You are here

Глас народен...

Къде, кой и как пресмята издръжката на полицаяКъде, кой и как пресмята издръжката на полицая

Европейската политика на България изглежда напълно разпарчетосана. Последният разнобой е с едва няколко дневна давност при спречкването между Симеон Дянков и Томислав Дончев по отношение на преговорите за следващата финансова рамка.

Първото е, че българските полицаи не са администрация. Не искам да ставам дребнав, но по непонятни и губещи се в дълбините на прехода причини, полицаите не са държавни служители. Ерго, фокусът е единствено за публиката. Но не и за министър Дянков, който много добре знае в коя графа е министерството.

Другото чудо е структурната реформа. И най вече обединението на охранителната и на криминалната полиция. Представяте ли си каква радост ще настане в Каварна и какви прегръдки ще бъдат между местните криминалисти и полицаите, охраняващи мачовете на местният футболен отбор „Калиакра”. Ако пък към тези добри същества се присъедини още едно, примерно пътният полицаи, може пък  Богдана Карадочева най-сетне да направи дует с Веско Маринов.

В същото време, на запад от нас, полицаите живеят скучен и дори провинциален живот. Провинциален в пълния смисъл на думата. И ако някой си прави сметката колко евро му излиза полицая в патрулка или пък този с мотоциклета и палката, то този някой е кметът или провинциалният съвет. Пак там хората са пресметнали, че пожарите не лумват едновременно в цялата страна, а обикновено в едно или друго населено място.

И поради тази причина, грижата за това си е преди всичко на местните.

Общо взето така стоят нещата в повече в среднобогатите европейски страни. Средното   т.е. колко полицаи трябват за пазят гражданите се смята в съответното градче, богато пък идва от спестени пари. И малки и стегнати министерства, които от една страна извършват административни услуги на гражданите, а от друга – издържат специализирани полицейски служби за дейности, които не са по силите на местните. Както виждате – пълна скука, ред и данъкоплатци, които не роптаят, че полицаите им струват 20 000 евро годишно.

Впрочем, вярвате ли, че нашите струват по-евтино? Т.е. 10 000 евро, както твърди министър Цветанов?  Ако е така, на ръце да ги носим тогава. Вместо да им плащаме осигуровките – пенсионни, здравни и всякакви.

Виктор КИСЕЛОВ

dnes-bg.org