You are here

Дано това послужи като урок за всеки следващ български политик, който тръгне да приема подобни покани - капани.

Ilian Vassilev

За това поканите на Путин не трябва да се уважават - защото той кани двама президенти и след това се опитва да ги назидава на тема суверенитет - сърцевината на самочувствието на всяка нация и държава.?!
Първо, ОСНОВНАТА ПРИЧИНА нито Южен поток, нито сегашния Турски поток да не минават през България и да не стигат до ЕС пазара е политиката на самата Русия. Ако не беше Крим, Южен поток можеше да стане. Но санкциите направиха невъзможно участието на западните и европейски компании, включително чрез финансирането им. Тоест активната страна на проблема е Кремъл.
Второ, друга важна причина за да не стане Южен поток е това че Газпром и Ени не се разбраха за увеличение на финансирането и за покупките на природния газ /тези двете неща са свързани/. Именно на 24 ноември 2014 година в Сочи двете страни окончатено погребаха Южен поток и тъй като Путин не можеше да приеме загубата прехвърли вината върху България.
И президентът Радев можеше да не му спестява тази истина.
И последно - попадал съм в подобни ситуации - и най-добрата защита е откровеността. Защото такива като Путин се опияняват от собствените си манипулации. Дано това послужи като урок за всеки следващ български политик, който тръгне да приема подобни покани - капани. Защото Путин и имперци като него най-много унижават русофилите и особено тези, които са в междинната зона като Радев. За това дистанцията е най-добрата политика.
От една страна Радев реагира добре, но не издържа и накрая "потъна" с оправданието, че не той гласува за санкциите срещу Русия, а премиера - недостойно е. Все пак е български президент и зад граница трябва да изразява общите позиции на българската държава.

Върна ли Румен Радев гаврата на Владимир Путин?