Да имаш 66 000 джобни в къщи и да бориш бандитите?!

Да имаш 66 000 джобни в къщи и да бориш бандитите?!„Ограничаването на финансовите възможности на организираната престъпност е основен приоритет на МВР”, каза „смело” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна, в отговор на въпрос от народния представител от „Коалиция за България”, Антон Кутев. Питането бе относно политиките на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на финансирането на организираната престъпност.

Смело, бойко и непремиримо! МВР- министърът го каза от парламентарната трибуна, не в магазина за хляб в махалата или докато позира с деца.

Да го прегърнат борците срещу прането на пари и да не го пускат от умиление такъв министър, малко ще е!

Червена папка за министър Цветанов!

Депутатът от БСП Антон Кутев излезе на трибуната в петък, на 27 април и попита в прав текст: „Господин вицепремиер, ако правилно съм Ви разбрал, за контрабандата, която е милиард и 700 милиона повече за последните три години, доколкото разбирам вина носят бившият премиер и бившият президент. Ни нито бившият премиер, нито бившият президент са си позволявали да държат 70 000 в брой... Какво ми казвате, че не е вярно? Аз говоря за Вашата данъчна ревизия..., в която е записано, че докато Сте бил зам.-кмет на София Сте си държал в дома си от 44 000 до 66 000 лева в брой!”

Седящият Цветанов го репликира от място, но Кутев уточни, че въпросните пари са от данъчната ревизия, извършена на Цветанов и са вписани именно в нея! Факт, който явно е убягнал на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов...

„Нито бившият президент, нито бившият премиер са си позволявали, не че е незаконно, да държат толкова пари, но тези пари стоят във Вашата къща, обърна се към Цветанов Антон Кутев, а не в тяхната! Във Вашата къща стоят!”

„Във Вашата данъчна ревизия го пише, как Вие месеци подред, ама месеци подред, и години поред, Сте имали суми от 44 000 до 66 500, като последната е най-голямата, в брой.

Аз мога да си представя един човек, който се занимава с хазартен бизнес носи 40 000 в джоба си, но не мога да си представя защо един зам.-кмет на София, какъвто Сте били Вие тогава, държи 70 000 лева в къщи. Това пише във Вашата собствена, данъчна ревизия, който обясняваше откъде Сте събрали парите...

... По отношение на парите безспорно, когато един министър, зам.-кмет на София държи 70 000 лева в къщи, ами то няма как да спре парите на организираната престъпност, защото той не иска да ги спира, той работи в брой, въпреки че има банкови сметки, но не ги държи в банковите сметки...”

При този неочакван обрат пред депутатите, Цветанов излезе и заяви:

 „Уважаеми г- Кутев,

Понеже четете много внимателно това, което е направено като ревизия на мен, като физическо лице, и мога да Ви кажа, че съм единственият българин, който даде възможност да се осъществи такава проверка и това беше публично оповестено, за да няма подобни спекулации, които в момента се опитвате да правите.

Аз ви призовавам, за този, който се усмихва зад Вас, също да бъде така добър, и всички Вие в ляво да минете на подобни проверки, да минете на подобна прозрачност и тогава да дойдете и да застанете тук, от тази трибуна и да говорите за това, което всъщност говорите в момента. Защото Вие само се скривате зад думите, но дайте, някакви действие, които да дадат в тази прозрачност, в това, което Сте правили, и в това, което Вие Сте получавали като доходи, за да видим действително кой какво прави и как си е оперирал с финансовите средства! Мога да Ви кажа, че всичко, което съм добил съм бил на трудов договор, и всичко, това, което съм декларирал, съм го декларирал и всичко е станало ясно и в тези години, преди да вляза в политиката!

Но аз искам да ви попитам вас в ляво, какво направихте вие, и как забогатяхте, когато станахте политици, и как всъщност декларирате днес доходите си, и дайте, да видим, да минете на подобни проверки, защото всички тези, които днес са тук, като гости в парламента, искат да знаят и да имат тази прозрачност, която съм я допуснал аз до себе си!

Така че, господин Кутев, бъдете така добър, когато задавате въпроси, първо да минете на подобна данъчна ревизия, както минах аз, а не както някой журналист, тука имаше Сашо Диков го видях някъде отвънка, където казва, че бодигардовете всъщност са зад мене, и затова той не се подлагал на такава, прозрачна данъчна ревизия!

Ма, господа, това са смешни неща, дайте да говорим сериозно, така че в тази посока аз знам Вашият личен привкус към задаване на въпроси към мен! Защото имахте така, подобни пристрастия и към премиера Борисов, но аз винаги съм отворен да Ви отговарям на Вашите безсмислени въпроси, и се надявам, че ще получите смислени отговори, но се надявам, че Вие ще предприемате реални действия, които ще бъдат подплатени с Вашата доходност и с Вашето развитие като политик, защото Вие Сте един политик, който всъщност е без никакво покритие на това, което говорите. Покажете, че Сте прозрачен като минете на такава проверка...”/ - запазен е оригиналният изказ и словоред на Цветанов - бел. Л. М./

Кутев успя да се „пребори” с председателя на Парламента Цецка Цачева и отговори:

„Аз се извинявам, госпожо председател, но вицепремиерът може да се обръща към мене, но не като ми казва, че съм несъстоятелен политик, но не като ме поканва да минавам през данъчни ревизии –каза Кутев, докато Цветанов се беше заврял до министъра на правосъдието и имитираше някакъв интерес към това, което тя му обяснява. -  Аз съм минал през живота си през доста данъчни ревизии, които могат да бъдат проверени, продължи Кутев. - ...Моята данъчна декларация е ясна. Днес съм подал Декларация пред Сметната палата, в която пише: А именно, че нямам нищо, нямам шест апартамента, нямам нито един апартамент и държа на това. Влязъл съм в политиката без единия си апартамент и ще изляза от политиката без единия си апартамент. Имам 30 000 лева потребителски кредит – това имам, а Вие, господин Цветанов можете да проверите това много ясно и ако можете да ми намерите поне нещо – аз съм сигурен, че отдавна да беше дошъл прокурора, който казва: „На колене, ти си престъпник!” Ние това сме го виждали, и аз знам, че това можеше да ми се случи отдавна, ако има ей толкова за какво да ме хванете, но Вие нямате и не можете да го направите...”

Последните думи на Антон Кутев вътрешният министър не ги чу, защото демонстративно напусна залата, след като Цачева му изказа благодарност, че се е явил на парламентарен контрол...

В кулоарите на парламента, Сашо Диков спря Цветанов и му каза: „Нали знаете, нашата уговорка, че ако господин Борисов стане гарант, че Вие ще си подадете оставката, аз съм готов да се подложа на проверка!”

Тук няма закачка, при неудобен въпрос на Сашо Диков преди време, министър Цветанов му заяви, че когато той, журналистът мине на данъчна проверка както Цветанов се е съгласил да мине, тогава щял да получи отговор! От този ден нататък Сашо Диков където срещне Цветанов не спира да му задава актуални въпроси...

Арогантност, облечена във власт

А ето едно изречение на Цветанов, което силно изненада тези, които успяха да го чуят – то е израз на арогантността, облечена във власт:

„Толкова сте ми забавен като задавате въпроси, че направо ви се възхищавам, а най-се впечатлявам, когато излизате от равновесие и започвате да се изчервявате”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в отговора си към Кутев по наличните 66 500 джобни в дома си.

Йордан Динов, застрелян показно в центъра на столицата На 4 април 2012 година бе застрелян 40-годишният благоевградчанин Йордан Динов – посред бял ден, в столицата, на улица в центъра!

Веднага след разстрела, МВР охотно разпространи непочтени намеци, че убитият е регистриран в полицията за незаконен хазарт през 2004 г., но не бил регистриран в столицата по местожителство! От полицията не пропуснаха да подхвърлят, че убитият носел в себе си голяма сума пари – 5000 евро, 32 000 лева, както и айфон и два таблета!

Часове след убийството, вътрешният министър Цветан Цветанов се появи по радиа, телевизии, новинарски емисии и медии като повтаряше като мантра едно и също:

Цветанов обяснява в телевизия с национален обхват, че убитият Динов е бил замесен в черно тото и е хазартен бос!„Киро Шкафа беше извън килията по стечение на обстоятелствата. Ако беше в следствения арест мисля, че щеше да чуе присъдата си за дейността си като част от групата за отвличанията. Що се касае до хазартния бос, бих казал, че е в много начален етап на разследването. Самият факт, че отиваш на уговорена среща сутринта, в себе си да носиш 32 000 лв. и 5000 евро, не знам какви са били мотивите, за да носиш тези пари толкова рано и да отиваш на среща с бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев... От 2004 година има множество актове, които са направени срещу Йордан Динов, както от данъчните, така и от Комисията по хазарта. Те са останали несъбираеми. Това са сериозни суми”, обясни министърът.

Какво се оказа 3 седмици по-късно

– от парламентарната трибуна чухме всички, че министърът, който разказва и каля охотно паметта на един застрелян млад човек че носел голяма сума, та същият министър държал у дома си – 66 000 лева кеш!

Без да е хазартен бос, без да има подхвърлени обвинения, че се занимава с черно тото, както побърза да набеди разстреляния Динов, Цветанов държал доста по-голяма сума и то кеш!

Разликите в двата случая с държани големи суми не са една и две:

Оказа се, че убитият показно Йордан Динов не е хазартен бос, нито се е занимавал с черно тото, както побързаха да го набедят от МВР и министъра. Динов е бил мениджър на австрийска букмейкърска фирма, обясни го както адвокатът на фирмата, така и борецът в УЕФА, който разкрива купуваните мачове, Франческо Баранга.

Самият Костадин Паскалев потвърди пред медиите, че е отишъл на мястото на убийството, за да се увери, че застреляният действително е Динов, тъй като баща му – Петър Динов, е добър приятел на социалиста. Това не попречи на Цветанов да подхвърля и внушава, че жертвата и Паскалев са имали някакъв вид бизнес среща.

Що се касае до факта, че застреляният Динов е бил криминално проявен, адвокатът му Илко Стоянов коментира веднага след трагедията, че Динов е бил оправдан от съда преди 2004 г. Адвокат Стоянов обясни, че това са обвинения от 2004 г., като Йордан Динов сам е внесъл делото в съда по собствено желание, за да го приключи и да изчисти името си.

След направените внушения и каляне на името на Йордан Динов, Костадин Паскалев каза следното:

„Аз имах една среща с Йордан Динов и тя се проведе преди шест месеца по искане на бащата, Петър Динов, който е мой изключително добър приятел. По молба на бащата, се опитах да посъветвам Йордан да се откаже от тази дейност, която бащата считаше за опасна. Но Йордан беше убеден, че дейността му е напълно законна и в полза на австрийска фирма с лиценз за хазартна дейност. Втората среща, която трябваше да се състои в деня на убийството, преди 11.00 часа, не се състоя – Йордан беше убит. Той идваше към мен и аз потърсих полицаите, обясних им, че той е идвал към мен. Дадох показания”, подробно поясни Паскалев.

Цветанов не за първи път говори неистини

В показанията си по случая с убития младеж, Костадин Паскалев е поискал по случая да бъде разпитан и вътрешният министър Цветан Цветанов заради внушенията, които прави във връзка с бизнеса на убития Динов и отношенията му с Паскалев.

„Бих искал, в предстоящите си публични изявления да каже ясно: парите, намерени в Йордан Динов, са предназначени за Паскалев – и да обясни мотивите си за това твърдение. И тогава г-н министърът ще бъде осъден в български или в европейски съд. Нима не знае, г-н министърът, че в 2004 г. срещу Йордан Динов се води дело за черно тото, което Динов печели на три инстанции? Нима не знае, министърът на вътрешните работи, че в момента на убийството си Йордан Динов води три дела срещу НАП и Комисията по хазарта за издадени административни актове. Тоест не държавата съди Динов, а Динов съди държавата”, уточни бившият кмет на Благоевград.

В деня на убийството на Йордан Динов, Франческо Баранга даде интервю за Канал 3, като изтъкна, че „Динов е бил добър приятел и чудесен човек и за него това е голям шок...”

„Той беше част от живота ни, говорих снощи с него, абсолютно нормално звучеше, ставаше въпрос на работа" – сподели приятеля на убития, Франческо Баранга.

Франческо Баранка, австрийският букмейкър на фирмата, в същото интервю за Канал 3 попита: „Може ли един човек да бъде убит в центъра на една европейска столица – невероятно е и направо тъжно, - каза Баранга - Изпитваме съчувствие, изказваме съболезнования на близките и приятелите. В момента по-важно е загубата на нашия приятел...” - покрусено завърши Баранка.

Дали отговорът, който даде вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента изясни на някого по каква причина, кое налага да държи кеш суми от порядъка на 66 500 лева?

Кеш ли ги е получавал, от кого и срещу какво?

Как ги натрупа тези десетки хиляди лева и от какво?

Защо плащанията не са били извършвани по банков път? Както подобава на един зам.-кмет, и по-късно министър на вътрешните работи...

Явно за Цветан Цветанов е лесно и без проблем да каля хората, даже когато току що са застреляни показно в столицата, но когато стане дума за неговите надиплени хилядарки, които могат да изхранят село за година – виновни са всички, освен той!

Люба МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info/