Денят си личи по сутринта. Къде беше на 14 януари 2009 г. г-н Бойко Борисов и каква я свърши?

Преди 12 години "надеждите" на десните и лично на Иван Костов бяха свързани с Бойко Борисов-бивш комунист, милиционер-пожарникар,охранител на Тодор Живков, видна фигура в СИК в бизнес с Алексей Петров, Пашата, хората от ТИМ, арестуван за престъпления в чужбина според ген.Григоров, но и помазаник на германската фондация "Ханс Зайдел", а по онова време и кмет на София ?!! Този същият Бойко Борисов вече с трети премиерски мандат, разгонил майката на българската демокрация и държава, собственикът на чекмеджето с кюлчета злато и купчини банкноти по 500€ ... Какво си личеше още тогава и какво десните не разбраха или предпочетоха да се направят, че много мразят комунистите и са готови да се обединят с един от тях, ученик на Тодор Живков. Приятно четене... и ако някой иска нека мисли ...

Къде беше на 14 януари 2009 г. г-н Бойко Борисов и каква я свърши?

AZ

Един коментар във Фейсбук от Антоанета Цонева, която е председател на Управителния съвет на сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ ме накара да припомня реалности от живота на „най-десният“ български политик г-н Бойко Борисов и ето ги фактите и коментарите от онова време, а оценката нека бъде ваша

BBTJ

ББ:"Работим в синхрон с протестите - Станишев ги биеше, ние се вслушваме..."

Да напомня, че Борисов по това време беше кмет на Столична община и отмени разрешението за митинга, което отвърза ръцете на полицията. Никой не разбра, че протестът се е превърнал в "незаконен", тогава Борисов игра с полицията и главния секретар на МВР Павлин Димитров - разиграваше се сценарий за бомбена заплаха, в който кметът Борисов се включи - така той стана част от насилието. За награда Павлин Димитров след това стана зам.- министър на вътрешното министерство - човекът, който издаде заповедта полицията да тръгне срещу протестиращите - беше повишен по времето на ГЕРБ.“

protest_sofia6_140109снимка: Ройтерс

Иво Божков е политическият глас на срещите с организаторите на антиправителствените протести от януари 2009 година:

"Как се стигна до антиправителствения протест на 14 януари миналата година пред Парламента?

Катализатор на протеста беше смъртта на студента по фармация Стоян Балтов, убит пред дискотека Амнезия в Студентски град на 5 декември 2008г. На 12 декември негови колеги и стотици други студенти почетоха паметта му с мирно шествие, на което студентските организации издигнаха искания многобройните проблеми в Студенски град да започнат да се решават. Тъй като институциите си прехвъляха топката на отговорността, на 19 декември се състоя ново протестно шествие, този път от Студентски град до Парламента, на което отново беше заявено искането за справедливост, ред и демутризация.

Какво всъщност се случни на пл. Народно събрание на 14 януари 2009 година?

protest_sofia13_140109снимка :Ройтерс

В деня на протеста площадът беше препълнен, и то най-вече с млади хора, на които им беше писнало от начина, по който се случват или по-точно не се случват нещата в България. С радост срещнах много мои приятели и с още по-голяма радост започнахме да си разказваме за събитията от 1997г. Всички искахме тройната коалиция час по-скоро да си подаде оставката и енергията от това желание беше осезаема. Бяхме забравили обаче, че управляващите имат трудовия стаж от половин век комунистически практики и действия за смазване на човека сам или в общност. Беше предвиден друг сценарии. Металните ограждения около Парламента бяха предварително разкачени. Поставянето на болтове между металните съоражения би трябвало да е част от протокола, който се следва при ограждане на правителствена сграда от полицията. Проверка за това кой не я е изпълнил, без да иска или нарочно, до сега не е направена.

protest_14_01_09-12снимка: Булфото

Освен оградите силно впечатление ми направи и една групичка от 20-30 младежи с качулки, които бяха на най-преден план и около които се бяха струпали медиите. Отидох между тях и се оказа, че почти всички са така наречените скинари. Концентрацията им на това място също не беше случайна. Напрежението постепенно нарастна и те започнаха да придърпват и хвърлят върху полицията откачените ограждения. Стъпих върху една от оградите и се опитах да ги спра но откровенно ми беше казано, че ще бъда набит и оградата пак ще полети към полицията. Колкото и да не бях съгласен с този развой на нещата, не мога да не си призная, че вътрешно бях много доволен. Някой казват, че комунист пуска властта само с кръв. Това никога няма да мога да приема, дори когато нещата са нетърпими. Цивилизованият за мен начин тогава е шумният шамар. Той много повече боли, защото не наранява, а само показва пренебрежително отношение. Такъв шумен шамар тройната коалиция получи няколко месеца по-късно на изборите.

protest_14_01_09-14снимка: Ройтерс

Какъв беше отговорът на силите на реда? По какъв начин те разпръснаха протеста? Имате ли информация за извършен произвол в полицейските управления?

Незнайно от къде и от кого подаден сигнал за бомба на площада даде на кмета на общината законовото оправдание да прекрати протеста. Тогава полицията обърна лозунга на протеста „да изметем боклука“ като помете с невероятна жестокост гражданите от площада. Отговорът на полицията и насилието, с което разпръснаха протеста, бяха крещящо диспропорционални. Мои приятели бяха арестувани, бити и с пукнати ребра. На два пъти с дърпане за косата се опитаха и мен да арестуват, но няколко ръце от компактната тълпа ми позволиха да остана част от нея и да се разделя само с няколко косъма. Изтласкаха хорато до Орлов мост и продължиха да преследват агресивните младежи из Борисовата градина, като по пътя отново пострадаха и много мирни граждани."

2-protest_14_01_09-17

/Интервюто е публикувано със съкращения във в. СЕДЕМ./

снимка: Булфото

 Коментари от e-vestnik.bg по статията им :

След протеста на 14 януари - "за" и "против" от блоговете

15 Януари 2009

e-vestnik

 Анонимен

Та чак сега ли се разбра за гнусната роля на Бойко Борисов. Не беше необходимо да чакате досега. ГО и ЛидерЯТ си има дълга застрахователна биография. После изведнъж се озова собственик на СИБАНК.

И това не е всичко.Това е най-големият лъжец наедро. Може би след Симеон и наравно с Комунистите и Костов.

За разлика от тях е НЕПРЕДСКАЗУЕМ и опасен.

снимка: Булфото

2-protest_14_01_09-21

 radankanev.blogspot.com

Шубето е голям страх.

Ако мишоците от МВР и бившия им шеф бай Бойко си бяха затраяли, щяхме да отчетем един спокоен и не особено посетен протест - симпатични хора от трите възрасти, няколко лумпена, възгласи против правителството.

Но не. Политическите самоубийци (по Komitata) мира нямат. Измислиха някаква бомба, насъскаха си провокаторчетата, разгониха хората и набиха сума ти народ. Простотия до шия.

За капак организираха блокаж на целия център, вместо ни оставят да си мръзнем на площада… Идиоти.

Ще си го получат. Пак.

protest_14_01_09-16снимка: Булфото

 kalin-manolov.blog.co.uk

...

Разгонването на митинга от полицията след сигнал на главния секретар на МВР, по заповед на Бойко Борисов, след провокации на хора на Боян Расате, направи кристално ясна за всички и партийната и организационна принадлежност на някои „герои на нашето време”. Никакви ГЕРБ-ове, БНС –та и Атаки. Всички са БСП и МВР, а може би и ДС - и Сидеров, и Расате, и Борисов. Имайте го предвид, като гласувате сега.

Нещо не беше наред с тоя протест. А провокаторите и Бойко си свършиха работата

 15 Януари 2009

Иван Бакалов

...

Естественото гражданско недоволство обаче не стига такива предели като там. И беше яхнато от всевъзможни провокатори. Които на практика обслужиха полицията и правителството – по искане на МВР кметът Борисов отмени разрешението за протеста, защото имало опасност от самоделна бомба. Колко просто – предупреждаваш кмета, който е бивш полицай - и той веднага забранява.

Всъщност това е причината за боя. Агитките от екстремисти едва ли щяха да предизвикат толкова екцесии, колкото забраната на митинга и атаката на полицията да разгони протестиращите.

Бойко Борисов е оплют във форумите в Интернет за тази отмяна на разрешението за протеста. Уж голям противник на правителството, искаше предсрочни избори, а сега застана на негова страна. Лъжат се обаче онези, които смятат, че той губи подкрепа и гласове. Колкото загуби, три пъти повече ще спечели – от гравитиращия около БСП електорат. Така те се убеждават, че Бойко иска спокойствие и ред, че е против тези „екстремисти”. Така провокаторите и Бойко си свършиха работата – протестиращите са представени като хулигани, екстремисти. Някой полк от червени бабички може да премине под негово командване на изборите. И не само бабички.

 Коментари по статията:

Quest 15 Януари, 2009 в 6:02 pm

 Хубава работа, ама българска. Това можеха, това направиха - протестен гювеч. А и още е рано за яки безредици - през 97 българите бяха умрели от глад и студ. Сега не е така, но натам вървят нещата. Газ няма, температурите падат, икономиката влиза в криза, ще дойде и гладът. Едва тогава българибнът ще се надигне истински. Дотогава ще си трайка, защото е всичко друго но не и гражданин. И пак ще сбърка. Мафията вече му е приготвила "алтернативата" за която да гласува - Бойко Маркуча. И нещата ще заспят - като преди, когато Костов каза "Няма да ви излъжем" ...

Al 16 Януари, 2009 в 5:19 pm

Огромното мнозинство българи са недоволни от сегашното управление.Лошото е ,че няма адекватна алтернатива .ГЕРБ или АТАКА като управляващи с нищо няма да са по-добри!За съжаление СДС не успя да избере харизматичен лидер и така да има реален шанс да бъде силен политически фактор в новия парламент!Затова и протестите са малобройни и рехави,просто българина е обезверен и отчаян и е абсолютно отвратен от цялата политическа сган."

Нека припомним и поговорката, денят си личи от сутринта ...

Ако сутринта на кмета на София Бойко Борисов бе на 14 януари 2009 г. май е ясно и какъв  ще е денят на това управление ...

Както се казваше едно време: Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията ...

Екип „Под лупа“

П.П. Редакцията на '' Под лупа'' се извинява за евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор .