You are here

Денис Сергеев е истинското име на руския агент, свързан с отравянето на Гебрев и Скрипал

Денис Вячеславович Сергеев

Денис Вячеславович Сергеев е истинското име на агента на ГРУ, замесен в отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

 

Това разкри международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider.

Денис Вячеславович Сергеев е действал под фалшивата самоличност Сергей Федотов. 

Той е високопоставен офицер от ГРУ. Роден е на 17 септември 1973 г. в градчето Ушарал в Казахстан, на границата с Китай. В момента Сергеев живее в Москва със съпругата и дъщерите си.

The Insider твърди, че Сергеев-Федотов е свързан и с руската частна военна компания "Вагнер" и е замесен в опита за преврат в Черна Гора.

По информация на международната разследваща група на 24 април 2015 г. "Сергей Федотов" пристига на летище Бургас и остава няколко дни в България. Има обратен билет за 30 април от София до Москва, но не се качва на него, а вместо това на 28 април се появява на летище "Ататюрк" в Турция и си купува в последния момент билет за Москва.

Именно на 28 април българският предприемач Емилиян Гебрев постъпва в болница, след като припада по време на даван от него прием в София.

Източник на Bellingcat и The Insider съобщава, че Гебрев е бил на косъм от смъртта при постъпването му в болница и състоянието ми е било критично в продължение на две седмици.

https://offnews.bg/sviat/denis-sergeev-e-istinskoto-ime-na-ruskia-agent-...