Димитър Николов и ГЕРБ-Бургас- гаф след гаф

Някои хора се учат, макар и трудно, но има самовлюбени политици като тези от ГЕРБ-Бургас, които по големина на собственото им его заплашват първото място на своя партиен лидер и премиер?! Бива, бива, но чак толкова самовлюбени и повярвали в собствената си безгрешност и амбиция едва ли е нещо нормално... Може би този преразказ на част от собствените им гафове, натворени обилно през 2007-2011 година, ще ги научи и на друго полезно за тях упражнение, не на онова любимото им да се реят на крилете на арогантността, а на едно простичко упражнение - да се научат да ходят по земята и да чуват това, което говорят обикновените бургазлии за тях и техните дела...

Изминалите четири години управление показаха маса управленски гафове, сторени от новите управници, но това, което се случи през тези четири години едва ли ще бъде надминато скоро...

Нека започнем нашия разказ...

Една необмислена подкрепа за една европейска кандидатура провалила имиджа на България

Една необмислена подкрепа за една европейска кандидатура провалила имиджа на България

На 11 януари 2010 г. беше публикувано следното писмо от ПП ГЕРБ-Бургас в подкрепа на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар:

„ПП ГЕРБ-Бургас пожелава успех  на министъра на външните работи Румяна Желева на утрешното изслушване в Брюксел. Румяна Желева е българската кандидатура за еврокомисар, а председателят на Европейската комисия предложи тя да поеме ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“.

 Ние сме убедени, че клеветите по ваш адрес, разпространявани от озлобени и нереализирани опоненти, ще останат незабелязани от европейското семейство и вашият успех е гарантиран. Качествата, които показахте през годините, са доказателство, че точно вие сте подходящият човек за този престижен, но изключително отговорен пост. Поемането на този ресор от вас, личност излязла точно от бургаската структура на ПП ГЕРБ, ще бъде гордост за всеки един от нас”, казва областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

 Спомняте си какво стана с „природното бедствие“ с нежно име, нали?! Просто да си потънеш от срам, но бургаските гербери продължиха дългия наниз от гафове...

 Двоен гаф с непочистен сняг и лед . Ледени пързалки в центъра цели 40 дни ...

 

Двоен гаф с непочистен сняг и лед . Ледени пързалки в центъра цели 40 дни ...Обещаха ни в началото на тази година, че с приетия бюджет от близо 13 млн. лв. за сметосъбиране, почистване, включително и снегопочистване, няма да има повече общински пързалки, като ония, за които писа „Под лупа“ на 26.01.2010г.

 

Ако си спомняте, тогава пак снегът ни изненада и от 19-26 януари т.г. нямаше почти никакво снегопочистване. Ледените пързалки по тротоарите и то в ЦГЧ се задържаха цели 40 дни, по пътя за кв.Долно Езерово ледената пързалка се задържа над 50 дни?!

 Ситуацията от преди 11 месеца отново се повтори за срам на кмет и общинска управа и пак ощетените бяхме ние, бургазлии. Нали не видяхте седмица преди Коледа  кметът от ГЕРБ, качен на снегорин, да дава интервюта и да се хвали как Бургас е най-почистеният град от снега. Нямаше снимки на фона на мръсните и непочистени бургаски улици, нали...

 А поредният гаф беше потвърден от кмета на Бургас, който заяви на 20 декември 2010 г., че ще наложи административни санкции на служители на община Бургас, които са били пряко отговорни за почистването на града след падналия сняг. Щяло да има и уволнения. Димитър Николов призна, че в някои райони на града, като комплексите “Меден рудник”, “Славейков” и центъра на Бургас положението наистина е било ужасно. Фирма “Титан”, която отговаряла за почистването на града, щяла да бъде санкционирана. Ето го на практика умението на управляващите от ГЕРБ в Бургас...

 Супергаф: Кметът Димитър Николов замесен в “политическо търгашество и далавери” с БСП

 През далечната 2002- 2003 г. община Царево е преговаряла за продажбата на 130 дка общинска земя на къмпинг „Корал“ с Димитър Николов, тогава управител на „Победа“ АД и областен секретар на СДС-Бургас, а от  ноември 2007г. кмет на община Бургас. Точно по внушение на Николов общинарите от СДС-Царево осигурили нужното мнозинство за скандалната сделка, а после дали подкрепата си за преизбирането на кмета на БСП Петко Арнаудов през 2003 г.

  Почти седем години по-късно общинският съветник в община Царево Людмил Николов, председател на СДС-Царево, се разграничава от своите „далавераджийски“ предшественици от синята партия. В свое отворено писмо до медиите Людмил Николов посочва, че Върховната касационна прокуратура, както и Окръжната прокуратура са сезирани за тази скандална сделка, касаеща земите на къмпинг „Корал“ на 28 април т.г. със сигнал № 14770.

 Повод за позицията на Людмил Николов е статията на Mediapool „Сделката Корал – политически цинизъм и корупция“.

От името на СДС-Царево той се разграничава от бивши съпартийци, участвали в „политическо търгашество“ заедно с преминалия към ГЕРБ бивш областен секретар на СДС-Бургас и настоящ кмет на града Димитър Николов.

 Според бившия председател на общинския съвет Димо Иванов, община Царево е преговаряла за продажбата на земята с Димитър Николов, тогава управител на „Победа“ АД. Каква прекрасна „прозрачност“ и „нов“ морал са въплътени в един висш член на ръководството на ГЕРБ и кмет на един от най-големите градове на България?! Отгоре на всичко сега, когато ГЕРБ управлява страната и се „бори“ с корупцията, царевският кмет се радва на завиден комфорт и при това управление, в което Димитър Николов като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ има достатъчно тежест.

 Бургаските андрешковци от ГЕРБ

 

 Бургаските андрешковци от ГЕРБ Едва ли е изненада, че Андрешко е нещо като национален герой и че имената на негови последователи от ГЕРБ и коалиция могат да бъдат видени в списъка на Сметната палата?!

 В списъка са имената и на бургаски депутати, зам. кметове и зам. областен управител.

Едва ли ви  учудва фигурирането в списъка на името на бившия ни външен министър Румяна Желева - провалила се като кандидат еврокомисар. Този път тя не била декларирала доходи на съпруга си в размер на 15 139 лв. от „друга стопанска дейност“?!

 Зам.-кметът Йорданка Ананиева не беше декларирала придобиване на употребяван лек автомобил „Фолксваген Голф“ (който според нейното лично творчество е записан като „ФОЛЦМАГЕН“  пак там -бел. автора).

 Другият зам.-кмет Костадин Марков (от сателита СДС и родна политическа партия за кмета Николов) не беше декларирал придобиване на дялове на съпругата си в новоучредено дружество „Кам Строй Инженеринг“ ООД - гр. Бургас.

 В замяна на това пък на бял свят излезе друга информация, не по-малко скандална за участието на „МАН Консулт“- „бившата“ фирма на зам.-кмета, в която Костадин Марков имаше 20% съсобственост в строителния надзор на т. нар. нов жилищен комплекс „Перла“ в непосредствена близост до МБАЛ и стадиона в Лазур, където „ударникът“ г-н Марков имал според слуховете нов друг апартамент?! И всичко това от една гола заплата и някакви си десетина хилядарки на година от друга дейност...

 Нали четеш в. „Под лупа“, драги читателю, туй Димитър Николов, туй Костадин Марков все отличници на труда, туй Вълчо Чолаков (и той горкият син лидер) имал апартаментче в комплекса на известен бургаски композитор заедно с г-н Марков, а няма да се изненадам, ако и г-н Николов се окаже, че и той има нещичко в този „елитен“ комплекс. И ще ми разправят, че синята идея не била жива, или пък била огладняла... Може и да е истина и да е огладняла за още и още...

 Както казваше приятелят на Йори, Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“.

 Оказа се, че въпреки факта, че бяха подали встъпителни декларации, бургаските гербаджии  бяха пропуснали да декларират имоти и зам. областен управител и някои от бургаските депутати?! Да е жив и здрав Андрешко...

 Златина Дукова - зам. областен управител, не беше декларирала дялово участие на съпруга в „АТЛАНТИК ГРУП“ ООД, гр. Бургас.

 Депутатът от ГЕРБ Галина Милева не беше декларирала дарена от родител на 1/2 ид.ч. от нива - 16.2 дка в с. Кръстина, общ. Камено, обл. Бургас, притежавана от съпруга.

 В „забравена“ ситуация беше попаднал Иван Вълков – депутат от ГЕРБ/- за дяловете на съпругата в „СИМОНА И.С.“ ЕООД  и „КА ЕНД ЕС“ ООД  със седалища в  гр. Бургас.

 Стоян Гюзелев,  също депутат от ГЕРБ, беше пропуснал да декларира за съпругата придобит чрез дарение апартамент с площ 70.13 кв. м, гр. Бургас, при запазено право на ползване от родители.

 По-късно се пръкна информация за зам.-кмета Красир Стойчев в общинското герберско управление и нередности отново в декларациите му пред Сметната палата.

 Дадохме ви достатъчно материал за размисъл и оценка за качествата на нашите  управници от ГЕРБ. Дори и всички да сме грешни, онези, които са се изкатерили отгоре ни, за да управляват, са в по-незавидно положение, когато думите им и цифрите, макар и клетвени и вписани в официален документ, се окажат меко казано мъгляви и нелогични.

 Управляващите винаги са по-виновни за това, което правят в това си качество от обикновените андрешковци и подобно поведение най-малко им прилича.

 Общинските управляващи от ГЕРБ финансираха с общински средства министър от ГЕРБ

 

Общинските управляващи от ГЕРБ финансираха с общински средства министър от ГЕРББургаската общинска управа, доминирана от ПП ГЕРБ,  плати 59 800 лв. за издаването на  книга на министър Божидар Димитров (сега вече бивш министър - бел. автора), озаглавена „История на Бургас“. Може би ще кажете, че ви занимаваме с остаряла новина от средата на март миналата година, но коментарите и анализът на тази новина си струват, повярвайте...

 Е, не някакви си 800 дни, но близо 60 хил. лева бургаски пари бяха дадени щедро за финансиране на изтъкнатия историк Божидар Димитров, който написа книга за историята на Бургас. Ще кажете, че това дело е добро и народополезно и ще заявя, че сте прави. Дали обаче делото е правдиво и законосъобразно и дали в него няма вероятен конфликт на интереси и вероятно превишаване на права, това ще оставя да прецените вие, читателите?!

 Едно ще кажа, че авторът е специалист и много добър разказвач, но и по това време беше министър в правителството на ГЕРБ...  За мен това е гаф, а и не само аз мисля така...

 Това е нещо, като да възложиш на Сергей Станишев през март 2007 г. като историк да напише подобна книга, примерно защото е бил депутат от 2-ри МИР Бургас и по онова време министър-председател. Далеч съм от мисълта да сравнявам възможностите на Божидар Димитров като историк с тези на Сергей Станишев, но на практика се получава подобно и то политическо сравнение. Дали затова са се сетили услужливите ни общински ръководители, не мога да ви кажа... Вие преценете сами.

 Може би всичко щеше да остане в зоната на VIP-персоните, които ще получат луксозното томче с цена на единичната бройка около 60 лв., като дар от кмета или заместник-кмета по културата на община Бургас за „особени” заслуги към общината?!

 Вероятно са искали хем да угодят на г-н министъра, хем да се изтъкнат пред него и същевременно да се направят на нещо като патриоти или да си осигурят оригинални подаръци за важните си гости. Вероятно е така, защото тиражът е апокрифен - 1 000 бройки, но същевременно луксозен.

 Фирмата, ангажирана с издателството и отпечатването на книгата, беше „Акшаена-2007” ООД.  Има нещо по-любопитно и като че ли граничещо с конфликт на интереси или най-малко с нещо, което в България му викаме шуробаджанащина.

 Издателството „Акшаена-2007” е всъщност фирма „Акшена-2007” ООД, в която съсобственик с 36% е дъщерята на министъра без портфейл по това време... Мария Божидарова Димитрова е с най-голям дял от тримата съдружници. Говори се, че и вероятно г-н Тодор Димитров, един от съдружниците в издателството, е племенник  на г-н министъра?!

 Те ти булка Спасовден?!

 Нормалната практика, когато се участва в подобни конкурси за издаване на книги, е авторът да посочи издателство, което да даде оферта към общината и ако бъде одобрено, общината да сключи договор и да преведе планираната сума на издателството.

 Прави впечатление, че тези процедури не кореспондират с обещаното от ПП ГЕРБ за нов морал и недопускане на корупция. Защото, ако общинска управа, доминирана от ГЕРБ, подава едни 60 хил. лева на един министър, бил той и без портфейл, и той си пише и издава през роднинско издателство книги и получава хонорари, нещата за мен, а и за много други обикновени граждани и гласоподаватели за ГЕРБ не изглеждат нормални и чисти.

 ГЕРБ срина човешки съдби в Ченгенескеле

 

ГЕРБ срина човешки съдби в Ченгенескеле През началото на ноември миналата година местните управляващи от ГЕРБ-Бургас сториха един от най-големите си гафове, който едва ли ще бъде забравен...

 Помните ли какво обещаваха другарите от ГЕРБ-Бургас, както и самият кмет Д. Николов? Преди 4 години, когато трябваха вашите гласове за изборите, вие бяхте важни, отделяха ви внимание, обещаваха ви, че няма да ви бутат и прочие... И какво стана сега:

 Точно в разгара на рибарския сезон и на прага на зимата през миналата година те оставиха на улицата десетки и стотици рибари.  Докараха багерите с  цяла дивизия полиция, като че щяха да ловят наркобосове. Е, да, ама тях не ги ловят  нито с толкова полицаи, нито никак по принцип. Просто си правят малко сеир-акция, за да се порадвате, че уж хванали някой бабаит. После го доят с яко кинти и хоп- пак го пускат да събира ли, събира като млекодойна крава. А вас, вас рибарите, кучетата ви яли... Употребиха ви и ви направиха на маймуни, само и само циркът им да продължи напред. Ама с чий труд и пари? С вашия къртовски и кървав рибарски труд. Парите, които сте отделяли от залъка си 3 поколения назад, някой с лека ръка прати багерите,  които сринаха домовете ви, а дворците на богаташите и някои богопомазани гербаджийски депутати си останаха все така непокътнати...

 Щети от безхаберно общинско управление

 

Щети от безхаберно общинско управление В „Съвременен тълковен речник” на българския език от 1994 г. е посочено значението на думата щета: Загуба, вреда (материална, морална ); ущърб.

 Ето за какво говорим. Загуби и вреди, причинени от наводнения, от липса на канализация, непочистени пътища, заснежени и заледени тротоари, огромни дупки, закъснения на транспорта, усложнено придвижване и загуба на време. Некачествено извършени строителни и ремонтни работи, платени с нашите бургаски пари, неперспективно планиране и разточителство на общински средства, което в условията на тежка икономическа криза е нещо, на което синоним е престъпление. Продажбите на общинска земя също не е безобидно действие в тези кризисни условия, а и тя е нещо ограничено, което скоро ще свърши, и тогава...

 Много са изкушенията в практикуването на власт­та и не са малко лостовете и правилата, които ти дават възможност да се облажиш с малко мед от общинската каца. Законът за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси ряпа да яде пред подобни случаи, в които свързаните лица са не тези, описани от закона, а онези от приятелски и партийни кръгове и обръчи. Трудното в случая е да осигуриш своя дължим дял или процент комисиона гарантирано, но и тук има необходимите механизми. Не винаги този дял е в пари, а има форма на натурално изражение - апартаментче, кола, магазинче, политическа подкрепа по време на избори или привличане на подходящите подизпълнители от „наши” момчета. „Далаверката“ спокойно може да мине през доверени посредници и да остане труднопроследима. Затова има и такива посредници легенди като онзи Красьо Черничкия. Като него сигурно има още много, но засега неизвестни. Принципа: Ти на мене, аз на тебе е отдавна известен и практикуван.

 Но да се върнем върху фактите. Имаше ли щети от неизградената или недалновидно планирана и „майсторски“ осъществена канализация в кв. „Долно Езерово“ при наводненията от 28 декември 2009г. , 8 февруари 2010г., както и тези от 11 февруари миналата година?! Имаше  ли такива в кв. „Лозово“ при същите тези събития?  Наводнението от 11-и февруари миналата година нанесе реални щети върху повече от 30 къщи в кв. „Долно Езерово“. И това се случи за трети пореден път само в рамките на 45 дни?!

 Подобна беше участта на живеещите в кв. „Лозово“, които сами си купуваха пясък и чували и си ги пълнеха и редяха около къщите си с надежда да спрат дъждовните води. Освен материалните щети имаше и морални такива, които засилиха неверието на хората в местното управление и причиниха стрес на измъчените бургаски хора.

 Губеха пари и договори бившият СО МАТ, сега фирма „Вили Бетц”, губеше пари и поръчки бетоновият възел на фирма „Унистрой”, както и фирма „Кабелкомерс”, а в района бяха засегнати и други фирми и то няколко пъти само в разстояние на 45 дни?!

 Колко хора  получиха наранявания от падания заради леда по непочистените бургаски тротоари?! Нещо, за което се плаща от нашите пари- милиони. По време на  „изненадалия” ни сняг от 19 януари 2010 г., както и на 8 февруари тротоарите стояха непочистени от снега и леда около месец, не по-различно беше в подлезите и по рампите за трудноподвижни хора.

 Само в МБАЛ „Дева Мария” цели 76 души бяха потърсили помощ от лекарите в ортопедичния кабинет на болницата. И това е болница в кв. „Ветрен“, а колко ли са тези, потърсили помощ в МБАЛ-Бургас?! Цели 27 души са били оперирани от екипа на д-р Димитър Илиев, като по-голямата част от пациентите са получили фрактури или увреждания заради падания в поледиците.

 Сигурно си спомняте и преливането на ез. Вая, което причини наводнение в бургаския квартал „Акациите“ и кв.“Победа“ и тези щети се дължаха на едно общинско безхаберие, което не беше се погрижило за почистването на един канал, затлачен от отпадъци между ез.Вая и морето... И това ако не са гафове?!

 Дупки и разкопани улици трошат колите на бургазлии и създават проблеми в бизнеса

Вероятно над 23 милиона лева – това са парите, които новата общинска власт на Бургас пръсна за улични дупки – за ремонти и за построяване на нови. Пари, отишли (почти) на вятъра. Защото гаранция, че след 5 години от новите улици няма да има и помен – те отново

Щети от безхаберно общинско управление ще трябва да бъдат ремонтирани, тъй като всички знаем, че няма нищо по-нетрайно от чисто новия асфалт вече следващата пролет... Ако ви трябват доказателства, погледнете ул.“К.Величков“, по която кърпежът на дупките оцеля от пролетта до зимата, дори по-малко от половин година... Нека ви припомним и че след основна реконструкция за милиони на 36 ден след официалното откриване на бургаското ларго то бе разкопано за ремонт, а ул.“Цар Петър“ беше разкопана след 46 дни след официалното й откриване. Срам!

Алеите на морската градина за които одидоха около 3,8 млн. лева се разцепиха след 10 месеца ?!

Велоалеите от Меден рудник и тази до стадион „Лазур“ се нацепиха и пропаднаха след година ?!

 Какво да кажем за огромните кратери върху бургаските улици, в които всеки от нас, който шофира, си разбива ходовата част на автомобила ежедневно. Кърпежите на дупки през октомври и началото на ноември 2009 г. оправи временно нещата само за срок около месец. „Качественото” ремонтиране на улиците и пътищата на Бургас не е безплатно. То струва пари и тези пари идват от нашите джобове, а пълнят нечии други джобове на приятели, на батко , на братко и какви ли още не. Видя се на практика, че тези ремонти са некачествени. Къде е ресорната комисия от общинския съвет? Провери ли, констатира ли, алармира ли, поиска ли отговорност от някого?!

 На 4 и 5 февруари 2010 г. отново същите изпълнители повториха упражнението.

 Иначе казано: Дупки пълним всякакви. Още на 7-ми февруари първите зейнаха наново, а на 9 и 10 февруари над 90% от тях бяха в състояние все едно, че никой не ги е запълвал?! А парите сигурно си бяха  отишли по предназначение, а гаранции, а глоби, а обещаната прозрачност? Тях ги нямаше?! Тези, които дръзват да критикуват като нас от „Под лупа“, бяха черногледи, клеветници или противници на общинската администрация, а защо не беше  обратното?!

 Част от този мащабен гаф беше фактът, че някои улици се ремонтираха по два пъти?!

 Това беше първото впечатление, което се налагаше от справката в регистъра. Веднъж имахме обявени мащабни поръчки за направа на нови улици или цялостно ремонтиране. Втори път – обявени конкурси за „текущо пътно поддържане”. Перфектен начин обществените поръчки да бъдат разделени между многото фирми на общинската хранилка, защото не за всички поръчките стигат. Това донякъде осветляваше факта защо общината тегли кредит подир кредит – към този момент кредитите са вече с размер 29 млн. лв.( да не забравяме и онези 8 млн. теглени по времето на екскмета Костадинов ), а ще бъдат връщани от следващите управници... Впрочем не и от тях,  а от нашите данъци.

 Ето и пример – две обявени поръчки: „Текущ ремонт на улични, пътни и тротоарни настилки на територията на община Бургас, разделена на 5 обособени позиции, както следва: І обособена позиция: „Териториална дирекция „Възраждане”, ІІ обособена позиция „Териториална дирекция „Зора“; ІІІ обособена позиция „Териториална дирекция „Изгрев“; ІV обособена позиция -“Териториална дирекция „Освобождение“; V обособена позиция „Приморие”. Цената на тази поръчка е 1 млн. и 800 000 лв.

 И втора поръчка: „Проектиране и строителство на обект „Реконструкция на улица „Тодор Грудов” от кръстовище Бургас – Средец - Созопол /подр.т. 50/ до кръстовище зона „А”, ж.к. „Меден рудник” /о.т. 7/ по плана на Промишлена зона „Юг”, гр. Бургас”. Това вече струва 2 130 308.94 лева. С една малка подробност, че същата тази улица се намира на територията на „Териториална дирекция „Възраждане”, т.е. в „Меден рудник”.

 На 4 и 5 февруари 2010 г. община Бургас се вслуша в недоволството на своите граждани и предприе действия да запълни някои от дупките по изстраданите бургаски улици. Температурата беше средно около 2-3 градуса в следобедните часове, а ремонтите започваха още около 8 часа сутрин при отрицателни или нулеви температури и то с обикновени асфалтови смеси за зимно полагане и продължаваха до 18 часа, когато температурите бяха пак същите около 2 градуса. Отгоре на всичко по асфалта имаше влага от разтапящия се лед и валежите от преди дни.

 Целта отчасти беше постигната и някои кратери бяха запълнени, а имаше и много такива , които останаха. На 7-ми февруари вече имаше отново зейнали дупки от поправените два дни по-рано. Честито!

 Същите участъци в ж.к. “Изгрев“ бяха кърпени отново през май и ноември 2010 г. ... Нима това не са гафове или може да са и предмет на действия, касаещи наказателния кодекс?!

 Нека не говорим за щетите на собственици и наематели поул. „Цар Симеон І“, ул.“Богориди“, ул.“Христо Ботев“ и ул.“Александровска“...

  Духът на „далаверата“ донеслоа около 18 000 000 лева загуби за общинската хазна

 

 Духът на „далаверата“ донеслоа около 18 000 000 лева загуби за общинската хазна През есента на 2010 г. в община Бургас стана известно колко са пилците и на кого са. Този път идеше реч за ония пилци от фестивала „Спирит ъф Бургас“, който след втората част на 38-то заседание на Общинския съвет - Бургас можеше спокойно да се нарече „Духът на „далаверата“. Едва ли ще се учудите на този факт, след като „Под лупа“ разкри поне за пети път общинските „далавери“, свързани с ОП „Летен театър, фестивали и концерти” и Летен театър – Бургас.

  И ето дойде времето на частичните разкрития за историята, начина на финансиране и прибиране на парсата и за общинските „актьори“ в главните роли на „далаверата“ „Спирит ъф Бургас“ на 38-то заседание на Общинския съвет, където в отговор на питането на общински съветник, макар и под сурдинка, стана ясно следното:

 ► Оказа се, че организатор на феста е фирмата „Спирит Фестивалс“ ООД, която е регистрирана в Бургас, квартал „Изгрев“, бл. 114, вход1, ет. 2, ап. 7.

 ► Това е домашният адрес на директора на „ОП  „Летен театър, фестивали и концерти“ Михаил Петков Куцев, като на същия адрес е регистрирана през 2007 г. личната му фирма „Блу Бел 69“?! Дали това е случайност? Аз мисля, че не е и е предпоставка за конфликт на интереси...

 ► Фактът за конфликт на интереси се потвърждава и от обстоятелството, че за пръв път според информационната система „Апис“фирмата „Спирит ъф Бургас“ (а не „Спирит Фестивалс“, която се преименува така през април 2010 г.-бел. автора) се регистрира на 20.07.2008 г. само дни преди първото издание на фестивала и няколко месеца след като Михаил Куцев е назначен за директор на общинското предприятие?!

 ► До 23 септември 2010 г. не е бил ясно видим за широката общественост  фактът, че частна фирма без конкурс организира такова голямо културно събитие едва ли не нелегално, но със спонсорството на община Бургас, което само за последното му издание е 270 000 лева, което представлява целевата субсидия, отпусната от общината.

 ► Факт е, че цели три години приходите от продажбата на билети, къмпингуване, кетъринг и т.н. са влизали в джобовете на една частна фирма, а общината е плащала с нашите бургаски пари за организацията и то авансово... Предполага се, че брутните приходи на тази приятелска фирма организатор, чиято регистрация е на адреса на общинския служител Михаил Куцев, са поне 4,5 милиона лева за трите му издания досега?! Обратно в общинската хазна са влезли според договор със „Спирит Фестивалс“ ООД може би няколко десетки хиляди лв., като клаузата от договора определяла поне минимално 10 % от печалбата на дружеството и забележете наглост- всичко това, след като общината осигурява терен, охрана, захранване с електричество и спонсорство за организацията поне по около 300 хил. лв. годишно... Всичко това означава да прибавим и сумата около 900 000 лева към онези предполагаеми 4,5 милиона лв.?! Или вероятната сума е около 5,4 млн. лв. за изданията на феста през тези три години!!! Дали това е нагла кражба и явен конфликт на интереси може би ще предстои на прокуратурата да провери, но съм уверен, че тя трябва да се самосезира и да поработи здраво в тази посока. Нали ГЕРБ управлява прозрачно...

 ► Интересно защо Михаил Куцев представя пред медиите най-значимия от съсобствениците на „Спирит Фестивалс“ г-н Иван Вълков с дял от 45 % от това ООД като представител на DS Music?! Защо не назовава нещата с истинските им имена, сигурно укрива нещо, ако и г-н Вълков да е и представител и на друга организация?!

 ► На фона на тези разкрития изпъква ролята на кмета Димитър Николов, както и на неговите зам.-кметове Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, които трябва да разкрият истината и да носят отговорност при много вероятните нарушения и конфликт на интереси, естествено голяма отговорност трябва да носи и Михаил Куцев, който понятно по какви причини е вътре в схемата на това особено частно-публично партньорство и вероятното ощетяване на община Бургас, а не да му се връчват награди от типа „Бург на годината“.

 ► Ето и още един факт за размисъл, публикуван в медиите след тазгодишното издание на феста: „224 000 лв. е оборотът на „Spirit of Burgas”

 „Оборотът на фестивала „Spirit of Burgas” за трите дни общо е 224 000 лева, отчетоха от НАП-Бургас. От продажба на фланелки и други сувенири са реализирани още 9 000 лева приход. Като цяло оборотите бяха отчитани и върху тях ще се плати реалният данък.“

 Изводите от всичко това, което разкрихме, са изобличаващи и нелицеприятни за прикритите практики на връзки между общинска администрация и частни фирми, за вероятната огромна разлика между действителен и регистриран оборот от трите фестивала, за вероятни конфликти на интереси, които изводи ни карат да отворим още по-широко очи и да заострим вниманието си върху работата на общинските чиновници и да задаваме все повече въпроси.

 Защо се мълча преднамерено цели 4 години за подобни уговорки на тъмно, защо нямаше показани документи, отчети, одити, а едва 3 фактури от 2010 г. бяха показани на широката публика чрез разследване от страна на една медия и това бяха фактури, оправдаващи разходите на фестивала за онези близо 300 000 лв., които общината дава като спонсорство всяка година. Защо не се изясни фактът, че да се проведе един подобен фестивал били нужни не по-малко от 3 млн. лв. и откъде се събират те?! Защо се мами с цифрата на продадени билети, защото няма как по друг начин освен чрез продадените билети и спонсорите на фестивала да се събере тази сума... Община Бургас досега е изхарчила явно около 1,2 млн. лв. от нашите данъци за кметски пиар, който се приписва на Бургас. Да не говорим, че почистването на купища отпадъци цели четири пъти е за сметка също на нашите данъци и такси смет, които бяха многократно завишени и от които общината плаща на фирма „Титан“.

 А загубите от неползване на плажа и морската градина и явното нарушаване на правата на бургазлии, колко ли струват те... Свидетели сме на рецидив, на четири поредни пъти послъгване за оборота на фестивала и реалния брой посетители и то от управниците, които се обявиха за прозрачно управление.

 Не е ли наглост това, както и вид престъпление. Как така на тъмно в кметския кабинет се урежда далавера за милиони само за една фирма, без конкурс, без одобрението на параметрите от общинските съветници?! Не се ли нарича подобно деяние КОРУПЦИЯ?!  Отгоре на всичко се мълчи близо цели 4 години и се вкарват бургазлии в заблуда, а някой харчи милиони, за които трябва да даде отчет, да даде нужния дял от печалбата обратно в общинската каса.

Вероятните загуби на община Бургас от този фестивал са около  18 милиона лева потънали в джобовете на хитри продуценти и общинари и невлезли в общинската хазна ?!                                                                                                                                                              Явно нашите местни управници не са такива, каквито искат да се изкарат пред бургазлии и са на светлинни години разстояние от честност и прозрачност... Какво да правиш, отново истински голям гаф?!

 Кметът Димитър Николов - главен герой в гафа „Джони Деп“

 На 13 август 2010 г. се появява размазано клипче. Авторката му, подписала се като Пипи Дългото чорапче, възторжено твърди, че на него е успяла да заснеме световната звезда Джони Деп в бургаски хотел?! Слуховете са подхранени с ново по-ясно клипче. На него се вижда човек, поразително приличащ на карибския пират.  Въдицата е хвърлена, а куката е яко захапана. Три от националните телевизии излъчват подробни репортажи в централните си

Кметът Димитър Николов - главен герой в гафа „Джони Деп“ емисии. „Новината” се появява на първите страници на всички национални ежедневници.

 Намират се и “доказателства” за присъствието на актьора. Най-очевидното -видяно от  надрусаните фенове на фестивала в обгръщащите ги облаци дим с мирис на марихуана и много алкохол е “Spirit of Burgas” и вярата, че Джони Деп е тук заради феста...

 Прочетете и изцепката на услужливите приятелски на управата медии :

 „И холивудската звезда Джони Деп не остана безразличен към най-голямото музикално събитие за България Spirit of Burgas. Още през първия фестивален ден в интернет се прокрадна слухът, че „карибският пират“ е инкогнито в нашия град. Известно е, че той е запален меломан и е решил да посети незабелязан музикалното събитие. По-късно лично кметът на Бургас Димитър Николов потвърди новината и коментира, че посещението на звезда от такъв ранг е безспорен комплимент за града ни.“

 Кметът на Бургас потвърждава информацията, след като преседява няколко часа като предан фен във фоайето на хотела в очакване на зърне холивудската знаменитост и да му връчи тениска с емблемата на феста.Служителка на бургаската община се затичва с почетната книга за гости към предполагаемото местонахождение на Джони Деп и се примолва на мениджмънта на хотела като тийнейджърка за съдействие за автограф. Не липсват и други „шарани“, но тези са сред най-забележителните и при това от управляващата ПП ГЕРБ...

 За този гаф Елена Кодинова,  работила във вестниците “Стандарт”, “Новинар”, “Политика”, “168 часа”,редактор в списание  “Егоист” и сценарист на предаванията “Чай” по БНТ и “Отпечатъци” по бТВ и автор на списанията ”Мениджър” и ”Жената днес”, коментира:

 „Чрез замесването на бургаския кмет в събитието стана безпощадно ясно колко нездрава е връзката между власт и медии у нас. Кметът се опита да се отърка в звездната слава, за да си направи личен пиар, медиите отразиха всичките глупости, които изрече, без нито за миг да се усъм­нят в тях, защото те са свикнали папагалски да повтарят това, което казва властта. След подобна случка е нормално един управник да подаде оставка, защото е дискредитирана истинността на думите му. Днес твърди, че Джони Деп е в града му, утре ще каже нещо точно толкова вярно и за милионите за инфраструктура и обществените поръчки.“

 Как община Бургас купи частен парцел, 18 пъти по-скъп от предлаганото

 Ето един гаф, свързан с проекта за управление на питейните и отпадните води в кв.Ветрен.

 Появила се нужда от терен край кв.Ветрен за играждане на канално-помпена станция (КПС), а общината не разполагала с общински поземлен фонд в тази зона, казвам общината не разполагала, защото кметът разполага с подобен терен, нали родителите му са от Ветрен, но личното си е лично...

 

Как община Бургас купи частен парцел, 18 пъти по-скъп от предлаганото И почнало едно търсене и хоп-терен на подходящо място се появил в една нива с площ 3.545 дка, намиращ се в местността Шосе бою. Та този парцел бил собственост на няколко наследници, които се доверили на пълномощници.

 Тази хватка е добре позната сред онези, които се занимават с търговия и покупка на земеделски земи. Барото упълномощава някой, който купува земята на сметка и с по-ниска цена, а когато се появи купувач, барото продава на висока цена и реализира печалба често в пъти по-висока.

 Такъв тип сделка се заформила и в нашия случай и в докладната записка на кмета Димитър Николов с номер 08-00-03082 е записано така: „След проведен разговор със собствениците на цитирания имот, същите чрез пълномощниците си са изразили писмено съгласие да продадат 1 дка от собствения си имот на община Бургас при цена 35(тридесет и пет) евро за един кв.  м , видно от заявление с вх.№ 94-В-535/ 05.08.2010 г. в община Бургас.“

 По-натък в решението от докладната записка се споменава и сумата от 68 453 лева, като равностойността на земята, закупена по 35 евро за кв. м?!

 МОЛ ли ще строи там или офис, че цената на земеделска земя ще е по 35 евро за кв.м?!

 Искам само да добавя малко информация, че земеделска земя около кв.Ветрен в същата местност Шосе бою се намира на цени от 3,80 лв. до 10 евро за кв. м- нещо, което е в пъти по-малко от платената цена от нашия градоначалник Димитър Николов, но не от неговия джоб, а от вашите пари...

 Е, ще речете колко по-ниски, ами нищо работа, само около 18 пъти по-ниски от цената, платена с вашите пари.

 Впечатляваща е масовата сеч, която е ощетила Бургас с около 1 000 дървета

 При управлението на кметът Димитър Николов и ГЕРБ в Бургас бе извършена масова сеч на здрави многогодишни дървета. Това не се е случвало дори в историята на България. Припомнете си зверската сеч по ул.“Цар Симеон І“, по ул.“Гурко“ и ул.“Сан Стефано“, в морската градина и парк „Езеро“, покрай колелото за „Меден рудник“ и на още десетки места в Бургас .Нека припомним някои интересни факти за ползата от дърветата, което явно е убягнало от мислите и погледа на нашите общински властници, които позволиха изсичането на около над 1 000 дървета в Бургас:

 

 Впечатляваща е масовата сеч, която е ощетила Бургас с около 1 000 дървета Спасените дървета са въздухът, който дишаме!

 Това, което ни тревожи за пореден път и най-вероятно не и за последен, е безхаберието на общинското ръководство към проблема с почти масовото изсичане на дърветата, което влошава екологичната обстановка в Бургас.

 Ама и на кой от управляващите в община Бургас му пука, щом ще има повече трикольорни ленти за рязане предизборно... Поредната проста бургаска картинка...

 Гафове с милиони от заеми, взети от общинската управа на ГЕРБ

 Ако на някой бургазлия все още не му е известно, то той и неговите роднини са длъжници на банките, които щедро отпуснаха 37 млн. лева кредити на община Бургас, която „мъдро“ се ръководи от голямото его на кмет и дружинка от ПП ГЕРБ...

 

Гафове с милиони от заеми, взети от общинската управа на ГЕРБ Стана известно и че от взетите от общината банкови кредити не са усвоени около 4,8 млн. лв.?! И макар че тази сума е внушителна се оказа че апетити към бъдещи кредити за общината има...

 От банковия заем за 16 млн. лв. не са усвоени 600 хил. лв., а от заема за 10 млн.лв. не са усвоени 1,2 млн. лв., последният заем от 3 млн. лв. нищо не е използвано?! Кой и как ще връща тези 29 млн. кредити? Ако не знаете, време е да научите. Ние, всички бургазлии, чрез нашите данъци и такси ще връщаме тези пари с лихвите в хазните на „избрани“ банки, които представят екстри като лимузина „Лексус“ или някой джип...  В продължение на години ние левче след левче ще даваме своя дан в общинската хазна, която ни е заробила с  изплащане на тези кредити, и това е истината.

 В крайна сметка 37 млн. лева кредити и то без лихвите, които ако са като при този последен кредит от 9%, ще се получи нерадостната сума от около над 40 млн.лева?!

 Представяте ли си какво представлява това? Това е обременяване на всички бургазлии с нови  по-високи задължения, тъй като общината няма собствени средства, а стриже и то яко своите граждани с различни данъци и такси и дори гарантира 150% вземанията по такива кредити  чрез сумите, които събира от вас, от целокупното население на община Бургас.

 Това за какво ви говори, че ще ви намалят данъците и таксите, или напротив, след изборите?!

 Вярно е, че тази година е година на избори и подобни политически хватки като леко снижение на някои такси и запазване на данъци видяхме, че е възможно като политически пиар от управляващите и сателитите им, но през следващия им мандат ще си съберат в пъти повече дължимото и точно това заплашва да се случи тук, в Бургас.

 Простата сметка показва, че при население на община Бургас от 200 271 души през 2011 г. при кредитни задължения от около над 40 млн. лв. с лихвите на глава от населението ще се падат средно по около 200 лв. и това на фона на факта, че в София дължат едва по 32 лв. на човек . В Бургас сме 6,2 пъти повече задлъжнели та чак внуците ни ще плащат сигурно и очаквания следващ кредит около 21 млн. лв. за автобусите . Тогава ще сме задлъжнели с около 304 лв. на всеки бургазлия, което е ОГРОМЕН АБСУРД И ГАФ ?!!

 Такава е нерадостната перспектива пред бургазлии.

 Дали тези средства не са предвидени да захранят в подходящо време общински пиар, действия предизборно, така че да се осигури поточното рязане на трикольорни ленти?!

 Трябва обаче да се знае, че договорената 2% глоба за неусвояване виси над всеки от тези заеми и макар че в някои случаи беше по-добре да се спестят онези оставащи 98% кредит и дори да се плати глобата, но не да се обричат бургазлии да плащат тези суми, които могат да дойдат само от техните данъци и такси, които ще бъдат значително повишени, но забележете СЛЕД ИЗБОРИТЕ?!

 Дотогава ще важи линията на запазване- на местните данъци и такси на нивото на 2010 година, за да може поредните балъци да напълнят урните с бюлетини за Димитър Николов и другите кандидати на ГЕРБ.

 Манипулира ли ГЕРБ-Бургас ромите, като не им събира такса-смет

Дали просто общинско безхаберие дарява ромите с неплащане на такса-смет или сметката тук е друга ?!

 

Манипулира ли ГЕРБ-Бургас ромите, като не им събира такса-смет Лъсна на бял свят и една неприятна истина, че досега ръководството на община Бургас не е събирала почти нищо от циганите, живеещи на нейна територия?!

 Тези, които правят по признание на мениджъра на фирма „Титан“ най-много боклук, не плащат НИЩО?!

Може би и заради това ГЕРБ разчита така много на циганските гласове в тяхна полза...

 Срам и абсурд е това да се случва в една страна-членка на ЕС?!

Под озадачените погледи на общинските съветници зам.-кметът Красимир Стойчев през декември миналата година смутено поясни, че може би в бъдеще ще обединят общински служителки касиерки, които да влязат в отдел за публични вземания и щели да влязат в гетата...

 Любопитно ми е с колко ли ще се увеличат онези над 15 млн. лв., които общината е отредила за боклука, като вземе да събира и боклуците на циганите, както и дължимите такси за това от нищо неплащащите досега роми.

 Преди няколко месеца в интервю за радио „Фокус“-Бургас  Борислав Ангелов, регионален мениджър на фирма „Титан“, която има договор за сметосъбиране и почистване с община Бургас, заяви, че ромските квартали в Бургас генерират най-много отпадъци. Той уточни, че сметосъбирането в тези райони е трудно и скъпо.

 Интересно беше да разберем от устата на зам.-кмета Красимир Стойчев, че едно време ако се било плащало по 100 лв. месечно на циганките с метлите, сега същите получавали по 800 лв. месечна заплата от „Титан“?! Това беше аргументът за оправдание на онези 15 млн. лв.общински пари,  които отиват за боклука...

 Оказва се, че това е самата истина... Ромка с метла на месец получава повече от два пъти спрямо компютърен специалист и то в „най-добрия град за живеене“?! Абсурд!!!

 А нима не е гаф, че през четири годишното управление на ГЕРБ-Бургас в морската община не е събирана такса- смет от ромите? Колко ли пари са загубили бургазлии от тази може би предизборна щедрост?!

За сметка на това пък Димитър Николов и ГЕРБ ще спечелят гласовете на около 15 000 цигани, които ще осигурят около 6-10 общински съветници за ГЕРБ и ДПС.

 Бургаски депутат от ГЕРБ  отиде на съд и бе осъден за конфликт на интереси заедно със свой съпартиец

 Парламентарната „Антимафия“ или както е нейното точно название Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика даде бургаския депутат от ГЕРБ  Стоян Гюзелев и колегата му Димитър Аврамов на Върховния административен съд за конфликт на интереси. Това стана ясно в началото на октомври 2010 г.

 

Бургаски депутат от ГЕРБ отиде на съд и бе осъден за конфликт на интереси заедно със свой съпартиец При установяване на нарушение от Върховния административен съд бургаският депутат от ГЕРБ Стоян Гюзелев и колегата му съпартиец Димитър Аврамов са заплашени от глоба до 10 000 лв.

 Евентуалната вина на депутата от ГЕРБ-Бургас Стоян Гюзелев и на неговия съпартиец и колега в парламента са спорни поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, спрени в последния момент от премиера Бойко Борисов. Измененията даваха право на арендаторите с преференции да купуват от собствениците земята, която обработват. Едва ако арендаторите откажат, собствениците можеха да предлагат нивите си на друг купувач. Предложените лобистки поправки пряко нарушаваха  Конституцията, която гарантира неприкосновеност на частната собственост, и  влошаваха конкуренцията на пазара на земя.

 Дванадесет месеца преди да стане депутат г-н Гюзелев от ГЕРБ-Бургас е имал фирма с предмет на дейност земеделие и обработка на земята, но дали е коректно декларирана?!

 В декларацията му пред Сметната палата вероятният повод за конфликт на интереси са отбелязани и те са фирмата на Стоян Гюзелев „Сортови семена-Бургас“ ООД  като е посочено и дяловото му участие към 31.08.2009 г.-22,73%.

 В декларацията до Сметната палата през 2010 г. бургаския депутат Стоян Гюзелев не е посочил промяната в дела на съсобственост в „Сортови семена-Бургас“ ООД, който към 10.02.2010г. вече е 99,55% ?!

 Може би си спомняте, че през февруари миналата година Сметната палата публикува списък, от който стана ясно, че бургаският депутат от ГЕРБ Стоян Гюзелев е пропуснал да декларира за съпругата си придобит чрез дарение апартамент с площ 70.13 кв. м в  Бургас.

 Тези факти се разминават в известна степен с изказванията на депутата, оповестени в медиите:

 Депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев, член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание, заявил, че е декларирал  всичко в Сметната палата още миналата година. „Не знам каква е причината за решението на комисията. Аз съм от известна фамилия в областта на земеделието“, допълнил той и потвърдил, че не би си позволил да не декларира всичко.

 Ето и развитието на този гаф според статия на в.“24 часа“ със заглавие: „Депутати от ГЕРБ на съд, скрили бизнеса си“ от 5-и януари 2011г.

 

„Депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев от Бургас и Димитър Аврамов от Монтана се изправят пред съда на 10 януари, за да отговарят за конфликт на интереси. За тогава е насрочено първото дело във Върховния административен съд.

 Двамата народни представители са автори на поправката в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която задължава собствениците на ниви да ги отдават за ползване първо на арендаторите.

 В декларацията си до Сметната палата през 2010 г. бургаският депутат Стоян Гюзелев не е посочил промяната в дела на съсобственост в „Сортови семена-Бургас“ ООД. Той обаче отрича при гласуването на промените в закона да е бил в конфликт на интереси. Справка в Търговския регистър показва, че на негово място, след като стана депутат, за управител на „Сортови семена - Бургас“ е назначена Радостина Димова. Именно чрез това дружество преди парламента депутатът стопанисваше стотици декари земя в Бургаско.

 Крайният резултат беше, че бившият общински съветник на ГЕРБ-Бургас, понастоящем депутат беше осъден.

   Обществена поръчка за автобуси за индивидуални нужди

 След публикации на в.“Под лупа“ през февруари т.г. разкриваща гафовете на Димитър Николов и ГЕРБ-Бургас доминиращи в ОбС на Бургас и след свиканата пресконференция от общинските съветници Георги Иванов и Петър Цонев, в която те публично засегнаха въпросите за цената на новите автобуси, които предстои да закупи община Бургаср акцентът на вниманието на „общинските специалисти“ вероятно се насочи към подготовката на обществената поръчка за автобусите, така че да пасва на някой от участниците в търга повечко, отколкото на други, и така да се компенсират загубите на ония управници, които нямат, ама никакъв интерес, кой да спечели...

 Обществена поръчка за автобуси за индивидуални нужди Какъв гаф разкри „Под лупа“ и как тези разкрития свалиха цената на автобусите, които ще купува община Бургас

 През октомври 2010г. стана ясно в публикация на News.Burgas 24. bg със заглавие: “Новите автобуси в Бургас от най-модерните- с дисплеи и GPS-изводи“ следното:

 „Новите 67 автобуса, които ще тръгнат по линиите на градския транспорт от догодина, са от най-модерните. Това уточниха днес от община Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg. В тях ще има специални дисплеи, както и изводи за GPS-системи.  Средната цена на един такъв е 350 000 евро, уточняват още от общината. Общата цена на поръчката е за 24 млн. евро, което прави средно по около 358 000 евро за автобус по груба сметка.“

 Тази предполагаема цена ни накара да се замислим и да направим кратко разследване, от което установихме, че са нарушени някои важни параметри на проекта, което водеше и до съмнения в корупция.

 Според информация в медиите още преди две години в Пловдив общинската фирма „Хеброс бус“ беше закупила чисто нови 30 автобуса от марката „Ивеко Ирисбус“ с двигатели на газ-метан с климатици и рампи за инвалиди за цена от 200 000 евро (приблизително 400 000 лв.) за един автобус. Свързахме се с представител на втората по продажби в света на автобуси фирма, дистрибутираща марката „Ивеко Ирисбус“, и запитахме за цени и данните показваха цени за един автобус с нужните екстри около 220-230 000 евро (440-460 000 лв.).

 Сравнени с тези на автобусите, които бяха закупени през 2008-2009г. от община Бургас от марката ТЕDOM, които са с цена от 580 000 лева, разликата е впечатляваща...

 Цели 190 000 лева в повече на един автобус и то на тези, закупени без много екстри?!

 Спрямо сметките за цена на един от 67-те автобуса, които ще се закупуват тепърва от община Бургас, разликата е още по-фрапираща и водеща до съмнения в корупция.

 Благодарение на „Под лупа“ бургазлии бяха запознати с една евентуална далавера, която щеше да отиде в нечии джобове и щеше да е платена както с европейски пари, така и с нашите бургаски пари. Това щеше да бъде далавера за милиони...

 При разлика от около 276 000 лв. на автобус или за 67 автобуса щеше да е около 18 492 000 лв.?!

 Това бе сума, която бе 4,5 пъти по-голяма от сумата за обща издръжка на персонала на община Бургас за една година. А това са заплатите, вземани от общинска администрация и всички нейни служители, ако са 4,5 пъти повече или 6 489 служители за една година?!

 И това, ако не беше хапка... Къде биха потънали тези пари, в нечий джоб или за предизборни цели, за това не ми се мисли, но беше реалност, „далавера“,  която развалихме...

 Учудващото  бе, че тези надути цени бяха подходящи за покупка на самолети, а не за градски автобуси?!

 Неуспялата „далавера“, както и някои недомислици на нашите общински управници доведоха до смъкване на цената на автобусите, заложена в условията на обществената поръчка, която стана известна на 19 април 2011 г.:

  Прогнозната стойност на поръчката е:

 ● за 28 автобуса с дизелови двигатели, съчленени с дължина 18 м – 18 022 191 лв. без вкл. ДДС (Средна цена на един автобус е 643 650 лв.)

 ● за 39 автобуса с двигател, ползващ метан за гориво, солови с дължина 12 м – 20 457 981 лв. без ДДС (Средна цена на 1 автобус е 524 563 лв.)

 Нека да сравним усреднената цена за един автобус, която вече е 574 331 лв., докато по-рано тази цена беше посочвана по информация на служители на общината около 358 000 евро или 700 176 лв., която е с цели 125 845 лв. по-висока спрямо сегашната предполагаема цена в търга. Това за 67 автобуса са спестени поне около 8 431 641 лв., които иначе можеха да напълнят някое чиновническо джобче на висш общински ръководител. Поне толкова ви спестихме, драги бургазлии, колкото за едно морско казино и едно ларго като сегашното?!

Това е поредният гаф на ГЕРБ и Димитър Николов, но не и последният ...

 На 10 май т.г.бе публикувано Решение № 1079 за удължаване на срока за получаване на оферти в АОП. Нещо май не беше на ред, защото срокът за получаване на офертите се удължи до 30 май 2011 г.

 Явиха се десетина желаещи фирми, които застопориха около 2 000 000 лв. депозити за гаранция на сметките на общината, но победата не бързаше и защо...

 Защото общинският екип „специалисти“ под ръководството на зам.-кмета Красимир Стойчев беше пропуснал (или случайно уж пропуснал-б.а.) нещо важно, което е записано в обновените текстове на Закона за обществените поръчки и тази промяна се състои в допълнителния чл.26а от него, който се появил през декември 2010 г. Кой да чете и кой да разбира?! Нали си спомняте , че пак поради пропуски в следенето на важни документи като Закона за общинския дълг подобпи общински „специалисти“ бяха пропуснали едни срокове, които правеха невъзможна мисията да се внесе за разглеждане докладна записка с искане за нов пореден заем от около 20 млн. лв.в общинския съвет. Сега грешките се мултиплицираха и точно в тази обществена поръчка са допуснати „...съществени нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата...“

 На разбираем език всичко се връща отново в началната точка за възлагане на обществената поръчка все едно, че е нова. Връщаме времето с цели 4 месеца назад за лошо или хубаво, но е факт съществена грешка и неспазване на европейска директива от 2007 г., която касае точно транспортните средства и която отново не е четена от нашите „специалисти“...

 Ама съм и аз, че на кой му се четат цели 160 страници?!

 Индустриална зона или зона за производство на мартенички и сувенири

 Лъжа е, че само с 5 млн.лв. на държавната компания НКИЗ (Национална компания индустриални зони) ще може да се изгради посочената в проекта инфраструктура на обекта индустриална зона...

 

Индустриална зона или зона за производство на мартенички и сувенири Факт 1 Необходими са още поне около 3 766 м първокласни градски пътища (около 22,5 декара асфалтобетон), които биха стрували поне около 7 млн. лв.?!

 Факт 2 Ще трябва да се изградят още поне 5 трафопоста, 1 КПС (Канално-помпена станция), 2 броя тържища, спортна сграда и спортен терен за спортуване на открито, около 30 различни паркинги за тежки и леки автомобили, 6 производствено-складови бази...

 Факт 3 Няма газификация, а бизнесът иска газификация.

 Факт 4 Ще се прави автомобилен надлез над жп линиите в посока ул. „Одрин”, ул.“Проф. Яким Якимов“и ако се изгражда подобна зона и то само с преимуществено общински пари, нещата стават сериозни ... Предполагаема стойност около 8-10 млн. лв. само за надлеза, а е учудващо, че той не попада в писанията на проекта за интегриран градски транспорт.Има ли бързи маршрути към бъдещата зона- „хранителница“ на Бургас? Учудващо е, че надлезът ще води тежки товарни автомобили вътре в града към колелото около ВХТИ?! Логиката на неговото изграждане повече съответства на терена на зоната да се изграждат МОЛ-ове, а не предприятия...

 Факт 5 Занижаване оценката на земята за апорт води до занижена вноска  при участие на държавата, която ще участва само с 5 млн.лв., а общината ще се наложи да извади около още 5 млн. лв. над стойността на апорта (300 дка земя), откъде ще дойдат?

 Съществува риск да се наложи да се вкара още нещо като гаранция, за да бъдат дяловете 50:50% между община Бургас и НКИЗ.

 Факт 6 Работните места, ако ги има при това разпределение по проект ще бъдат твърде малко. Примерно при един завод за боклук около 40 души...

 Предвидено е само едно предприятие и то високотехнологично, което едва ли предполага много работни места и 6 бр. производствено-складови бази.

 Предполагаеми работни места при 100% заетост на зоната ще е около 150-250 работни места при този проект.

 Факт 7 Целият терен все още не е добре насипан и трамбован, което означава допълнителни средства над апорта от 300 дка земя.

 Факт 8 В близост има стотици декари бетонови площадки и складове от Свободна безмитна зона, като 19% от нея се предлагат на търг?! Като се отчете, че там всичко е готово има инфраструктура, огради, пътища и т.н. , коя ще бъде предпочитаната при тези условия, че същата има стотици декари складови площадки на пристанището и на летището, а бъдещата индустриална зона няма нищо...

 Факт 9 Как се озова частен терен около 4-5 дка в зоната на Логистичния парк и чия собственост е? Някои от частниците са имали предварителна информация?! Парадоксално е при условие, че теренът преди е бил блато, а то е било държавна собственост, вътре в него да се появи частен парцел и то насипан?!

 Ние искаме много нови работни места, но не и далавери с бургаска земя, заявиха общинските съветници Георги Иванов и Петър Цонев, които поздравиха другите бургаски общински съветници, гласували против гафа създаването на индустриалната зона в Бургас по такъв неудачен и дори съмнителен начин в интерес на някои частни герберски интереси.

Преди избори Димитър Николов пуска „гениалната“ идея в тази зона да се произвеждали мартенички и сувенири с логото на община Бургас и този бизнес сигурно ще донесе обещаните пак на аба 4 000 абсурдни работни места , непостижими за Бургас в този момент и кризисни условия.

 Бургас -първи частен град на ГЕРБ с най-високи местни такси и данъци

 Бургас  а  на последно място по нивото на местните такси, като таксата на битови отпадъци е 11‰ при средно 6,9‰ за страната, а тази за ползването на пазари – 9 лв. на кв. м. на ден при средно 3,50 лв. в другите областни градове. Другото неблагоприятно класиране за Бургас е при нивото на образование на работната ръка – едва 16,6% са с висше образование, което поставя областта на 26-то място по този индикатор. 

 Най-ниската стойност на таксата за битови отпадъци е 1,40‰ в Сливен ... Бизнесът може да ползва най-евтино пазарите в Благоевград за 0,50 лв., а  в Бургас таксата е фиксирана на 9 лв. на кв. м.  18 пъти по-висока такса в Бургас от Благоевград  и 5,1 пъти над средната такса за страната, която е 3,47 лв. за кв. м ?!! Спрямо Варна, където таксата за ползване пазари е 2,70 лв. на кв.м в Бургас е 3,33 пъти по-висока ?!Пет кожи са съдрали в повече на всеки бургазлия ползвал бургаските пазари?! СРАМ и НАГЛОСТ ?!!

 Таксата за битови отпадъци за нежилищни имоти в Бургас е 7,85 пъти по-висока от тази в Сливен и 1,61 пъти по-висока от средната за страната ?! Отново наглост и срам ...

В съседна нам Варна такса битове отпадъци е 3,90 промила или 2,82 пъти по-ниска ?! В тези условия дребният и среден бизнес живеят около 4 пъти по-лошо и работят при 4 пъти по-трудни и скъпи условия в Бургас, който бил уж „най-добрият град за живеене“ според Димитър Николов и ГЕРБ.

 Например, за хотел три звезди в Бургас туристическият данък е 2 лв. на нощувка, докато във Варна бе понижен до 60 ст. Най-нисък е данъкът във Видин, Враца и Ловеч – 0,30 лв. за нощувка. Туристическият данък в Бургас е 3,33 пъти по-висок от този във Варна и 6,66 пъти по-висок от този във Враца ?!

 И докато пет големи общини смъкнаха цели 17 пъти този туристически данък ГЕРБ и Димитър Николов го увеличават от 3,3 до 6,6 пъти ?! Кой сега е нагъл управник ?! Бургазлии преценете сами!

 В Бургас патентния данък е 4,5 пъти по-висок от Видин, 18 лв. за 1 кв. м  търговска площ, 3 пъти по-скъп от Враца и 1,8 пъти по-скъп от този в Габрово ?! Това е грижата на Димитър Николов и ГЕРБ за занаятите и бизнеса в Бургас ... Подигравка!

 Варна има 1,77 пъти по-високи преки чужди инвестиции на глава от населението спрямо Бургас (3 532 евро във Варна и едва 1 985 евро в Бургас) , а Димитър Николов се скъса от хвалби, които се оказват лъжи, че сме били първенци по ПЧИ ?!

Кой лъже бургазлии ?!!

 Бургас е на предпоследното 26- то място по образование на заетата работна ръка ?! А изхарчиха само за миналата година над 5 млн. пари за култура и образование ?!! По-назад сме дори от столицата на ДПС Кърджали, където процента е 17% спрямо 16,6% висшисти в Бургас... СРАМ !!!

 Заетостта на бургазлии е с почти 6% по-ниска от тази на жителите на Варна и с цели 13,5% по-ниска от тази на жителите на София, което означава, че и безработицата в Бургас е почти толкова по-висока за срам на Димитър Николов и ГЕРБ, които съсипаха бизнеса и това е видно от всички и то точно от тези данни.

  Бургас е на незавидното 10-то място по възприятие на корупцията?!!! В Бургас над 13% от бизнеса е давал подкупи, свързани с плащането на местните данъци и такси.

И докато „Под лупа“ тръбеше, че в Бургас има корупция Димитър Николов, та дори и Бойко Борисов твърдяха, че такава няма ?! Кой ви лъже ...

 След изброяването само на една малка част от гафовете на ГЕРБ се налагат неприятните изводи :

 Неприятната истина

 Бургас е град свързван с реалноосезаема корупция, с най-високите местни такси и на почти предпоследно място по тежест на местните данъци, с нискообразована работна ръка и с ниски преки чуждестранни инвестиции. На фона на тези факти взети от изследване на ИПИ за 2011 г. е ясно, че катастрофата на местното управление на Бургас начело с бившият кмет Димитър Николов и партията му ГЕРБ, която доминира в общинския съвет е ясно видима и нанася всеки ден тежки щети върху икономическите интереси на бургазлии.

Повече тази партия и този кмет не трябва да им се дава власт и ще е пълна катастрофа, ако бургазлии ги оставят по местата им с вота си.

Нека им кажем : Довиждане ГЕРБ! Ще си върнем Бургас в ръцете на бургазлии, за наше добро, а не за да се обогатявате вие за наша сметка.

След изброяването само на една малка част от гафовете на ГЕРБ лъсва неприятната истина:

Георги ИвановБургас е град, свързван с реално осезаема корупция, с най-високите местни такси и на почти предпоследно място по тежест на местните данъци, с нискообразована работна ръка и с ниски преки чуждестранни инвестиции. На фона на тези факти, взети от изследване на ИПИ за 2011 г., е ясно, че катастрофата на местното управление на Бургас начело с бившия кмет Димитър Николов и партията му ГЕРБ, която доминира в общинския съвет, е ясно видима и нанася всеки ден тежки щети върху икономическите интереси на бургазлии.

Повече на тази партия и на този кмет не трябва да им се дава власт и ще е пълна катастрофа, ако бургазлии ги оставят по местата им с вота си.

Нека им кажем : Довиждане, ГЕРБ! Да си върнем Бургас в ръцете на бургазлии, за наше добро, а не за да забогатяват те за наша сметка.

Георги ИВАНОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.