Германски анализатор: ​Преди смъртта си звярът хапе най-жестоко

„Ислямска държава” е притисната до стената, но пропагандата ѝ става все по-кръвожадна, казва Райнер Херман

Райнер Херман, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг*

„Ислямска държава” е притисната до стената, територията ѝ непрекъснато се свива. Преди две години, когато достигна апогея си, тази така наречена „държава” все още имаше площ колкото Великобритания. Днес, малко след като изгубиха стратегически важния град Манбидж, терористите контролират площ колкото Ирландия. Независимо от това „Ислямска държава” далеч не е победена. Нейната пропаганда е по-кръвожадна, откогато и да било досега, ръководството ѝ не се поддава на разцепление и отслабване и продължава да използва всяка грешка на противника, за да си върне изгубени територии.

Терористичните атаки в Европа, които се извършват от името на „Ислямска държава”, помагат на джихадистите да не изглеждат изцяло като губеща страна. Ето защо не е чудно, че ИД продължава да подмамва фанатизирани млади ислямисти от самата сърцевина на нашето общество.

Всеки четвърти ислямист, който от Германия поема към Сирия, за да участва в джихада, е от турски произход. Ако го погледнем в съотношение между турците и другите мюсюлмани в Германия – това не е много. Други мюсюлмански етноси са доста по-податливи. При това тях не ги разколебават неуспехите на ИД, те не тръгват просто на някаква младежка авантюра. Не, те са се радикализирали духовно.

* Публикация в "Дойче Веле"

faktor.bg

Tags: