Германия протестира срещу търговски споразумения със САЩ и Канада

Протестът в Берлин Снимка: Twitter/@hansbios

Жителите на седем германски града излязоха днес на протест срещу търговските споразумения, които страната им като част ЕС се готви да сключи със САЩ и Канада, предадоха информационните агенции. Преговорите по двете сделки са в ход от доста време, но с приближаващото им финализиране зачестиха и протестите в Европа. Участниците в протестите се опасяват, че споразуменията ще имат негативен ефект върху най-голямата европейска икономика, ще доведат до намаляване на заплатите и до понижаване на стандартите за защита на потребителите и околната среда.
ЕС и Канада планират да подпишат официално Всеобхватното икономическо и търговско споразумение следващия месец. Брюксел и Вашингтон не еднократно заявяват желание да приключат преговорите по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) преди края на мандата на президента Барак Обама, който изтича в началото на 2017 г. 
Инициаторите на протестите в Германия "Спрете ТТИП и СЕТА - за справедлива световна търговия" днес организираха шествия в Берлин, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт. Общо 50 000 германци се излязоха по улиците в седемте града, което е доста по-малко от очакваните от организаторите 250 000 демонстранти. Те посочиха като причина за по-малкия брой на участниците дъждовното време.

http://www.segabg.com/