ДАР: Човекът не отговаря на изискванията – променяме закона

Петя Владимирова

ДАР: Човекът не отговаря на изискванията - променяме закона

За второ гласуване в парламентарната зала влиза днес (21 май) проектът за изменения и допълнения на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), който, ако бъде внимателно прочетен, би трябвало да смути поне онези депутати, които все още се питат за какво харчат държавните пари онези служби, наричани още специални или тайни, които на теория се създадени да се грижат за националната сигурност.

Проектът, внесен през февруари т.г. от четирима депутати – председателя на парламентарната комисия за контрол над специалните служби Димитър Лазаров и депутатите Пламен Нунев, Красимир Ципов (тримата от ГЕРБ) и Валентин Касабов (НФСБ), мина през март на първо четене незабелязано от коментаторите по национална сигурност, но пък отбелязан в читателските форуми с анекдотични подмятания по повод въвеждането на сини лампи и за колите на ДАР: „остава и да свирят силно, за да разпознаваме тайните агенти от разузнаването“.Не е до шеги обаче.

Най-важните изменения и допълнения, обобщени, променят изискванията за заемане на длъжности в ДАР и овластяват председателя на агенцията, превръщайки го във властелин на затворена система, в която никой не може да надникне.Най-очебийната поправка се отнася за най-важния служител в ДАР, който да контролира харчовете и да извършва проверки не само по разпореждане на председателя, но и по свой почин. Инспекторът се назначава от премиера по предложение на председателя на ДАР, но е единственият служител с правомощие да заобиколи председателя и да докладва директно на министър-председателя, ако негова проверка бъде спряна.

Досега изискването за длъжността инспектор беше „да бъде назначаван служител, който има висше образование и стаж не по-малко от 5 години в Агенцията“ (член 20 на Закона за ДАР). С поправката горното изискване след думата „образование“ се променя: „с опит в областта на управлението и контрола и стаж в Агенцията не по-малко от 3 години„.Формулировката подсказва, че

изменението и допълнението явно се прави за конкретен човек

Той ще заеме мястото на онзи инспектор, който по информация на „Дневник“ е подал заявление за напускане през септември 2019 г., няколко дни след като разбира, че вече е „издействан“ подписът на министър-председателя върху заповед за освобождаването му. Без реални мотиви според източниците на „Дневник“. Както малко преди това е отстранен служителят на звеното по сигурността в ДАР – заради противопоставяне на нарушенията в агенцията, категорични са източниците на „Дневник“.

Та за вакантното място на инспектора човекът е определен, знаело се кой е, но нямал 5 години стаж в разузнаването. Не е нужно да си бил агент, за да не видиш никакъв логически аргумент в намаляване на стаж не къде да е, а в разузнавателна служба, забележете, за заемане на контролна длъжност в същата.
Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (839)

Но има и още промени. За държавни служители в ДАР по сегашния закон се назначават лица, които „са годни за държавна служба в Агенцията“ (чл. 44, ал. 1, т. 2) Изменението гласи: „… които отговарят на медицинските изисквания за годност за държавна служба в агенцията“. Но се въвежда и: „Изключения се допускат, когато квалификацията, знанията, уменията и опитът на лицето представляват специфична експертиза за разузнавателната дейност на Агенцията“.

Не стига че поправките предвиждат „медицинските изисквания за годност и за психологическа пригодност да се определят с акт на председателя на Агенцията“, но можело да се правят и изключения. Това едно. Второто и още по-обезпокоителното е, че въобще не са формулирани критерии за „специфичната експертиза“.

Не е нужно да си държавен служител, за да схванеш, че

такава общословесност е по-скоро предпоставка за корупционни практики,

да се изразя по-меко, отколкото да изграждат действително работеща за националната сигурност структура.

Отминавам промени и допълнения, които овластяват още повече председателя на ДАНС, както и антилогиката, съществуваща и сега – инспекторът да се назначава по предложение на председателя и да бъде част от ръководството, чиято дейност ще контролира – този абсурд е частица от цялостното държавно „функциониране“.

С преходните разпоредби по традиция се правят промени по законодателна традиция в Закона за ДАНС и други, както и в Закона за противодействие на тероризма: създава се „междуведомствено контратерористично звено“, за което ще бъдат „усвоени“ 1 500 000 лв., видно от аргументацията и мотивите към законопроекта. Още една структура към „веселата армия от безполезници“ – определение от арсенала на читателите. .

С две думи, измененията в Закона за ДАР са видимо лобистки, превръщат председателя във феодал в крепостна система, подвластна само на онези, които я контролират. Не по закон, а по влияние.
Защо тогава четиримата депутати внасят този проект? От тях само Пламен Нунев вдигна телефона си, за да го попитаме, но обеща по-късно да коментира.

А защо парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност пуска в зала тези изменения? Защото – вече е видно – тя не контролира никакви служби за нищо: ако контролираше, щеше да извика председателя на ДАНС поне да го попита как и защо службата му е подслушвала началника на военновъздушните сили и президента – това не беше ли достатъчна причина да покаже тази комисия, че я има и че не е под контрол? Толкова бързо ли забравяме?Службите за сигурност се овладяват от задкулисния кръг, който контролира всички институции. Както в ДАР, така и в Служба „Военна информация“ (военното разузнаване) през миналата година бяха проведени целенасочени мероприятия с участието на ДАНС, АДФИ, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура, Военноокръжна прокуратура, представени като законосъобразни проверки в защитата на класифицираната информация, обществените поръчки, финансовата отчетност.

По изпитания метод на дирижираната проверка крайният резултат беше дискредитиране на предишните ръководства, особено забележим беше случаят с шефа на Служба „Военна информация“ и предшественика му, които бяха принудени да подадат оставки. А в интернет се появиха материали, че целта е и военното разузнаване, което най-дълго се съпротивляваше на овладяването, да изпадне в същата зависимост от външни кръгове с бизнес интереси, както цивилното. В. „Капитал“ тогава посочи смените в Служба „Военна информация“ като свързани с влияние и интереси на депутата бизнесмен Делян Пеевски.

А данъкоплатците се забавляват с вицовете по повод сините лампи на колите на разузнавачите, които парламентът гледа днес.

И защо не – всичко в Държавна агенция „Разузнаване“ изглежда наред, дори се предвиждал – казват, мащабен строеж – с финансов размах и мисъл за бъдещето на агенцията и за националната сигурност. Предимно и най-вече за нея.