You are here

Гроздан Караджов:Хората с трудов стаж преди 2000 г. ще получат с 20% по-ниски пенсии

Реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции. 37% от бъдещите пенсионери ще получат по-ниски суми. Хората с трудов стаж преди 2000 г. ще получат с 20% по-ниски пенсии.

Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ Гроздан Караджов – бивш депутат от Реформаторския блок. Той обясни, че информацията идва от документи на Националния осигурителен институт.

 

„Това става на база на последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване от миналата година. Никой от нас нито е разбрал, нито е чул – малцина са специалистите, които са разбрали това нещо. Не е сигнализирано, че от тази година за онези хора, които имат стаж от преди 2000 г. няма да участва във формирането на пенсията им”, каза Караджов.

 

По думите му, това не е първата реформа проведена на тъмно. Той припомни, че през 2000 г. е имало промяна, според която е трябвало да се получава пенсия спрямо трите най-добри години от трудовия стаж, а после била премахната.

 

„Липсата на регистър от преди 2000 г. е причината, която се изтъква от страна на чиновниците. Те казват „Ние не сме водили добре тетрадките си”, но документи се попълваха, трудови книжки. Дори като фалираше предприятие – те се предаваха към държавния архив. Въпрос на търсене е”, допълни политикът.

 

Гроздан Караджов заяви, че по негови изчисления от промяната ще рефлектира с минимум 20% намаление на пенсията.

 

„Въпросът е къде отиват тези пари от осигуровките до 2000 г. НОИ казват – да на едни ще се намалят, но на другите ще им се увеличат. Това е крайно несправедливо. С такива промени се разбива доверието вътре в държавата, институциите. Заобикаля се принципът на справедливостта”, заяви още той.

 

Караджов посочи, че реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.

https://frognews.bg/novini/grozdan-karadjov-horata-trudov-staj-predi-200...