Гражданинът Корейко

Гражданинът КорейкоЗнаете ли кой е човекът от снимката? Няма как да го знаете, ако не сте ресорен журналист, който отговаря за Столичната община, или активист на ГЕРБ от най-елитно ниво. Този човек се казва Андрей Иванов и от 2007 година е председател на Столичния общински съвет. В по-голямата част от живота си е бил полицай и данъчен служител.

С бизнес се занимавал три години и половина, но това било достатъчно, за да влезе във владение на 43 имота за около 10 милиона лева. Поне така твърдят от РЗС и такива са данните от Агенцията по вписванията. Въобще партия ГЕРБ се оказа все от имотни милиционери, които твърдят, че са изкарали парите си от консултации, въпреки че не е ясно кого са консултирали, за какво са го консултирали и най-вече с какво са го консултирали. Ако се съди по публичните им изяви, определено не е с ум или с някакви специфични експертни познания.

Истината за ГЕРБ лъсва малко по малко, но тя няма да е изненада за хората, които преди година не си загубиха ума по Бойко Борисов и „дясно-центристката” вълна, пропагандирана от Иван Костов, Мартин Димитров и тяхната клиентела. Дори и неправителствени организации, симпатизиращи на ГЕРБ, не можаха да скрият истината за това управление, което се оказа най-корумпираното в новата българска история. Представете си какви рекордьори – само една година мандат, а вече по-корумпирани и от тройната коалиция. Надяваме се, че не трябва да обясняваме поне кой е гражданинът Корейко, не и на читателите на ГЛАСОВЕ.

За трите биографии на г-н Иванов и още някои дребни факти

Радан КЪНЕВ

Вярвате или не, моят разказ за една случка от 2005 г. и зададените няколко безобидни въпроса размърдаха, съвсем леко, блатото на летаргията в медиите. Текстът ми беше препечатан в „Медиапул“ и ГЛАСОВЕ, имаше интерес от още няколко издания.

Господин Иванов (звучи ми като Mr. Smith, доста подходящо за деец под прикритие) прецени, че е по-добре да сподели няколко думи за биографията си и източника на имАнето си.

Първо се появи един материал в списание „Тема“ (3-9.12.07, от понеделник ще е безплатно онлайн). Журналистът г-н Първанов проведе с мен разговор преди публикацията, но по една или друга причина е предпочел да не използва информацията, която му дадох. Ето някои важни пасажи:

Нямам спомен за такава среща. Но в описания район се намира гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултирах... Според него (А. И.) е съвсем нормално мястото да се охранява зорко, тъй като там нощуват 80–90 коли... „Банкя е добро място за живеене, но за съжаление аз нямам нищо общо с него“ ... „в края на 1999 напуснал по собствено желание и данъчната администрация...

После се появи и интервю в „Медиапул“, също постно откъм деликатни подробности. Ето и най-съществените му части:

- Около вашия бизнес се поставиха доста въпроси. Основният беше откъде е началният капитал, с който са се развили фирмите ви, след като сте напуснали системата на МВР?

- Слуховете за моето богатство са силно преувеличени. Аз и моето семейство живеем нормално, малко над средната класа. Излязох от МВР през 1999 година. Започнах частния си бизнес с консултантска дейност в сферата на това, с което съм се занимавал цял живот – информационните технологии. Давах консултации за изграждане на системи в държавната администрация, например за регистрация по БУЛСТАТ. За мен това беше началото. Иначе съпругата ми има частен бизнес още от 1991–1992 година. В съдружие с други роднини спечелиха концесията за бутилиране на минерална вода в Банкя, а по-насетне продадоха фирмата. Тя има и втори бизнес, който е от 1992 година, за производство на ауспуси. Той тръгна заради нейния ентусиазъм и ноу-хау, което имаше един от нейните съдружници.

Разбира се, помагал съм с моята консултантска дейност и на тях. Вероятно ако не беше концесията на минералната вода, нямаше да напусна толкова лесно данъчната администрация, където се занимавах с интересни неща, изцяло в сферата на моята професия.

Бих искал да подчертая, че и МВР, и данъчната администрация съм напуснал по свое желание. В първия случай се пенсионирах след навършването на минималната позволена възраст за това, а във втория напуснах, след като разбрах, че държавата няма интерес да решава проблемите на данъчната реформа.

В момента основните ми доходи идват от отдаване под наем на три собствени имота. Всичко около тях е проверявано до последния детайл, тъкмо защото съм работил в системата на МВР. Плащам данъци върху 70–80 хиляди лева годишен доход. Не само защото законът го изисква, а защото смятам, че държавата има нужда от тези пари. Рано или късно идва време човек да отговаря на подобни въпроси и за мен то дойде.

От двата материала разбрах следното:

1. Андрей Иванов има поредна, трета биография. Вече е напуснал държавната администрация през 1999 г. Обърках се...

2. Андрей Иванов не е много богат. Той плаща данъци за 70–80 хиляди, и то не само защото законът го изисква. Абе почти доброволно ...

3. Андрей Иванов няма фирми за маршрутки. Той ги консултира...

4. Андрей Иванов е купил БКС-Банкя с парите на жена си. Разбира се...

5. Андрей Иванов е спечелил концесия за минерална вода – Банкя, пак с парите на жена си. Явно тя плаща данъци за повече от 70 хиляди. Надяваме се, все пак държавата има нужда от тези пари, нали...

6. Андрей Иванов винаги е бил с десни убеждения, включително и като член на БКП. Нямало просто как десният този човек да работи в отдел „Информационна дейност“ на МВР иначе...

7. Андрей Иванов познава Цветан Цветанов случайно, от МВР.

8. Андрей Иванов познава Милор Михайлов (кмет на Банкя при Софиянски/Николов, после зам.-кмет по екологията, респ. боклука) случайно, от общината...

9. Андрей Иванов познава Антоан Николов бегло, покрай общи близки приятели (sic!)...

10. Андрей Иванов няма нищо общо с Банкя, освен че е купил БКС-Банкя, концесията за минералната вода в Банкя, няколко декара парцели в Банкя. Жалко. Хубаво градче, да беше го поопознал...

A propos, г-н Първанов от „Тема“ не е използвал нещо интересно, което му дадох. Разпечатка от Службата по вписванията в София на сделките на г-н Иванов с недвижими имоти. В периода 1998–2005 г. там фигурират над 40 сделки, между тях – БИНГО зала в „Люлин”, павилион „Еврофутбол” в „Люлин”, универсален магазин в „Люлин”, част от кооперативния пазар в „Люлин”, земеделски земи в Банкя (впоследствие доста набързо вкарани в регулация), апартаменти в „Слатина“. Жалко, че отдава под наем само три имота:)

Всичко това е публична, общодостъпна информация.

Когато журналистите ни се научат да питат, тогава може ние да получим отговори. Дотогава... Играта продължава.

Текстът на Радан Кънев е публикуван в блога му три години преди да избухне скандалът с имотите на Андрей Иванов

ГЛАСОВЕ

*Андрей Иванович Корейко – милионер книговодител, герой от романа на Иля Илф и Евгений Петров „Златният телец“ - бел. ред.