Да те осъдят заради ''антисъветизъм'' и родолюбие на 11 години затвор от комунистически ''Народен съд'' и да те убият заради българщината

Д-р Петър Джидров - голям български интелектуалец, юрист (д-р по право от Берлинския университет), журналист, публицист, политик (социалдемократ и антикомунист) от град Щип, Македония, осъден заради ''антисъветизъм'' и родолюбие на 11 години затвор от Шести състав на комунистически ''Народен съд'' и убит в затвора през 1952г.
На провокационния въпрос на комунистическия ''съдия'': "Вие за какъв се смятате?", д-р П. Джидров отговаря твърдо, решително и без колебания: "Роден съм през 1876г. в ЧИСТО БЪЛГАРСКИЯ град Щип. Почти мой връстник е роденият като БЪЛГАРИН в Щип виден БЪЛГАРСКИ учен, общественик и културен деец, белетрист и критик проф. Ал. Балабанов. Щип е родно място и на легендарния БЪЛГАРСКИ войвода и революционер Тодор Александров. След като завърши Скопското педагогическо училище, той учителстваше в Кочани, Кратово и Щип, като развиваше и революционна дейност. В БЪЛГАРСКИТЕ училища в Щип в края на века преподаваха Даме Груев и Гоце Делчев…"
СЛЕД ТАЗИ СВОЕОБРАЗНА ЛЕКЦИЯ ПО БЪЛГАРЩИНА, направена пред един фалшив съветски съд, създаден да убива само БЪЛГАРИ, комунистическият ''съдия'' прекъсва речта на д-р Петър Джидров.
В последните си думи пред комунистическия съд той заявява: "Вие можете да ме осъдите не на 5, а на 15 години, но аз докрай, докато очите ми гледат и сърцето ми бие, ще бъда и ще си остана БЪЛГАРИН. Някога още като деца с гордост повтаряхме Вазовото "БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мене!"
Като юрист специализира в търговското право. Автор е на солиден 6-томен "Коментар на търговския закон" (1920-1931). Той излиза за втори път през 1993г. с предговор от д-р Атанас Москов. През 1996г. са издадени неговите "Спомени".
 
снимка : Уикипедия
 
Фейсбук