Германия с ултиматум към Сърбия: ЕС или Русия?

Сърбия трябва да реши дали иска да се присъедини към Европейския съюз или да влезе в партньорство с Русия. Такъв ултиматум постави Германия на Белград във вторник, два дни преди шест страни от Западните Балкани да обсъдят задълбочаване на сътрудничеството с ЕС в Берлин, пише Reuters.

"Необходимостта от решение излиза на преден план с оглед на геополитическото развитие“,заяви представител на германското правителство, визирайки руската военна интервенция в Украйна.

 

Сърбия, която беше бомбардирана от НАТО преди две десетилетия, но сега се стреми да се присъедини към Европейския съюз, отдавна се опитва да балансира исторически близките връзки с Русия със стремежите за икономическа и политическа интеграция със Запада, отбелязва агенцията.

 

Споразумението между Сърбия и Русия за засилено сътрудничество беше посрещнато с изненада и разочарование и не отговаряше очакванията, че кандидатите за присъединяване към ЕС също трябва да приемат санкциите на ЕС срещу Русия, посочва събеседникът на агенцията.

 

Сърбия, кандидат за присъединяване от 2012 г., реши през септември да провежда редовни външнополитически консултации относно двустранни и многостранни дейности с Русия. Този ход предизвика остри критики от ЕС.

 

Остава впечатлението, че сръбският президент Александър Вучич е бил наясно с двойствеността на позицията си, отбелязва представителят на Берлин.

Ако реши да поведе страната си по посока на Европейския съюз, сръбският лидер ще има подкрепата на германското правителство.

 

"Ако той реши да тръгне по обратния път, това ще има обратни последици“, предупреждава обаче той.

https://frognews.bg/novini/germaniia-ultimatum-kam-sarbiia-ili-rusiia.html