Даниела Горчева :Защо за цели 15 години ГЕРБ не пожелаха да направят НИЩО за диверсификация на енергийните източници и за преодоляване на зависимостта ни от Русия.

Даниела Горчева

Снощи по централната емисия новини на нидерландската телевизия показаха акостирането на огромен танкер с втечнен газ, идващ от САЩ. 
Един такъв танкер е достатъчен за захранването с газ (осветление, отопление, готвене, топла вода) на 100 хиляди жилища в рамките на една година. 
Този танкер бая е пропътувал, ако се погледне траекторията му, вероятно пътуването му до Ротердам е траяло няколко седмици.
Защо ви разказвам това? 
Ами защото във връзка с вероятна война на Русия с Украйна, последните месеци от САЩ към Европа пътуват огромни товарни кораби, които ни запасяват с течна газ. (Светещите стрелки на тъмната карта долу са танкерите, пътуващи към Европа.)
Благодарение на удвояването и утрояването на количеството втечнен газ, който Европа получава сега от САЩ, по Коледа (24 декември 2021) цените на газа паднаха на борсата само за 3 дни с 40%  - от 180 евро/MWh на 106 евро/ MWh.
След това продължиха да падат и в началото на януари паднаха под 94 евро. 
И още нещо много важно. 
Русия има остра нужда да си продава природния газ, защото няма никакви други доходи, тъй като не произвежда НИЩО.  
Години наред Меркел упорстваше да строи Северен поток 2, който беше изгоден за Русия и който заобикаляше Украйна.
 Меркел все се оправдваше, че това било "частен проект", брех да му се не види и тя като Шрьодер, ама то си има крушката опашка като се знае биографията на източноевропейката Ангела Меркел, която категорично се противопоставяше на европейските санкции срещу Русия. 
Още преди 7 години ( през 2015 г.) писах, че Меркел дължи обяснение за благослконното си поведение към Путин и че е твърде вероятно да има нещо в биографията й, което я прави шантажируема. Тук съм споменала само някои от безспорните факти: 
https://faktor.bg/…/-daniela-gorcheva-merkel-dalzhi…
Слава Богу, сега Германия има ново правителство и оттам вече бе даден сигнал, че кранът на Северен поток ще остане затворен, ако Русия нападне Украйна.
Но остава проблемът с отоплението и осветлението на Европа.
Нидерландия, която винаги мисли рационално, си е оплела кошницата и не случайно тук вече пристигат първите американски танкери с втечнен газ.
 Въпреки че Нидерландия (както и Великобритания) има и свои находища. Освен това съществува възможност да се получи газ от Норвегия. Има и газови находища в морето, има отдавна изградена структура да се се превключи при нужда, ако се наложат санкции към Русия или ако Русия се опита да ни шантажира.
Всичко това го пиша, защото България, благодарение на приклякването на Бойко Борисов пред Москва е по гол гъз в коприва. Ние почти 97% зависим енергийно от Русия . 
И сега преди да коментираме защо не сме размахвали по-яростно юмручета на Русия, защо не сме се поизрепчили като румънците, редно е да попитаме защо за цели 15 години ГЕРБ не пожелаха да направят НИЩО за диверсификация на енергийните източници и за преодоляване на зависимостта ни то Русия.
И по тази тема съм писала още през 2014 година, споменавайки че има конкретни стъпки, които можеше и които трябваше да бъдат предприети от тогавашното българско правителство, за да не останем един ден на тъмно и на студено:
"Ако Русия рече да ни шантажира, спирайки доставките на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй или дори ако откаже да приема отработеното ядрено гориво или поддръжката на реакторите, България е изправена пред катастрофа. Защото АЕЦ Козлодуй осигурява огромната и незаменимата част на днес необходимата енергия на България.
Представете си само да спре токът?
Няма осветление, няма интернет, няма телефони, няма компютри, няма нищо. Няма да може да кацат и излитат самолети, няма да пътуват влакове, няма да може да включите телевизор, пералня, ютия, не можете дори да си сварите кафе или да видите колко е часът. Да не говорим за тези, които се отопляват на ток.
Има няколко спешни и неотложни задачи, от които на първо място е енергийната независимост на страната. Правителството трябва незабавно да се обърне към ЕС и заедно с други заинтересовани държави като Балтийските страни и Финландия да отправи държавна поръчка към западно предприятие за изработване на специфично ядрено гориво за руските реактори в АЕЦ Козлодуй. Същевременно трябва веднага, без отлагане да се прекрати всякаква дейност по Южен поток, като неотговарящ на антимонополните изисквания на ЕС."
Целият текст е тук:
https://faktor.bg/…/-daniela-gorcheva-v-nas-zhivee…
Това е преди 8 години. Вместо да предприемат тези важни за България стъпки, ГЕРБ и лично Бойко Борисов обвърза страната ни още повече с Русия и ни натресе Руско-сръбски поток, построен на всичкото отгоре без нужните изисквания за сигурност и то с работници, докарани от Русия ( на които НИЕ платихме).
Та човек трябва да спре да се самозаблуждава, да види ФАКТИТЕ и да разбере, че и външната, и вътрешната политика на Бойко Борисов (предвид това, че е фигура криминална и компрометирана, на всичкото отгоре и страхлива, а следователно и лесно шантажируема), 
та и външната , и вътрешната полтика на Борисов търкаляха България към Русия и въведоха путинския олигархичен модел у нас, натресоха ни и путинската представа за "правосъдие" с цацаратурата и гешефтурата.
Изледователите на тоталирния съветски модел знаем, че това е моделът Сталин- Вишински, пренесен в модела Путин - Чайка и  оттам в модела Борисов - Цацаров/Гешев.
Сложничко е сигурно за запалянковци и ураджии, за политически далтонисти, които са си въобраизли, че членът на БКП Бойко Борисов ги бил пазел от комунистите, а не виждат, че никой - дори БСП с цялата им отвратителна "антифашистка" реторика, не са правили толкова много услуги на Москва, колкото тази мутра, която нареди да бъде премахнат граничния и митническия контрол от българската държава граница и остави цяло едно българско пристанище на Русия. Това бе руски анклав в България! Анклав, който Русия контролираше с нейна си охрана! Там пиле не можеше да прехвъркне, там нямаше български граничари и български митничари, там Русия можеше да си вкарва и изкарва от България, каквото поиска: пари, оръжие, шпионска апаратура, наркотици, терористи и шпиони, даже цяла армия от зелени човечета. 
Та това е вождът Борисов, когото в наивността си сте нарочили за антикомунист, но който върна в България почти всички забравени комунистически практики:
монопол, преследвания на критични и  разследващи журналисти, арест и тормоз на местни политици, които не с епдочиняват, съдебно преследване и тормоз над всички нарушили руските интереси ( като Николай Ненчев),  привилегии за обръчите от фирми, олигарси, които си плащат послушно, каквото трябва, изтезания и изнасилвания на непослушните бизнесмени, вкл. с видеозаписи, прожектирани за назидание на тия, на които би им хрумнало да се опълчат и да не си плащат с нужните кюлчета злато и милиони в евро.
Фактите са налице, но заслепеният човек гледа реалността и не я вижда.
И сега в момента какво правим? 
Ще се нападаме едни - други вместо да действаме бързо и да си осигурим светлина и топлина при евентуална -  вече тропаща на вратите ни война.
А може би някой си въобразява, че американските и нидерландските майки ще изпратят своите синове да умират заради България, когато самите българи са се предали вкупом - от глупост, невежество и от битки помежду си на агресивна путлерова Русия?
 Господ дава, но в кошара не вкарва.
И още се бийте помежду си, още пишете злобни и хейтърски статуси срещу българското правителство в момента (което далеч не е съвършено, разбира се, но злобата не помага, а добронамерената критика), че да падне това и без туй крехко правителство, пък да се върне Бойко Борисов - послушникът на Москва!
 Господ като рече да накаже някого, първо му взема ума.

https://www.facebook.com/daniela.gortcheva