Двама шведски министри са освободени от длъжност след скандал за изтичане на информация

Премиерът Стефан Льовен смени шефовете на вътрешното ведомство и на инфраструктурата

 

Шведският премиер Стефан Льовен обяви, че министърът на вътрешните работи Андерс Игеман и министърът на инфраструктурата Анна Йохансон ще бъдат освободени от постовете си в отговор на искане на опозицията за вот на недоверие срещу трима членове на правителството, съобщава вестник The Local.

Йохансон е заменена от Томас Енерхот, а задълженията на Игеман като министър на вътрешните работи ще бъдат поети от министъра на правосъдието Морган Йохансон.

Министърът на отбраната Петер Хултквист, който също беше обект на предложението за вот на недоверие, ще продължи да изпълнява длъжността си.

Преди няколко седмици стана ясно, че отделът по сигурността на полицията (СЕПО) разследва Агенцията по транспорта, след като ключова информация е била предоставена на ИТ служители от други държави, които не са преминали през обичайните проверки.

Оказа се, че ИТ специалисти от Чехия са получили достъп до съхранявана информация. Тя е включвала поверителни полицейски бази данни с регистрите за съдимост и информация за лица, заподозрени в престъпления, сочат съобщения в шведските медии.

http://www.faktor.bg