Главният прокурор ми каза „Корупцията е държавна политика“

Интервю на Люба Ризова с посланик Родерик Мур в „Алтернативата“

Посланик Родерик Мур е американски дипломат с богат личен опит от работа в България в посолството на САЩ на три пъти след 1990 година, първо като политически съветник на посланика в периода 1990-1992 година. Бил е заместник посланик в периода 2000-2003 и шарже д’афер – изпълняващ длъжността ръководител на мисията през 2015 година.

От 2016 до 2018 година е специален съветник към Държавния департамент на САЩ по въпросите за върховенството на закона и корупцията в Централна и Източна Европа.

Люба Ризова: В България законът „Магнитски“ се очакваше като Годо, но накрая се случи. Вие който сте специалист в дипломацията на Балканите, Източна Европа и България, особено, бяхте ли включен в тази работна група, която подготвяше документите?

Родерик Мур – (на български) Благодаря ви за въпроса и за поканата. Искам предварително да се извиня на вашите зрители, че няма да мога да говоря на български днес. За съжаление моят български много се влоши през последните години.

(на английски)

В момента не работя за Правителството на САЩ, за това не, не съм бил включен в тази група, но съм работил по подобни случаи в миналото. Също искам да кажа, че не съм изненадан от решението, което излезе и не мисля, че България също трябва да е изненадана.  Все пак американски държавни служители, включително и моят приятел и бивш шеф, Джим Пардю, са говорили много пъти за опасностите от корупция в България. България всъщност е постигнала много от както за първи път се преместих тук през началото на 90-те.

Но корупцията винаги е била слабото място на България от много време. За съжаление видях много малко прогрес за последните 20 години. Това не е мое мнение, може да прочетете множество от доклади от ЕС, САЩ, Transparency International и тн. Предполагам на вашите зрители им е омръзнало да слушат по тази тема.

Ако бях български гражданин щяш да съм възмутен от нивото на корупция в държавата.

Законът „Магнитски“

Глобалният закон „Магнитски“ беше приет през 2016 и приложен за пръв път през 2017, тоест не е толкова от дълго време. Фактът е че Правителството на САЩ е предприело действие по този закон, и това е защото щатите разбират, че има право да действа според своите закони, когато националния интерес на САЩ е в опасност.

Нивото на корупция в България, засяга пряко този интерес.

Едно нещо на което искам да обърна внимание, което посланик Мустафа и други вече са споменавали е, че американците не си въобразяват, че чрез санкции могат да премахнат корупцията в България. Нито един външен фактор не може да стори това.

Това може да се случи само, ако българите го пожелаят, когато се издигне честна и свестна коалиция от лидери в ключови позиции, които имат пълната подкрепа на българския народ, които са абсолютно категорично решени да изкоренят корупцията.

За съжаление това не е факт все още…

Поне се надявям, че санкциите от миналата седмица, когато най-накрая Годо пристигна, са вдъхновили още много повече и вече осмелили се българи, решени да се борят за по-честно и чисто управление в държавата като например: големи журналисти, защитници на социалните права, обикновени граждани и т.н.

Надявам се поне това да е едно от последствията.

Моето очакване е българските власти да си свършат работата. По-конкретно прокуратурата, без да имат нужда от външни влияния и натиск като този от САЩ. Те трябвя вече да го правят. Прокуратурата каза, че на трима от тези шестимата  вече са повдигнати обвинения и случаите се разследват.

Говорил съм с много българи и има широко разпространено мнение, че съществува клас от хора или във властта или близо до нея, които са над закона. Техните действия оставант безнаказани, нарушават закона без последствия и т.н.

За прокуратурата искам да кажа още нещо. Отдавна има  много широко разпространено възприятие за прокуратурата и това е голяма част от проблема. Те не преследват корупцията, а преследват само избрани дела.

Спомням си един разговор от преди 20 години, когато бях отговарящ за държавните институции в посолството на САЩ, с тогавашният главен прокурор на България /Никола Филчев – б.пр./. И той ми каза, в среща с много други хора:

„Корупцията е Държавната политика на България“.

Може да си представите колко обезкуражаващо и обезсърчаващо  беше за един американски дипломат и гост, които обича държавата ви толкова много.  Да чуе подобно нещо от човек на такъв висок пост.

http://altanalyses.org/2021/06/13/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d...