Германия настъпи руска мина в София и е ядосана на своя сапьор Борисов, който я заложи неблагодарно под краката й

Иво Инджев

Едва ли (германски) дипломат би си позволил солова акция, която потвърждава в публичността добре известната истина как беше създадена ГЕРБ. Гудрун Щайнакер го направи в интервю за Дойче веле. А тя знае много. Била е номер две в германското посолство в София по време на създаването на ГЕРБ с помощта на фондацията  на ХСС “Ханс Зайдел”, а след това и посланик в Скопие.

Въпросът е какво е накрало толкова добре осведомен говорител на германското правителство да изостави дипломатичното мълчание и да разкаже нещо, което мнозина от нас знаят, но придобива съвсем друга тежест, когато е споделено от  такъв източник. При това не анонимно, а с името и физиономията си.

От малкото, което Гудрун Щайнакер споделя като информация и оценка, личи голямото  разочарование на Берлин от ГЕРБ. Мнозина от нас сочеха факта, че гръбнакът на ГЕРБ като партия е била полицията. “Закачките”, че партията е “милиционерска”, сега се потвърдиха от думите на Щайнакер.

Защо изобщо тя е допусната да говори и защо отново сега?

“Отново”, защото Щайнкер не за първи път коментира посткомунистичското статукво в Бъргария. https://www.dw.com/bg/гудрун-щайнакер-и-тогава-разбрах-кой-има-думата-в-българия/a-51449949

Можем да спекулираме, обаче ще вземем да познаем – както за милиционерския характер на ГЕРБ. Защото тази червена лампичка светва предупредително в ситуация, когато премиерът Борисов и обкръжението му от  националисти явно ядосаха официална Германия, която си (беш)е поставила за цел да постигне пробив в поканата към Скопие и Тирана за начало на преговори за присъединяване към ЕС до края на своето председателство на евросъюза, който наближава в края на годината.

Вместо това германците се натъкнаха на “руска мина” в София, ако използвам известния израз на Лютви Местан.

Защото мината наистина е руска. Потвърди го днес и Клаус Шрамайер, друг германски бивш номер две в посолството в София и посланик след това в Скопие. Той е много по-пряк и остър в оценките си. В прав текст Шрамайер, който познава в дълбочина българските политически перипетии от началото на 90-те години на миналия век, казва в интервю за Дойче веле, че Русия ще спечели от блокирането на преговорния процес със Скопие и Тирана. https://www.dw.com/bg/германски-дипломат-ако-няма-решение-на-спора-между-българия-и-северна-македония-победител-ще-се-окаже-русия/a-55649692  

Борисов, за когото оцеляването във властта е абсолютен приоритет, показа с настройването на Берлин срещу ГЕРБ, че е готов на всичко и панически се опитва да избегне лишаването си от свободата да се разпорежда в и с България. Сигурно има защо.