Говорителят на ЕП: Испания лесно може да се откачи от Русия, но България - не

„Някои мерки ще се наложат бързо, за други ще трябва да мислим в по-дългосрочен план. Но е ясно: ако Европа иска да е независима, тя трябва да е енергийно независима“, обясни Жаум Дук.

 

По думите му в момента се правят опити за общоевропейско действие за цените на горивата и акцизите.

 

„Европейският съвет поиска промени на европейския енергиен пазар, за да се удържат цените и цената на газа да не влияе толкова на цената на електричеството и да не изпразва джоба на потребителите. Трябва да се работи по две линии. Първо: създаване на общ европейски енергиен пазар, на който Съюзът може да контролира цените. Но на национално ниво – и много държави вече го правят – трябва да се помогне на гражданите да се справят с цените на енергията“, поясни той.

 

Ръководителят на говорителската служба на ЕП смята, че проблемът с Русия не е от сега: „Тя отдавна се бърка в националните политики на държавите членки. Прави го чрез социалните мрежи или пък чрез така наречени медии като RT или „Спутник“, които бяха спрени в Европа. А ЕС се опитва да комуникира около единство си. Да покаже, че Европа е способна да се изправи пред несъществувала доскоро заплаха“.

Говорителят на ЕП: Испания лесно може да се откачи от Русия, но България - не (frognews.bg)