Джо Байдън – благодетелят на бедните?

В допитванията Джо Байдън значително изпреварва Доналд Тръмп, когого обаче смятат за много по-компетентен в икономическата област. Отстъпва ли му Байдън наистина и какво обещава той на по-бедните си сънародници?

 

Преди четири години Доналд Тръмп обеща на американските работници нещо немислимо: да върне работните места в преработвателната индустрия. В продължение на близо 100 години те бяха гръбнакът на икономическия успех на САЩ, но през последните 20 години бяха изгубени заради възхода на страни като Китай и Мексико.

Независимо, че резултатът от опитите на Тръмп да съживи местното производство си остава съмнителен, протекционизмът на американския президент и неговите лесно запомнящи се лозунги от сорта на „Да върнем величието на Америка“ или „Америка над всичко“ все още се ползват с голяма популярност сред хората на наемния труд в Щатите.

Затова не е учудващо, че неговият съперник от Демократическата партия също обещава да възстанови индустриалната хегемония на Америка и да увеличи броя на стоките, които се произвеждат в страната.

Стимули за местното производство

Джо Байдън заяви, че ще разшири кампанията „Купувайте американското!“, за да поощри местната продукция и да създаде милиони нови работни места, сред които един милион само в автомобилостроенето. Кандидатът на демократите обеща още да въведе наказателен данък от 10 процента за онези фирми, които изнасят работни места в чужбина. А проектите, които стимулират местното производство, щели да получат 10 на сто данъчна отстъпка.

Марк Занди, главен икономист на рейтинговата агенция „Мудис“ заяви пред ДВ, че тази тактика на „тоягата и моркова“ в плановете на Байдън би могла да окаже влияние върху решенията на американските фирми. За целта обаче, добавя експертът, демократите бе трябвало да спечелят не само Белия дом: „Ако Сенатът остане под контрола на републиканците, на Байдън ще му е много трудно да прокара подобни законодателни намерения. Това важи и за кампанията „Произведено в Америка“.фабрики“, казва икономистът Ед Лотърмен. 

Други икономисти смятат, че обещанията на Байдън са почти толкова съмнителни, колкото и тези на Тръмп. Много от фирмите изнасят продукцията си в чужбина с цел да се утвърдят на нови пазари – например в Китай или в Бразилия. „Голяма част от американската продукция в чужди държави е предназначена за пазарите или регионите, в които се намират въпросните фабрики“, казва икономистът Ед Лотърмен. 

Срещу неравенството в обществото

Като сенатор Байдън предупреждаваше за опасността, свързана с прекомерно увеличения държавен дефицит. Сега обаче той планира допълнително да увеличи този дефицит, ако бъде избран.

Средствата, според неговите обещания, ще бъдат предназначени за борбата срещу промените в климата, за улеснен достъп до здравно осигуряване и жилища, както и за борбата срещу неравенството в обществото. А най-голямата част от разходите Байдън предвижда да насочи към образователната система. 

Чрез значителни увеличения на данъците, особено за хората с по-високи доходи, Байдън смята да неутрализира данъчните подаръци за богатите, направени от Тръмп през последните четири години. С по-високите данъчни постъпления Байдън смята да финансира и две трети от планираните нови разходи.

Останалата една трета навярно ще се осигури чрез инструменти от паричната политика на Централната банка, предполагат анализаторите.

„Ще има по-високи бюджетни дефицити, но от икономическа гладна точка това не представлява проблем, защото лихвите са ниски и това няма да се промени в скоро време“, казва Марк Занди от „Мудис“.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че мнозина избиратели смятат икономическата програма на Джо Байдън за убедителна. Дали това ще остане така – ще разберем сред изборите.