Големият пролем на България е корупцията, а не строгата фискална дисциплина, смята американският икономист Стив Ханке

В интервю за БНР той каза, че решението на проблема се върти около това да се намали правителството и да се реформира съдебната система. Той даде пример с успеха на Сингапур, който се ръководи от малък брой държавни служители с първокласни заплати. Преди да стане независим в края на 60-те години, Сингапур беше много по-беден, отколкото е България сега, посочи Ханке, който е един от „бащите“ на валутния борд.

Според него ситуацията в България е сравнително добра. „Трябва да се огледате в средата, в която сте. На Балканите и в Европа като цяло е пълно бедствие. България не се е въвлякла в неприятности като Гърция благодарение на валутния борд. Ако искате да вземате повече заеми и да имате по-голям бюджетен дефицит, погледнете на юг. Бедстваща Гърция няма и да се оправи, защото следва политика на големи разходи, дефицит и външни заеми“, обясни икономистът.

Той изрази учудване от изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че бюджетният дефицит трябвало да бъде малко по-голям. „Не знам какво той разбира от икономика, но това не е правилно. По-голям бюджетен дефицит точно сега би забавил икономиката“, смята Ханке.

По думите му едно от предимствата, които изтъкват инвеститорите в България, е, че страната има втория най-нисък държавен дълг в ЕС. „Защо бихте искали да го увеличите и да разрушите нещо ценно? Би било глупаво, защото да имаш нисък дълг и дефицит е като да притежаваш „Мерцедес“ или „Ролс-Ройс“, изтъква икономистът.

Питан дали Симен Дянков е сгрешил с поддържането на прекалена финансова дисциплина, каквито обвинения се появиха дори в средите на управляващата партия ГЕРБ след оставката му, Ханке отговаря: „В последното правителство напрактика министър-председателят вземаше всички важни решения. Ако имахте по-голям бюджетен дефицит, икономиката ви би тръгнала наопаки. Би било много негативно, ако бюджетният дефицит се увеличи, защото ще се забави икономиката, лихвените проценти драстично ще скочат, ще се понижи рейтингът на българските ценни книжа, инфлацията ще се увеличи и инвеститорите ще се уплашат“.

Той определя новият финансов министър Калин Христов като отличен избор. „Познавам го от много години. Христов е първокласен човек. Той познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система“, обяснява Ханке.

„Всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница. Това е абсолютно неразумна реакция срещу стабилността. Кой иска да върви към хаоса? Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши. На финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без валутен борд“, смята още икономистът. По думите му премахването на валутния борд би довело до много по-високи нива на корупция, ниски доходи и нестабилност.

Kafene.net