You are here

Депутат от ГЕРБ предрече още три мандата на Борисов

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Управляващите отхвърлят всякакви критики за работата си досега и се готвят за нови мандати.

В парламента се размениха декларации кой има най-голям принос за времето след 10 ноември 1989 г.

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

След кабинета "Борисов" 3 ще има и 4, 5, 6... Това каза вчера депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски от парламентарната трибуна. Партийните групи си размениха декларации за 28-ата годишнина от 10 ноември 1989 г., като всяка акцентира на заслугите си за прехода.

Бляскаво бъдеще на своя лидер Бойко Борисов предрекоха от ГЕРБ. В декларация от името на партията депутатът Спас Гърневски описа "пладнешкия обир на изнемогващото отечество" в ерата преди Борисов, когато командвала БСП. "Ако днес се обявят публично имената на едрите капиталисти на България, ще стане ясно, че над 90% от тях са наследници на бившите борци против фашизма и капитализма", обяви бившият седесар. След което се впусна в хвалебствен разказ за постиженията на партията си, която през 2009 г. "наследи една обрулена и застинала в безпътица държава", и след два мандата я довела до всеобщ подем. "Към края на мандата си правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще изпълни всички обещания, които даде. И като направи това, след правителство 1, 2 и 3, няма как да не последва и 4, 5, 6", смело прогнозира Гърневски. А на БСП се закани: "За вас, комунистите, ще отводним бургаското езеро и ще ви оставим в него да си строите комунистическата държава. И ако се пръкне нещо от него, тогава ще мислим за комунизъм в България. Ама силно се съмнявам, че ще успеете".

Социалистите от своя страна бяха категорични, че са изиграли положителна роля в прехода. Червеният депутат Валери Жаблянов настоя, че благодарение на диалога, който левицата инициирала със СДС на кръглата маса, е била избегната заплаха пред гражданския мир. "Българското общество, заедно с управляващата дотогава партия, проявиха необходимия разум, баланс и историческа отговорност, и успяха да избегнат най-опасните и най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполагаше. Премина се към мирния преход в България и това е основното постижение на политиците, на партиите, които след ноември 1989 г. започнаха изграждането на демократичната политическа система в България", заяви Жаблянов. Той похвали десницата, че "прояви разум и не се поддаде на радикалните искания за забрана на политически партии". Но прехвърли върху нея вината за масовата приватизация, която позволила на "организираната престъпност трайно да навлезе в българския политически живот".

От ДПС наблегнаха на опазването на етническия мир и членството на България в НАТО, които приписаха като заслуги на почетния си председател Ахмед Доган. Но подчертаха, че днес "осъждането на комунистическия режим и неговите престъпления не е достатъчно". "Целите на Възродителния процес продължават с други методи", заяви партийният лидер Мустафа Карадайъ. Той изтъкна, че включването на националистите във властта отричало българския етнически модел и настоя за разтрогване на управляващата коалиция.

segabg.com/article.php?id=880824