You are here

Добрия, Лошия и Народа

Църквата може и да е отделена от Държавата, но някои църкви са паметници на културата. Това означава, че всеки ремонт и каквото и да е строително посегателство върху тях трябва да се съгласуват с Министерството на културата,

[caption id="attachment_5320" align="alignright" width="300" caption="От всички нас зависи да не се разцепи корабът на Българската православна църква. Вярвам, че след това изпитание (отварянето на досиетата бел.р.) тя ще излезе още по-силна", заяви митрополит Николай. Според него повечето от митрополитите били заплашвани от ДС и принуждавани..."]Дядо Николай[/caption]

тъй като в противен случай по Закона за културното наследство се налагат санкции на извършителите от 15 000 до 30 000 лева.

Ето така стои случаят с храма "Света Марина" в Пловдив, който е и главният храм на пловдивската митрополия. Ремонтът му е разпореден от - и съгласуван с - пловдивския владика Николай.

Както показа ТВ Европа, църквата е заприличала на бална зала - каменните плочи са заменени с гранит, а по стените има мушамени тапети с ликовете на светците. (Камъкът е материалът, от който е била съградена църквата до покрива).

Така действа Николай, досущ като премиера Бойко Борисов с археолозите. И на двамата в случая не им пука нито за закона за културното наследство, нито за самото наследство.

Тон даде и министърът на културата преди време, наричайки "бардак" Института за паметници на културата, както се разбра от стенограма от заседание на МС.

Сега обаче е разпоредил проверка за "Света Марина". Защо постфактум, след като реставратори и интелектуалци от Пловдив надигнаха глас още когато почна посегателството?

А днес, за да бъдат вразумени "критиците" му, митрополит Николай служи в "Света Марина" Съборна света литургия и Молебен за благодатен мир и единство в Българската православна църква.

Поканени бяха всички, "разколебани в моралните си позиции и във вярата си в тези дни на усилни изпитания за православния ни народ".

Владиката - (един от четиримата митрополити от общо 15, които не се оказаха агенти на ДС) май бърка разколебаните във вярата с разколебаните в тези, които Му служат.

Реставраторът Николай Млекаров, един от хората, дошли да протестират мълчаливо на молебена, заяви, че Църквата е Народът, и архиереите (които са пожизнени) трябва да се избират именно от хората.

Съвършено разумно предложение. Иначе какъв патриарх би избрал Синод, в който 70 на сто от архиереите се оказаха "шестаци"?

А те, досущ като партиите, имат властта да организират делегати за Патриаршески избирателен църковно-народен събор, каквито на тях са им угодни. Нищо, че не искат да дават оставки заради досиетата си, понеже Църквата не била партия, синдикат или друга светска организация и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото е отделена от държавата по Конституция (обясниха в декларация трима митрополити Кирил, Натанаил и Галактион).

Така накрая пак ще получим филм за Добрия, Лошия и Народа, който е далеч от Вярата.

Webcafe.bg