Документите говорят: по следите на Дан Колов

 Източник: prowrestlingbulgaria.blogspot.com

 

В настоящия материал ще разгледаме различни документи, свързани с живота на легендарния български борец Дан Колов. Част от документите в статията са от американски гинеалогически архиви, а останалите са от български музеи и частни колекционери. За Дан Колов у нас е писано много през годините, обаче уви често нещата, които се пишат се взимат наготово от стари писания и не се проверяват никъде дали са верни или не, което води до разпространение на грешна информация за Колов. Именно затова подобен преглед на официални документи е доста полезен и ни позволява да потвърдим едни твърдения, да оборим други, а и също да научим нови неща за тази легендарна българска личност.

Най-ранният документ от Америка, в който можем да намерим името на Дан Колов, е директорията на квартал Хоумстед от 1918 г. През онези години в американските градове всяка година се издават т. нар. директории, в които са изредени имената и адресите на всички живущи в съответния град. Известно е както от български, така и от американски източници, че към 1918 г. Дан Колов живее в Хоумстед (предградие на град Питсбърг, щата Пенсилвания) и долният документ потвърждава това. В документа виждаме, че Даниел Колов, борец, живее в хотел „Стаг“. Какво ни говори това? Първо, самото име е интересно - Даниел Колов. Истинското име на Дан Колов е Дончо Колев Тревненски, но както ще забележите по-надолу, често в официални документи той се води Дан Колов. Първоначално официалното име, което използва в Америка е Дан Колев, но после променя фамилията на Колов. На английски тогава ги изписват Колефф и Колофф, но се четат като Колев и Колов. Просто Дончо Тревненски е трудно име за произнасяне в Америка и затова, подобно на много други българи в САЩ тогава, Дончо си избира ново по-лесно произносимо име, с което да е известен там. В онези години подобни промени стават лесно, тъй като не се изискват много допълнителни проверки и официална документация, за да си смениш името. Второто нещо, което забелязваме в директорията на Хоумстед е, че към 1918 г. професията на Дан Колов е борец. Както се запознахме в този материал, Дан Колов става професионален кеч борец през 1917 г. в Хоумстед и директорията на Хоумстед е едно допълнително потвърждение на този факт. И не на последно място, третото нещо, което научаваме от директорията е, че Колов живее в хотел. Това е напълно нормално за професионалните борци като него, които постоянно пътуват от град на град и не се задържат на едно място дълго време. След като става професионален борец Дан Колов вече няма постоянен адрес в Америка и живее по хотели.

Дан Колов в градската директория на Хоумстед (САЩ, 1918 г.)

На всеки 10 години в САЩ има официално преброяване на жителите в страната. Дан Колов е там за три от тези преброявания - 1910, 1920 и 1930 г. За съжаление американските архиви не са пълни и понякога въведената в тях информация е леко сбъркана. Поради тази причина името на Дан Колов не може да бъде намерено в преброяванията за 1910 и 1920, но за сметка на това той фигурира в преброяването за 1930 г. Целият документ има и някои други неща, но ето какво е основното, което научаваме от него. Първо трябва да се отбележи, че името на Дан е сбъркано в документа - записан е в преброяването като Уан Колофт (или Дан Колофт - в зависимост как прочетете почерка на преброителя, който е попълнил документа), но няма съмнение, че зад Уан Колофт всъщност се крие Дан Колов. Преброяването се осъществява на 1-ви април 1930 г. и застига Дан в Канзас Сити, щата Мисури. Една бърза справка с резултатите от борбите на Дан ни показва, че на предишния ден Дан Колов се бори със световния шампион по кеч в тежка категория Гус Соненбърг точно в Канзас Сити, което обяснява защо Дан е в този град по времето на преброяването. В преброяването за 1930 виждаме следното: Дан Колов е на 31 навършени години, ерген, може да чете и пише на английски, роден е в България, родителите му са българи, майчиният му език е български, емигрира в САЩ през 1909, изкарал си е фърст пейпърс, може да говори на английски, професията му е професионален борец, работи в спортната индустрия, на предишния ден е бил на работа, не е служил в американската армия. Всичко тук съвпада с и потвърждава нещата, които вече знаем за Дан Колов. Единствената новост са т. нар. фърст пейпърс (първи документи) и за тях ще си говорим в по-следващия параграф.

Дан Колов в американското преброяване (САЩ, 1930 г.)

На следната снимка виждаме регистрационната (идентификационна) карта на Дан Колов да бъде професионален борец в щата Пенсилвания през 1932 г. През онези години, за да можеш да се бориш или боксираш професионално, повечето американски щати изискват да се регистрираш в местната щатска атлетическа комисия. Без подобен документ не можеш да бъдеш професионален борец или боксьор в съответния щат. От документа виждаме, че град Бостън е обозначен като централата на Дан Колов, така да се каже, и както вече се запознахме в този материал, Бостън е централата му заради позицията му в кеч организацията на бостънския кеч промоутър Пол Баузър. Също прави впечатление, че документът е с номер 596, което означава, че тогава е имало още 595 професионални борци и боксьори с позволение да се борят/бият в щата Пенсилвания, което е доста голяма бройка и показва колко популярни са били тези спортове в Америка тогава.

Регистрационна карта на Дан Колов (САЩ, 1932 г.)

Следващият документ, към който ще хвърлим поглед, е т. нар. сертификат за регистрация към американския департамент за трудова имиграция. Въпросният документ, издаден през ноември 1932 г., се съхранява в къщата-музей на Дан Колов в родното му село Сенник, но всъщност какъв е този документ и защо е важен? Този документ е свързан с гореспоменатите фърст пейпърс (първи документи). В онези години, когато един чужденец иска да стане американски гражданин първото нещо, което трябва да направи, за да заяви желанието си за американско гражданство, е да си изкара фърст пейпърс. Както в преброяването през 1930, така и в няколко различни пътнически манифеста, Дан Колов е отбелязан като човек с изкарани фърст пейпърс. Като минат няколко години след изкарването на фърст пейпърс следващата част от процеса за придобиване на американско гражданство е представянето на определени документи. Един от необходимите документи е сертификат за пристигане в САЩ. Обаче, ако човекът няма подобен сертификат и е пристигнал в САЩ преди 1924 г., вместо сертификат за пристигане му се издава сертификат за регистрация. Следователно, наличието на фърст пейпърс и сертификат за регистрация показва, че към края на 1932 г. Дан Колов е планирал да става американски гражданин. Напълно разбираемо е защо. Към 1932 г. Северна Америка е единственото място, където човек може да си вади прехраната като професионален кеч борец. Това е професията на Дан Колов и на този етап за него просто няма поле за развитие другаде освен в Америка. Освен това, кариерата му на ринга вече отива към края си и той скоро ще поеме нова шефска роля зад кулисите на американски кеч (повече за нея можете да научите тук). С тази нова роля Дан Колов е устроен до живот с работа в Америка, ако иска да остане там. Сърцето го влече към Европа, но условията в Европа не са подходящи за него. През 1933 г., обаче, ситуацията в Европа започва да се променя. Основана е нова кеч организация във Франция и Дан Колов става една от главните ѝ звезди. Кечът бързо придобива голяма популярност във Франция, а скоро след това и в други европейски страни. Европа вече се превръща в място, където има почва за развитие за кеч борците. И така плановете на Дан Колов се променят, той не става американски гражданин, остава си български поданик и се завръща да живее в Европа (първо във Франция, а после и в родната му България).


Сертификат за регистрация (САЩ, 1932 г.)

През онези години основният метод за придвижване от континент до континент са пътническите кораби. Вече има пътнически самолети и самият Дан Колов няколко пъти лети със самолет, но тогава пътническите полети все още не се използват за такива дълги междуконтинентални разстояния. През 30-те Дан Колов пътува с кораб от САЩ до Европа и обратно няколко пъти. Има и пътуване с кораб от САЩ до Нова Зеландия и обратно, както и между Австралия и Нова Зеландия. Запазени са няколко пътнически манифеста от тези негови пътувания, където отново могат да бъдат проверени основни неща като родното му място, гражданството му, възрастта му, професията му, семейният му статус, заедно с кои негови колеги пътува и т.н. Няма да разглеждаме всичките манифести. Ще се съсредоточим върху един от тях, защото в него има най-много интересна информация. От долния манифест научаваме следното: Дан Колов пътува на борда на германския лайнер „Еуропа“, корабът тръгва от пристанището в Шербург на 17-ти декември 1932 и пристига на пристанището в Ню Йорк на 22-ри декември 1932, Колов е на 40 години, български гражданин, висок е 5 фута и 10 инча, кестенява коса, кафяви очи, финалната дестинация на пътуването му е град Бостън, посочва С. Море като контакт във Франция, контактът му в САЩ е Пол Баузър в Бостън и не на последно място - Анри Деглан също пътува с кораба. Има и други неща в документа, но тези са най-интересните. Нека сега да обсъдим някои от тях поотделно. Тук ръстът му е отбелязан като 1.78 м (5 фута и 10 инча), но обикновено в тогавашната преса го отбелязват като 1.70-1.72. Разбира се, с 

годините ръстът му леко намалява и това вероятно обяснява разминаването, но общо взето да - ръстът му е в този диапазон. В манифеста Дан трябва да посочи някакви приятели/контакти в страната откъдето идва и в САЩ. Хората, които посочва са логични - С. Море е бившият професионален борец Селестин Море, а пък Пол Баузър е шефът на кеч организацията, за която Дан работи по това време. Освен това, както се вижда от документа, Колов пътува заедно с Анри Деглан (златен олимпийски медалист по класическа борба, световен и европейски шампион по кеч). Деглан е един от най-големите му опоненти на ринга, но извън ринга Колов и Деглан са големи приятели и Колов в известна степен е ментор на Деглан. През декември 1932 г. Колов, Деглан и Раоул Паоли (олимпийски състезател в четири различни дисциплини и професионален борец) отиват заедно във Франция, после Колов и Деглан се връщат в САЩ, а Паоли остава във Франция и подготвя нещата за стартирането на френската кеч федерация следващата година. Деглан и Колов се завръщат във Франция през 1933 и стават главните звезди на новата френска кеч федерация. Тази нова федерация променя курса на кариерата и живота на Дан Колов. Повече за борбите и големите успехи на Дан Колов във Франция можете да научите тук. Докато все още сме на темата за пътнически манифести, любопитно е да се отбележи, че в друг манифест две години по-късно, където трябва да отбележи най-близкия си роднина, Дан споменава брат му Желю Тревненски.


Пътнически манифест (САЩ, 1932 г.)

На следната снимка виждаме лиценза/разрешителното на Дан Колов за професионални борби във Франция през 1933 г. Днес този документ е в колекцията на регионалния исторически музей в Габрово. Лицензът е подписан от дългогодишният президент на френската кеч федерация Юджин Мандрон. Прави впечатление, че лицензът е с номер 50, т.е. по това време има само още 49 професионални борци, които имат разрешение да се борят във Франция. Тази бройка ще нарастне няколкократко през следващите години след като, начело с Деглан и Колов, популярността на кеч борбите във Франция става доста голяма.

Борцов лиценз на Дан Колов (Франция, 1933 г.)

Следва документ, който се съхранява в къщата-музей на Дан Колов в Сенник. Това е шофьорската книжка на Колов от Франция. Обърнете внимание, че името му тук е Дан Колев. В следващите два официални документа, които ще видим, името е различно. Казано накратко: Дан има три различни имена, които използва в официални документи. Не е написано много четливо, но също обърнете внимание, че рожденната му дата в документа е 26.12.1892 г.

Шофьорска книжка на Дан Колов (Франция, 1933-1938 г.)

Отново документ от къщата-музей на Колов. Това е страница от един от паспортите му. Името му в документа е Дан Колов. По принцип Дан Колов е най-известният от псевдонимите, под които той се бори, но с годините това име става и едно от официалните му имена. Виждаме го както тук в паспорта, така и в различните пътнически манифести и сертификата за регистрация. Както се вижда от снимката, точно този паспорт е издаден във Франция през февруари 1937 г. Занятието на Колов в паспорта е обозначено като търговец, което е интересно.

Паспорт на Дан Колов (Франция, 1937 г.)

На следващата снимка виждаме картата за самоличност на Дан Колов, издадена през 1939 г. Трети официален документ, трето различно име. Името в картата е Дончо Колев Тревненски и именно това е правилното му българско име. Често в родните материали се споменава като Дончо Колев Данев или Денев, но официалните документи сочат друго. Правилната фамилия е Тревненски. Освен това, често в родните материали се пише, че е роден на 27.12.1892, което също е грешно. Както се вижда от картата тук, а и от шофьорската книжка по-горе, правилната дата е 26.12.1892 г. Обаче, хубаво е да се има предвид, че до 1916 г. в България се ползва юлианския календар и съответно не е изцяло ясно дали тази дата е по него или това е датата, преизчислена в григорианския календар (т.е. ако тази дата е по юлианския календар към нея трябва да се добавят 12 дена, за да получим датата по григорианския календар, който ползваме в наши дни).

Карта за самоличност на Дан Колов (България, 1939 г.)

И за финал ще хвърлим поглед към част от декларация от 1940 г. до севлиевския данъчен началник. В нея наследниците на Дан Колов декларират паричното и имотно състояние на вече покойния Колов. Няколко неща трябва да бъдат изтъкнати тук. Първо, името отново е Дончо Колев Тревненски. Не Денев, не Данев, а Тревненски. Второ, често в родните материали се пише, че Дан Колов почива на 26.03.1940 г. Както се вижда от декларацията, това е грешно. Точната дата е 27.03.1940 г. Третата неточност, която разбулва този документ, е материалното състояние на Колов в края на живота му. Още преди 1990 г. в романизираните биографии, които родни автори пишат за живота му, се твърди, че Дан Колов е умрял беден и през годините историята му у нас винаги се разказва по този начин. Това, обаче, не е вярно. Да, един подобен финал звучи по-драматично и вероятно затова родните автори решават да го препишат на Колов, но това просто не е вярно. Както се вижда от декларацията, към момента на смъртта му Колов има около 65 хиляди лева в две родни банки. Според наличната информация, която успях да открия за заплатите в България през онези години, тази сума се равнява на около 30 средностатистически тогавашни заплати (ако не и повече) и определено е сериозна сума. Освен това, в други страници от декларацията, които не са публикувани долу, се споменават къщата му в Сенник (оценена на 50 хиляди лева), 9 декара нива и се казва, че също може да има имоти във Франция и Америка, но липсват потвърждение за това. В документа също се вижда, че когато почива Дан Колов е български поданик. Въпреки че предишните няколко години прекарва доста време във Франция и преди това живее дълги години в САЩ, той никога не сменя гражданството си.


Декларация за активите на Дан Колов (България, 1940 г.)

Съществуват и други интересни документи, свързани с Дан Колов, но тези най-много си струва да бъдат споделени. Идеята на настоящия материал беше не само да се покажат любопитни документи, но и благодарение на тези нагледни примери да се изчисти биографията на Дан Колов от грешки като датите му на рождение и кончина, името му, материалното му състояние в края на живота му и т.н. Легендарна българска личност като Дан Колов заслужава максимално точна биография.

Документите говорят: по следите на Дан Колов | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg