You are here

Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци 40 млрд. лв. е загубила страната ни от висшистите, които работят зад граница през последните десет години. Това пресметна академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените към БАН. Според неговите данни държавата е инвестирала средства в обучението на 400 000 наши сънародници, които след получаване на диплома веднага са заминали да работят в чужбина, вместо да развиват родната икономика, пише Монитор.

Едва 30% от завършващите магистри и бакалаври успяват да си намерят работа по специалността, съобщи още Дамянов. Той добави още, че 930 000 души пък остават само с основно образование, което е притеснително. Според него българската наука и образование не могат да оцелеят без висшисти.

За сметка на юристите и софтуерните специалисти страната ни страда от недостиг на физици, инженери и математици. Скоро можело да ни се наложи внос на тези кадри от чужбина.

„Инвестицията в науката е с голяма възвращаемост. Ако бъдат отпуснати 10 млн. лв. допълнително на БАН, тя ще възвърне вложеното шесткратно до 60 млн. лв.", категоричен бе Дамянов.

Страната ни търпи най-солидни загуби от студентите медици, отчетоха от своя страна представители на съветите на медицинските вузове. За всеки курсист медик държавната хазна отделя по 7000 лв. на година, а това прави над 44 000 лева в рамките на 6-годишното му обучение. Страната ни няма как да си възвърне тези пари, защото 80% от студентите се захващат да учат немски още от втори курс, за да работят в Германия, щом завършат, каза петокурсникът Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна.

Вчера ( 1 ноември -бел. ред.) на тържествена церемония по повод Деня на будителите в БАН бяха наградени дузина учени. Те получиха грамоти за трудовете си в различни области. За енциклопедията си „България. Райони. Области. Общини" награда грабна и претендентът за ректор на Алма матер Петър Славейков.

bolgari. net