You are here

ДАНС разследва Делян Пеевски

ДАНС разследва Делян ПеевскиМедийният олигарх Делян Пеевски е обект на две разработки, водени в държавната агенция “Национална сигурност”, твърдят източници на “България днес”.

Депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

Първата проверка срещу Пеевски започва по времето, когато е зам.-министър във вече закритото министерство на бедствията и авариите. Министерството беше ръководено от дългогодишния функционер на ДПС Емел Етем. По това време Пеевски отговаря и за контрола на Държавния резерв (ДР). Освен Пеевски, в разработката “Лабиринт”, която е продължение на прословутата “Лиани”, попадат и депутатите от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер, Емил Иванов и Искра Михайлова-Копарова. В компанията им е и бившият зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Мъжът на Копарова - Станислав Копаров е бивш шеф на Държавния резерв и е подсъдим за източването му заедно с прословутия Мирчо Петков-Циганина.

Пеевски е основна фигура и в разработката “Другари”, която е заведена под №56 от 15 януари 2009 г. Целта на разработката е да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван Държавният резерв. Особени заслуги за осъществяване на престъпните схеми има и бившият шеф на резерва Николай Боршуков. Помага им и юристът Валерий Томов.

Боршуков става шеф на резерва през септември 2006 г. Преди това е бил главсек на Министерството на младежта и спорта.

Тримата се събирали често да обсъждат действията си в кафене до операта в София. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, твърдят разследващите.

Често при изнасяне на стоките от складовете на резерва се вадели по-големи количества, а след това ръководството ги отчитало като “липси”. От тези лъжи се правели милиони, твърдят служители на резерва.

През 2007 г. от резерва са деблокирани 80 000 тона зърно. Сделката е осъществена от фирми, близки до Корпоративна търговска банка. По това време на борсите цените на зърното скачат, а фирмите не могат да го върнат в резерва. Направена им е специална отстъпка, като срокът за връщане на зърното е удължен. Като компенсации на тези фирми им се дават горива и стоки на ниски цени. Металите в онези години също са обезценени и продадени на цени, по-ниски от тези, които се предлагат за скрап. Продадени са на фирми, избрани лично от Делян Пеевси, пише „Труд“.

Докато резервът е управляван от Пеевски и Боршуков, а Корпоративна търговска банка финансира сделките, гръмват няколко скандала.

През март 2007 г. агенцията продава 50 хил. тона пшеница на “Малди” ООД. Банковата гаранция е дадена от КТБ. През септември, когато трябва да се върне зърното, са внесени само 500 тона пшеница. Съюзът на мелничарите сезира главния прокурор и му сочи загуби от над 3 млн. лв.

Скандално са изтъргувани и 10 хил. тона мазут на цена по-ниска от тази на производителя „Лукойл-Нефтохим“. Купувачът е фирма “ВДГ Комерс”, която е близка на Пеевски.

Държавният резерв продава скандално и 4900 тона олио на цена 1,60 лв. за литър при пазарна в този момент от 2,50 лв.

Константин Тодоров

novini.bg