ГЛАСУВАШ ЗА ЦЕЦКАТА - ГЛАСУВАШ ЗА ДОСТ И ТУРЦИЯ *

Milliyet: Цачева ще спечели изборите с гласовете на ДОСТ от Турция

С гласовете, които ще дойдат от ДОСТ за Цецка Цачева, е сигурно, че тя ще бъде първа още на първи тур, твърди турският всекидневник "Милиет".

В статията на турското издание, цитирана от Dnevnik.bg, се отбелязва, че въпреки ограничения си кадрови ресурс ДОСТ работи усилено - провежда активна кампания с избирателите си в България и най-вече с 500 000 избиратели в Турция.

"Милиет" определя президентските избори у нас на 6 октомври като "първия политически изпит пред избирателите на народните представители от турски произход, учредители на политическа партия ДОСТ".

ДПС подкрепя бившия министър-председател Пламен Орешарски, но не провежда активна кампания в Турция, освен че има две събития в Измир и Истанбул, констатира "Милиет".

Според базирания в Истанбул всекидневник, "ДОСТ работи неуморно", за да представи Цачева само за 15 дни пред цяла Турция.

Последното мероприятие в подкрепа на българския кандидат-президент е организирано в истанбулския квартал "Еюп" под ръководството на зам.-председателите на ДОСТ Шабанали Ахмед и Айдоган Али. На работната закуска в Османлъ парк са се отзовали ръководствата на местни неправителствени организации. Събитието уважили и председателят на групата за приятелство с България в турския парламент (Меджлиса) Азиз Бабушчу, народен представител от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), кметът на "Еюп" Ремзи Айдън, кметът на "Байрампаша" Атила Айдинер, кметът на "Газиосманпаша" Хасан Тахсин Уста, кметът на "Баджълар" Локман Чагръжджъ, кметът на "Султангази" Джахит Алтънай и представители на над 30 НПО-та.

Шабанали Ахмед призова за подкрепа на Цачева, защото, въпреки че е партиен кандидат, е "за" европейските ценности, а ако спечели кандидатът на социалистите, ще бъдат ощетени всички блага, свързани с Европейския съюз, пише още вестникът.

Азиз Бабушчу от AKP e заявил, че винаги ще подкрепят партия, която работи за благото на българските турци, но тяхната подкрепа е логистична, а основополагаща тук е волята на избирателя, който ще направи избор.

http://offnews.bg/

* Заглавие за публикация в "Под лупа"

Коментар "Под лупа" : ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ! ГЛАСУВАШ ЗА ЦЕЦКАТА - ГЛАСУВАШ ЗА ДОСТ И ТУРЦИЯ