You are here

Депутатът от ДПС Митхат Табаков получи пет години затвор

Депутатът от ДПС Митхат Табаков получи пет години затворДепутатът от ДПС Митхат Табаков получи пет години затвор от Софийски градски съд (СГС) заради това, че като кмет на Дулово през 2009 година, е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води по проект на Оперативна програма „Околна среда“, като не е спазил Закона за обществените поръчки. На четири години затвор беше осъден тогавашният заместник на Табаков Алтан Чаушев. Адвокатът на Табаков Българин Българинов заяви, че клиентът му ще обжалва присъдата, защото според него делото било политическо и няма никакви юридически и правни аргументи, на базата, на които клиентът му да е осъден. Делото продължи повече от две години.

Според обвинението, общата сума на сключения от Табаков договор е над 28 млн. лева, а произлязлата щета за общината е на стойност над 11 млн. лева. Другият подсъдим Алтан Чаушев беше обвинен за това, че е участвал в назначена комисия по Закона за обществените поръчки, като е убеждавал другите членове на комисията да сключат договор с определена фирма. Ощетеният кмет на Дулово обаче не иска да се конституира като граждански ищец или частен обвинител от името на общината, тъй като според него тя не била претърпяла никакви вреди.

Табаков е подсъдим и по друго дело, по което обвинителният акт беше внесен на 14 октомври тази година от Софийска градска прокуратура. Депутатът от ДПС е обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери. Според прокуратурата, в периода от месец октомври 2004 година до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на общината, Табаков, поискал и приел парична сума в размер на 10 000 лева от управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ООД - гр. Силистра Петко Горбанов. Табаков получил парите на 19 ноември 2004 година по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с „В и К“ ООД гр. Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет „Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата“.

Табаков беше кмет на Дулово до 2009 г., когато беше избран за депутат. На последните избори, за пръв път от 20 години, ДПС загуби общината, като нейният кандидат беше победен от подкрепения от ГЕРБ и хората на Касим Дал д-р Юксел Ахмед.

ГЛАСОВЕ