Доналд Туск: Европа не може да приема повече бежанци

Европа е близо до изчерпване на капацитета си да приема нови вълни от бежанци. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в китайския град Хангжоу, където се произвежда срещата на върха на държавите от Г-20.

Туск призова за помощ международната общност за разрешаването на проблема с мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка.

"Практическата възможност на Европа да приема нови бежанци, да не говорим за нелегалните икономически мигранти, е близо до изчерпване", каза председателят на Европейския съвет на пресконференция.

Туск подчерта, че миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение., за което можел да допринесе и Китай.

Освен това председателят на Европейският съвет е категоричен, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да е задействал член 50 от Лисабонския договор.

"Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни. Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза Туск.

Междувременно британският премиер Тереза Мей заяви, че е обсъдила Брекзит с американския президент Барак Обама и двете страни ще се консултират, за да се осигурят възможно най-близките търговски взаимоотношения между двете страни, предава Reuters.

Двамата са се срещнали на кулоарите на срещата на Г20 в китайския град Ханджоу.