Германски политик видя бъдещето на Европа в "тристепенен модел"

Според Норберт Рьотген това е по-добрият вариант за страни като Великобритания и Турция

Влиятелен германски политик и депутат предлага гъвкав модел за партньорство между държави като Великобритания и Турция, от една страна, и Европейския съюз, от друга, предаде ДПА.

Норберт Рьотген, председател на комисията за външна политика към Бундестага, долната камара на германския парламент, и високопоставен представител на Хриситяндемократическия съюз на Ангела Меркел, смята, че Великобритания не бива да бъде наказвана заради решението си да излезе от ЕС.

Едно от ключовите оплаквания на британските избиратели, гласували за Брекзит на референдума на 23 юни, беше срещу свободния достъп на европейски работници до британския трудов пазар. Брюксел настоява, че именно този неограничен достъп е ключово условие, за да може Великобритания да остане част от общия пазар след като напусне ЕС.

Според Рьотген в преговорите по този въпрос е нужна по-голяма гъвкавост от страна на Европейския съюз, тъй като изискването за неограничена свобода до трудовия пазар би попречило на едно успешното сътрудничество между ЕС и Великобритания, което би било от полза и за двете страни. Германският депутат смята, че би било грешка Брюксел да предприеме наказателни действия срещу Лондон.

Рьотген предлага след Брекзита Европа да бъде разделена на три степени. В първата попадат страните от еврозоната и те ще са ядрото на ЕС. Втората включва останалите държави членки на Европейския съюз. А третата - Швейцария, Украйна, Турция и Великобритания.

Подобно мнение може да разгневи Турция, която от дълго време преговаря за членство в ЕС, отбелязва ДПА. След неуспешния опит за преврат в страната и последвалите уволнения и арести обаче възникнаха нови въпроси дали е уместно тя да се присъедини към съюза.

Според Рьотген предлаганията от него модел предлага на Турция по-реалистични перспективи в средносрочен план.

http://www.faktor.bg/