You are here

Гуверньор на БНБ или Мефистофел ?

Тодор Тодоров

Гуверньор на БНБ или Мефистофел ?
Димитър Радев-банкер или секретен шпионин от ганстерски филми ?

След дълго мълчание първият банкер на страната - управителят на БНБ проговори в медиите и успокои хората за парите им. Какво недомислие , БНБ и техните многобройни високо платени чиновници не носят никакви ангажименти и отговорност към хората, ако някоя и друга търговски банки се провали / справка КТБ и стенограмите при Президента / и спестените пари на хората отидат на кино.Същото говореше многократно и предишният парадоксален, негоден и презрян финансист гуверньор Искров.
Новият гуверньор се появи на жълтите павете в БНБ от напълно неизвестното. Потайно. Беше джиросан на Борисов и назначен от него без изобщо да го е познавал, да го е виждал и разговарял с него поне. По същата схема и Мария Гебриел, българския министър в ЕС беше натрапена на Борисов без звук ни стон от негова страна. И тя скромната женичка живееше в Брюксел омъжена на французин с кумец шефа на ЕС. 
Димитър Радев пристига направо от небитието, тайствено , досущ като предишният финансов министър наречен Дянков. Никой от политическата класа не беше чувал ,че такъв Дянков същестува в реалните финанси . Информациите за Радев са изключително оскъдни.Работил като чиновник в МФ 21 години , после вече работи и живее в САЩ уж с конкурс, уж съветник. Той българина от двукратно фалиралата по негово време малката балканска страна съветва в МВФ и Световната банка.
Как Ви звучи това ? Ние нищо не знаем за него.
Какво е семейното му положение ? Колко пъти се е развеждал, например ?
Женен за американка ли е ? Създал ли е поколение след себе си ? Американски гражданин ли е, живеел 14 години във Вашингтон ? Български гражданин ли е ? Дали не е бил на специализация в САЩ по специални въпроси, както комунистите изпращаха в Москва хората си по специалните школи. Даже Тодор Живков не си позволяваше така явно от Москва да му изпращат министрите си.Този новия Живков- Бойко Борисов бележи върхове.Той не се усеща, не си дава сметка какво върши.Ще дойде времето да отговаря, но дано абсолютната давността не е изтекла.
Историята с колонизиране на малките страни се повтаря от векове.
Днес медиите на широко показват снимки и портрети на управителя на БНБ- Радев. На една от тях с намусен вид, навъсен, с груби черти на лицето , небръснат той изглежда зловещо и мистериозно , съвсем като дяволът Мефистофел. На друга снимка сред градина от цветя разхожда гостите си. Отново небръснат, с черна риза ,без врътовръзка, с черни очила и ръкомахайки пред госта от ЕС, човекът с костюм ,бяла риза и скъпа вратовръзка. А нашият гуверньор с вид на банков чиновник от Афганистан или артист - шпионин от ганстерски филм. Гуверньор на национална банка ? О, не, о, не, не.
Е, кажете, че преувеличаваме,че сме хора с нечисти съвести и търсим само конфликти .
Припомняме си един разговор с наш състудент работил за малко в структурите на МФ и банките. Той казваше, че ако си мъж и работиш в подобни ведомства, където не срещаш хора по цял ден , а само цифри, трябва задължително да си кастриран. 
Нищо лично спрямо Радев ,ние него не го познаваме като човек, мъж и професионалист.Него ни го изпратиха и той тепърва ще става популярен и ще доказва себе си.

„Ние- алтернативна България „
Аналитичен център- клон Торонто-Канада.
Декември , 2017 г.

facebook.com/profile.php?id=100014663442696&fref=hovercard&hc_location=none