Дойче веле: Русия официално е враг на САЩ

Константин Егерт, Дойче Веле

Със санкциите Вашингтон официално обяви на Кремъл студена война

Със санкциите Вашингтон официално обяви на Кремъл студена война. Последствията ще бъдат мащабни – за Русия и постсъветското пространство, а може би и за целия свят, коментира Константин Егерт. Ех, как би им се искало на днешните обитатели на Кремъл, на правителството, на олигарсите и на шефовете на държавни корпорации да върнат часовника назад в безметежните времена на Джордж Буш-младши! Тогава все още можеше Вашингтон да бъде снизходително мъмрен, когато използваше онези думички за "оста на Злото": "Че защо така бе, скъпи другари от вашингтонското политбюро? Как може да се изказвате тъй некрасиво за суверенни държави? Цивилизационните различия трябва да се уважават. И ако аятоласите и династията на Ким посягат към ядрено оръжие или финансират терористи, то е само защото вие упорито не им разрешавате да живеят по своите си правила: публично да бесят гейовете, да пребиват с камъни неверните съпруги, да морят народа си от глад и да го изтезават до смърт в концлагерите. Казано накратко: бъдете тъй добри да признаете тези "културни особености", а заедно с тях и нашата руска "суверенна демокрация" – и веднага ще станем ако не първи приятели, то поне надеждни партньори." Това написа за Дойче веле Константин Егерт. 

Всичко това остава в миналото, след като Конгресът утвърди законопроекта за санкциите срещу Русия, даже ако утре Путин изпълни всички точки от споразуменията от Минск, а руските военни напуснат Тартус и Латакия. Да, политическите етикети от епохата на Буш-младши вече не са на мода във Вашингтон, но въпреки това в очите на американските конгресмени точно днес

Русия се превръща в елемент от метафоричната "ос на Злото"

В текста на законопроекта тя си съседства с Иран и Северна Корея. Този документ е важен не толкова със своите практически аспекти – например, възможните санкции срещу компании, които участват в проекта "Северен поток-2" или допълнителните кредитни ограничения за руските държавни банки. Далеч по-важно е неговото символично значение.
Защото в него статутът на Русия като враг вече е официално протоколиран. И вече няма значение дали Тръмп ще го подпише или не – Конгресът тъй или иначе ще преодолее ветото му. Пък и тъкмо в разгара на разследванията за контактите на неговия предизборен екип с Москва президентът едва ли ще тръгне да изостря ситуацията.
Опитът на Кремъл да се намеси в американските президентски избори провокира низ от събития, които никой не можеше да очаква. За пръв път през последния четвърт век политическата класа в САЩ обръща на Русия толкова голямо и недружелюбно внимание. Нито анексирането на Крим, нито руско-украинският конфликт в Донбас, нито намесата на Кремъл в сирийската война предизвикаха такава бурна реакция. Днес на Кремъл съвсем сериозно му е обявена "Студена война-2".

Случващото се е резултат от десетгодишната политика на Кремъл, стартирала с печално известната реч на Владимир Путин на Международната конференция за сигурност през 2007 г. в Мюнхен. За него изолацията на Русия и конфронтацията със Запада станаха не само главна форма за легитимация на неговия политически режим. Тази борба видимо вдъхновява и него лично. Тъй че руският лидер няма да отстъпи от линията, която начерта преди 10 години. Това не му е присъщо, доколкото той приема всеки компромис (да не говорим пък за възможно отстъпление) като

истинско поражение

Като начало Москва ще разшири собствените си санкционни списъци, ще закрие вилата на американското посолство, а може би дори и американското училище. Следващият отговор ще бъде усилването на руската пропаганда и другите "активни мероприятия" в страните от Европейския Съюз. Та нали мнозина в ЕС са недоволни от американския законопроект, който нанася удар на редица големи европейски компании.

Гражданите на Русия също трябва да се подготвят за неприятни новини. Изваждането на компютрите и чадърите от списъка на безплатния ръчен багаж в самолетите е само една от многобройните творчески акции по измъкване на пари от джобовете им. На руснаците ще им се наложи да дават своята лепта за попълването на пропагандисткия бюджет на правителството. Вече е решено, че пенсионната възраст ще бъде увеличена. Не е ясно още дали ще се запази плоският данък. Според мен ще се запази, но ставката ще бъде вдигната от сегашните 13 на  15-20 процента.
Ще има и политически последствия. В навечерието на президентските избори през 2018 година санкциите ще бъдат и повод да се усили борбата срещу тъй наречената "пета колона" в Русия. Важен отговор на тези санкции ще бъдат още по-строгите закони за контрол над медиите и в интернет, както и преките репресии срещу опозицията. Лично аз дори не бих изключил опасността Алексей Навални да бъде вкаран в затвора, а малкото все още оцелели независими медии да бъдат показно ликвидирани.
Русия и Америка отново са врагове – и това вече е официално. Последствията ще бъдат мащабни – за Русия и за постсъветското пространство, но може би и за целия свят.

faktor.bg