Добър знак за Украйна: експерти откриха нещо интересно в последните ракетни атаки срещу Русия

Съветски ракети Х-22

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-05-09/5704645-khoroshiy-znak...

Този вид оръжие се е съхранявал в складовете дълго време.

За първи път от 75 дни на войната руските нашественици атакуваха градовете на Украйна със съветски ракети Х-22. Експертите видяха това като намек, че ракетният потенциал на руснаците се изчерпва и няма как да бъде възстановен.

Това съобщи в понеделник, 9 май, Defense Express, позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че руснаците атакуваха обекти в градовете на Донецка област, разположени в прифронтовата зона, със съветски въздушни ракети Х-22. Известно е, че вражеските самолети са изстреляли около шест ракети, за които са необходими бомбардировачи от типа Ту-22МЗ.

В използването на такива остарели крилати ракети експертите видяха факта, че руската армия е изчерпала запасите си от ракетни системи "Искандер" и "Калибър", а Кремъл не може да възстанови запасите им поради западните санкции.

Трябва да се отбележи, че бойната глава на ракетата Х-22, наричана още "Буря", може да достигне един тон. Бойната глава на тази ракета е два пъти по-мощна от тази на Калибър и Искандер. Според данни от открити източници ракетите Буря са били държани от руснаците дълго време в складове и не са били използвани, въпреки че формално са били на въоръжение в руските въоръжени сили. Очевидно е, че предизвиканата от санкциите криза принуди руските власти да вземат Х-22 от складовете.

По-рано Telegraph съобщи, че САЩ започнаха да доставят тежка артилерия на Украйна като част от нов пакет за помощ във войната срещу руския агресор. Общо се планира доставката на още 5000 противотанкови ракети Javelin. Производството им в Щатите вече се е удвоило .

Превод : Под лупа