Горяните не са забравени: Почетоха ги с уникална обиколка в 8 населени места в Сливенско

В памет на горяните от Сливенско бе организирано първото по рода си поклонение в тяхна памет в осем населени места в областта | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

Христо Христов

 

Сливенските горяни от Първа и Втора сливенска чета бяха почетени с уникална обиколка в осем населени места и с поднасяне на венци и цветя пред издигнати там паметни плочи на загинали участници в горянското съпротивително движение.

Събитието е първото по рода си, а в основата на инициативата е Станка Георгиева, дъщеря на Георги Русев от село Желю Войвода, ятак на Втора сливенска чета и председател на Сливенската организация на Съюза на репресираните от комунистическия терор в България (с председател Драго Михалев), както и други близки на загинали в Сливенско горяни.

 

 

alt

Пред паметната плоча в кв. „Речица” на гр. Сливен | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

Сайтът desebg.com беше единствената медия, която присъства и отрази инициативата, като специално за нея от София за Сливен пътува основателят на сайта разследващият журналист Христо Христов.

Обиколката обхвана кв. „Речица” на гр. Сливен, село Николаево, град Кермен и селата Панаретовци, Чокоба, Тополчане, Блатец и Желю Войвода.

На всяко едно от тези населени места е издигната паметна плоча на загиналите горяни.

 

 

alt

Пламен Кръстев от Постоянното присъствие на БЗНС поднася цвета пред паметната плоча на горяните от село Николаево | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

В първото по рода си почитане на горяните в Сливенско участваха жители и наследници на горяни не само от изброените населени места, но и гости, специално пристигнали за събитието от селата Бояджик, Ямболско, Драгоданово, Сливенско, гр. Казанлък и София.

Инициативата бе уважена и от Пламен Кръстев, член наПостоянното присъствие на БЗНС (с лидер Николай Ненчев).

 

 

alt

Пред паметната плоча на земеделците горяни в град Кермен | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

„Паметните плочи в кв. „Речица” на гр. Сливен, село Николаево, град Кермен и селата Панаретовци, Чокоба, Тополчане, Блатец и Желю Войвода бяха издигнати от нас, наследниците на горяните още през 1996 г., но никога оттогава не сме организирали заедно и едновременно поклонение”, заяви пред desebg.com Станка Георгиева.

 

 

alt

Станка Герогиева до паметната плоча на горяните в село Панаретовци | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

В слевенския кв. Речица” е издигната плоча в памет на горяните Васил Драганов, Тодор Драганов, Нено Костов, Желю Милев и Таньо Стоянов.

В село Николаево плочата е в памет на горяните Димитър Фърчанов и Михаил Инджов от Първа сливенска чета.

В гр. Кермен участниците в инициативата почетоха паметта на горяните земеделци Митьо Ганев и Георги Коджабашев. Там поклонението беше уважено от кмета на Кермен Живко Жечев.

 

 

alt

Поклонението в памет на горяните в село Чокоба | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

В село Панаретовци бяха почетени горяните Михо Начев, Митьо Славов, Паскал Иванов и Жельо Господинов.

В село Чокоба бяха поднесени венец и цветя на паметната плоча на избитите още през 1946 г. Ради Илиев и Къньо Великов.

В село Тополчане, паметната плоча е издигната в чест на горяните Георги Маринов – Търпана, командира на Втора сливенска чета, и горяните Иван Спасов, Радко Иванов, Величко Илиев и Цоньо Велев.

 

 

alt

Пред паметната плоча на горяните от село Тополчани | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

В село Блатец близки на горяните, сред които синове и дъщери, почетоха горяните, избити през 1951 г., Димо Фирков, Петко Урумов, Кольо Урумов, Борис Рачев, Кольо Колев, Тодор Тенев и Христо Митев.

В село Желю Войвода венец и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на горянина Георги Русев.

 

 

alt

Момент от поклонението през горяните от село Блатец | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

На всяко едно от местата Станка Георгиева, посветила много години от живота си в събиране на сведения за горяните в Сливенско, разказа трагичната съдба на отделните участници във въоръжената съпротива срещу съветизацията на България и комунистическия режим.

Сливенският край е едно от най-активните места на съпротива на горяните. Наследниците им днес си обясняват този факт със свободолюбивия характер навремето на хората в Сливенско, както и заради категоричния отказ да участват в насилствената колективизация.

 

 

alt

Станка Георгиева пред пачетната плоча на баща си горянина Георги Русев в село Желю Войвода заедно с Пламен Кръстев от БЗНС | Фотограф Христо Христов, desebg.com.

 

 

Горянското движение е първата по пода си въоръжена съпротива в страните от Източния блок, като продължава и най-дълго от 1945 до 1956 г.

В ликвидирането му тоталитарният комунистически режим включва не само Държавна сигурност и Народната милиция, но и вътрешни войски и части на Българската народна армия.

Голямата част от горяните са избити при отделни акции срещу тях, а заловените са осъждани на смърт, а сравнително по-малка част – на затвор от 20 и 15 години.

Отразяването на инициативата става с подкрепата и съдействието на Никодим Янушев, политически емигрант от САЩ, на когото основателят на desebg.com Христо Христов благодари.