You are here

Главният архитект на София разкри: Преписки и проекти на инвеститори бяха сложени „на трупчета” от кмета на "Младост"

Това са градоустройства, преписки по изработване на подробни устройствени планове, разрешения за строеж, незаверени планове за безопасност и здраве, разкри Здравко Здравков

Главният архитект на София Здравко Здравков вече е дал жалби от инвеститори на прокуратурата. По думите му жалбите за умишлено бавени преписки при него зачестяват преди повече от два месеца. „Поредица от жалби на инвеститори, които бяха сложени „на трупчета” по отношение техните преписки. Това са, първо, градоустройства, преписки по изработване на подробни устройствени планове, разрешения за строеж, незаверени планове за безопасност и здраве”, казва Здравков пред БТВ. 

Днес той свидетелства, че неколкократно са водени разговори с Десислава Иванчева заради забавянията. „При всяко едно идване се намира конкретно обяснение, намират се формални поводи. Но всички тези процедури бяха забавени изключително умишлено, което създава голямо напрежение в района”, спомня си Здравков. 

Жалбите от бизнеса са предадени на прокуратурата. В тях нямало конкретни данни за корупция, разказва главният архитект. „Няма намек, но когато една процедура законово трае 14 дни, а вие я извършвате за 7 месеца, очевидно се създава такова впечатление”, посочва още той. 

Бившият заместник на Иванчева Никола Вапцаров също говори за умишлено забавяне. „Ремонт на площадка, градина, смяна на дограма. Уж се правят доброволно, но се поставя условие, че няма да му бъде пусната документацията, докато „нещото” не направи”, обяснява той. 

Вапцаров напуска районното кметство миналата година. Сигнал до прокуратурата не е подавал.

http://www.faktor.bg