Германия има доказателства за военни престъпления в Украйна

Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна, съобщи главният прокурор на страната в публикувано днес интервю за печатно издание, цитирано от Ройтерс.

„Понастоящем, например, се съсредоточаваме върху масовите убийства в Буча и атаките срещу украинската гражданска инфраструктура“, казва Петер Франк за вестник „Велт ам зонтаг“.

Досега прокурорите разполагат с доказателства с брой в „в трицифрения диапазон“, посочва Франк, без да прави уточнения. Главният държавен обвинител казва още, че в тази връзка е нужен съдебен процес на международно равнище.

Германия е започнала да събира доказателства още през март 2022 г., за да разследва възможни военни престъпления. Данните са събирани чрез интервюта с украински бежанци и оценка на публично достъпна информация. Германските прокурори засега не разследват конкретни лица. Петер Франк каза, че прокуратурата в Германия се готви за възможно съдебно дело на по-късен етап в Германия, съвместно с чуждестранни партньори или пред международен съд.

Запитан кой трябва да бъде изправен пред съда, Франк каза, че руските държавни лидери и тези, които осъществяват решенията на най-високо военно равнище, трябва да бъдат подведени по отговорност.

 
 

Украйна настоява да бъде създаден специален трибунал за съдене на руски военни и политически лидери, които държи отговорни за започването на войната. Международният наказателен съд започна собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и на военни престъпления малко след началото на войната в Украйна. Този съд обаче няма юрисдикция да се занимава с агресията в Украйна. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, вчера каза в Киев, че в Хага ще бъде създаден международен център за съдебно преследване на агресията в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/germania-ima-dokazatelstva-za-voenni-prestaplen...