Германия няма да се справи!

Александър Кудашев, гл.редактор "Дойче веле"

Няма да се справим, защото не знаем с какво точно трябва да се справим. Какво искаме всъщност - просто да се грижим за прииждащите хора или да ги интегрираме?
Няма да се справим, защото не знаем кога можем да кажем, че ние (всички ние!) наистина сме се справили. Само един пример - над 25 години след Обединението твърде много германци все още смятат, че не сме едно цяло.
Няма да се справим, защото разглеждаме това предизвикателство от чисто техническа, но не и от културна гледна точка. Ще ни се наложи да свикнем да живеем с Другото, Чуждото, Различното. Но вместо да се захванем с тази задача, ние си втълпяваме, че бежанците ще решат демографския ни проблем.
Няма да се справим, защото не проумяваме, че като цяло мигрантите са по-консервативни и по-религиозни от нас.
Няма да се справим, защото изобщо даже не можем да си представим колко усилия са нужни, за да приобщим хора, които идват от друга култура.
Няма да се справим, защото макар да си имаме такива хубави думи като родина, отечество, татковина, ние рядко успяваме да дадем на мигрантите усещането, че Германия може да бъде и тяхна родина - в езиково, културно и политическо отношение.
Няма да се справим, защото си мислим, че трябва да подхождаме към хората, които идват при нас, не рационално, а емоционално.
Няма да се справим, защото отношението ни към собствената ни нация е твърде сложно. Представата ни за нас самите не е само положителна - и затова не сме в състояние да налагаме пред другите положителна представа за Германия.
Няма да се справим, защото въпреки всичките уверения ние просто не сме подготвени да бъдем онази пъстра република, за която прочувствено говори нашият президент.
Няма да се справим, защото интеграцията на бежанците и мигрантите представлява задача, която ще занимава поне три поколения. А ние си затваряме очите пред това предизвикателство.
Няма да се справим, защото много мигранти от Сирия и Афганистан, да речем, просто не са в състояние да се напаснат към изискванията и темпото на високоразвита индустриална Германия.
Няма да се справим, защото според нашите стандарти много мигранти нямат достатъчно добри умения и познания.
Няма да се справим, защото изречението "Ще се справим" е в най-добрия случай просто фраза, която казва: Нека бъдем оптимисти.
Няма да се справим, защото типична германска черта е не толкова оптимизмът, колкото страхът.
Не, няма да се справим. Но това няма да ни попречи един ден да кажем, че все пак сме се справили...

http://www.segabg.com/