Грък за седмица - българин доживот!

Грък за седмица - българин доживот! По Канал 4 във Великобритания тръгва телевизионната игра „Стани грък за седмица“ (Go Greek for a Week), вдъхновено от гръцката криза.

Три британски семейства ще се надпреварват да се доберат до европейската помощ. Преди това обаче семействата на фризьор, шофьор на автобус и на лекар ще отговарят как са избягвали плащане на данъци, какви рушвети са давали и как са се възползвали от лошото управление.

Все неща, които закопаха Гърция. Дали?

54-годишният фризьор от Острова ще открие щедростта на гръцката пенсионна система, която разрешава на хора с неговата професия, сладкари, радиокоментатори и представители на почти 600 професии да се пенсионират на 53 години и да получават като пенсия 90% от заплатата си.

Автобусният шофьор също ще му се прииска да е бил гръцки гражданин - и работещ в обществените услуги, където хора като него получават двойна средна заплата за страната и допълнителни бонуси, ако идват по-рано на работа и играят ролята и на кондуктори в автобусите.

А британският хирург? Той пък ще усети блаженството на укриване/неплащане на данъци, което ще надуе приходите му.

Чудесно. Голямата гръцка сватба свърши. Кой ял - ял, кой пил - пил. Сметката я плащат всички на сватбата. И тези, които са танцували сиртаки, и тия, които не са.

Какво от това, че Англия е обявявала фалит един-единствен път в историята си, а Гърция цели пет пъти (колкото и Русия). Какво от това, че един-единствен път в средата на миналия век сме изпреварили малко Гърция? Хоризонтът за оправяне на южната ни съседка е 10 години.

На толкова го изчисляват. Дори и 15 години да е - краят му се вижда отсега. Без значение кой управлява - ПАСОК или Нова демокрация. Бездруго се сменят.

Какво е едно десетилетие - българите преживяхме два пъти по толкова през прехо­да и гравитираме на ни­во благосъстояние и потреб­ление около 1989-а.­

Тоест, ние вървим назад, движейки се напред, а съседите, дето им гори пожар под краката, по израза на дузина коментатори, напред.

Тоест, като стигнем нашия връх, който всъщност е отправна точка, те пак ще са по-напред - след фиаското си.

Да бяхме гърци за една седмица. Вместо българи доживот.

Webcafe.bg