Глоби и финансови корекции за 759 542 лева наложени на Община Бургас за регистрирани нередности свързани с обществени поръчки по ОПРР Община Бургас е в челните места по наложени санкции сред общините в страната

Общини и ведомства трябва да връщат обратно или вече са възстановили 17,3 млн. лв. неправомерно похарчени пари от оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР). Тази сума се е натрупала от началото на действието на програмата през 2007 г. до юни 2012 г., личи от публикувания тези дни отчет за регистрираните нередности по оперативната програма.

Глоби

 

Най-съществен принос към нередностите имат преди всичко малките общини, изпълняващи различни проекти по програмата, но и по-големите не изостават. Първенци в това отношение са Попово, Аксаково, Варна и Бургас които имат да връщат някои по над 1 млн. лв. европейски пари. Все още се обсъждат нарушенията в община Сливен, като там има суми над 1.2 млн. лв. спрени по програмата. Община Попово вече обяви, че ще заведе дело заради спрени средства. Община Бургас се отчита с нередности за 759 542. 86 лева част които са възстановени, но откъде и има ли виновни наказани не е ясно .... Най-често нарушенията са неправомерни или дискриминационни изисквания, заложени в обществените поръчки, разделяне на обществени поръчки чрез които се усвояват европейските пари, става ясно от отчета по програмата наречен „Информация относно регистрираните нередности и наложени финансови корекци към 05.06.2012 г.

Най-многобройни нарушенията са в Община Бургас, цели 9 нарушения ?!

Причини за глобяванеМотиви за глобите

 

 

И ако тези нарушения са свързани с дискриминация на някой от участниците в търговете по обществените поръчки в нарушение на чл.25, ал.5 от ЗОП или наличие на дискриминационни условия в техническите спецификации на документите по търга, или дискриминационни изисквания за технически възможности, или разделяне на обществената поръчка, или нарушения на чл.32, ал.2 от ЗОП като е посочена търговска марка без добавяне на думите „или еквивалентно“, или завишаване на гаранцията над 1% в нарушение на чл.59, ал.2 от ЗОП, дискриминация по размер на общ оборот за последните 3 години като по този начин е ограничена конкуренцията в процедурата, то какво можем да кажем за физически видими слабости и неудачи на избраните изпълнители на обществени поръчки с възложител Община Бургас.

Пари за нищо

 

През ноември 2010 г. започна ударното преасфалтиране на алеите в морската градина и парк „Езеро“. Намериха се специалисти уж от чужбина и се почна една ударна епопея точно през най-неподходящото време за подобни работи, но ние не ги разбираме тези работи. След по-малко от година асфалтовите алеи в морската градина се нацепиха като петите на циганка през май. Стотици метри от алеите в парк „Езеро“ и морската градина около „Текила клуб“, Пантеона, велоалеите от „Флора“-та към Пантеона и дори към „Стената на приказките“ зейнаха с нацепен асфалт с фуги широки до 4 см на места и дълги по 10-20 м . Само в участъка от входа на пешеходната алея към НЗОК до пречиствателната станция има около 50 фуги с различна дължина и широчина, които през зимата ще се разширят още повече.

50 фуги на 100 м асфалтирана алея

Поставеното съвсем наскоро парково осветление е с ръждясали метални тела, начупена бетонова основа, а няколко единици от новата паркова мебел е вече начупена за срам и резил на платените общински служители на дирекция УКОРС, които явно пазят само паркинга пред сградата на общината и глобите от някоя бабичка, продаваща буркани с компот по ул.“Александровска“ в нейната неремонтирана част. Какво да кажем ... Дали сме милиони за резил и мизерия, вместо да се направи нещо трайно и с отлично качество.

Корозирали стълбове за ново осветление

Разбираемо е поне за онези, които следят материалите на „Под лупа“ през годините, че избраните изпълнители на тези обществени поръчки често са едни и същи и че правило дай да ти дадат, както и човек на човека вероятно важат тук около морето ...

 

В условия на криза ръководството на община Бургас похарчи 3 465 770.70 лв. за асфалтиране на алеи в морската градина, подмяна на част от осветлението и паркова мебел.

Народна пара на вятъраНародна пара на вятъра

Тази сума беше осигурена от евросредствата, отпуснати по проект, в чието съфинансиране участва и община Бургас с наши пари от данъци и парите се усвоиха по договор №:93-00-787(3) (Обособена позиция №:3) Заглавие: "Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - Нова част и възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и Водно огледало - Приморски парк, гр. Бургас от консорциум "Страбаг Изток 4".

 

Ако ме питате дали Бургас имаше нужда от това, ще ви кажа моето лично мнение, че имаше нужда, но изпълнените проекти трябва да имат качество и дълготрайност.

 

Целта, като че ли бе предизборната кампания на ГЕРБ в местните и президентските избори да се открие в Бургас, в морската градина, в предварително приготвения с цената на около 800 млн. лева бюджетни средства уж „най-добър град за живеене в България“. Е, пиар-задачата на ГЕРБ бе постигната ...

 

Има и вероятно скрита страна зад всяка обществена поръчка, която осигурява нещо вероятно много лично за ръководството на общината...

 

Разцепените велоалеи в Меден рудник и покрай стадион „Лазур“, до надупчената тартанова настилка на спортна площадка „Надежда“, до нацепените алеи в морската градина и съвсем новата и вече нацепила се асфалтова алея за пешеходци в парк „Велека“ към пенсионерския клуб, строшените пръстени на осветителните тела в парк „Езеро“ и започналите да корозират метални стълбове, разбитите и ръждясали кошчета всичко това показва истинското качество на изпълнение на обществените поръчки в община Бургас.

Разкапалата се велоалея на Меден рудник

Гафове има и в мисленето и проектирането на обекти по обществени поръчки с възложител община Бургас, примерно като тези на изградената велоалея по ул. „Ген. Гурко“, която при широк тротоар от 3 м от западна страна на улицата и по-широк от източната е направена грешката да се отдели прекомерно голямо място за градинки, може би заради бизнеса на една печеливша и близка до властта на ГЕРБ фирма -озеленителка, както и места за паркиране, плюс велоалея и проходилка от около метър широка с препятствия за пешеходци...

 

Още през октомври и ноември 2009 г. по време на общественото обсъждане на пешеходните зони на Бургас предложение за промяна на проекта за реконструкция на зелени площи, паркинг и велоалея по улиците "Ген. Гурко" и "Адам Мицкевич" направи ландшафтният архитект Пламен Матеев. Според него велоалеята трябваше да бъде обособена на улицата, а не както е предвидено - да се намира на тротоара, защото така застрашава безопасността на пешеходците.

 

Разбираемо е, че ако общинската управа иска да насърчава градският трапспорт и велосипедите тя трябва да разкара платените паркинг места от Синята зона и да направи на тяхно място по-широки велоалеи и тротоари и бус ленти.

 

Такива мисли се въртят из главите на бургазлии, но тези мнения не стигат до височайшите уши на кмета Николов, защото при него и при свитата му амбицията ги кара да виждат нещата само в розово и да не могат да чуят обикновеното мнение на хорицата, които всеки ден се сблъскват с трудностите, причинени от опитите им да управляват.

 

А и как няма да е така, след като мегдан за по-високи данъци и такси винаги има, както и разширяване обхвата на Синята и създаване на нова Зелена зона, а те точно с това се хранят и се упражняват в своите управленски игри, подчинени на принципа: проба-грешка.

 

Питам се има ли наказани служители и съответен зам.-кмет в този ресор, където има санкции за близо 800 хил. лева и от чии пари са платени тези санкции.

Узря ли мисленето на общинските чиновници, че най-ниската цена в един търг не гарантира качество на изпълнението и дълготрайност?