Сръбска република (РС) в рамките на Босна и Херцеговина, като едновременно с това може да откаже и финансовата си подкрепа, ако кризата в балканската страна продължи да се влошава“

Проруският сръбски лидер Милорад Додик предизвика най-сериозната политическа криза в Босна от края на войната през 90-те години на миналия век. Той реши да отмени всички конституционни реформи в страната и да върне държавните правомощия на два региона, създадени съгласно мирно споразумение, сложило край на конфликта в Босна.

Додик, който беше сръбският член на тристранното междуетническо президентство на Босна, се оттегли, след като САЩ и Великобритания наложиха санкции срещу него и близките му сътрудници

Администрацията на САЩ санкционира висши босненски сръбски и хърватски политици през Службата си за контрол на чуждестранните активи. Двама високопоставени политици от Босна и Херцеговина влязоха в санкционния списък за подкопаване на мирното споразумение в страната от 1995 г. и демократичния прогрес, съобщи N1.

Списъкът със санкции вече включва и Маринко Чавара, който президент на Федерацията.

Милорад Додик на свой ред не признава Кристиан Шмид за върховен представител на ООН в страната, заявявайки, че номинацията му не е одобрена в Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай се опитаха и не успяха да блокират назначаването му.

“Посланието трябва да е ясно – международното присъствие ще остане тук“, каза Шмид, добавяйки, че Германия се очаква скоро да одобри разполагането на свои войски като част от EUFOR за първи път от десетилетие.

Германия обяви този ход миналия месец, тъй като опасенията за нестабилността от войната в Украйна се разпространяват към Западните Балкани.

Босна е изправена пред все по-напористото босненско сръбско сепаратистко движение, което според анализаторите има поне мълчалива подкрепа от Москва.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...