Дончев: След Нова година ГЕРБ ще се опита да прокара мажоритарната система

Скептичен съм, че идва червена вълна в този сос от популизъм, заяви вицепремиерът

ГЕРБ ще направи опит за промяна на Изборното законодателство и въвеждането на мажоритарна система след Нова година, заяви в предаването "Панорама" вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Имам основания да бъде скептичен, тъй като парламентарната конфигурация, която би подкрепила такова предложение, не зависи само от ГЕРБ. Не знам какво мнозинство ще се събере. Твърдо стоим зад мажоритарната система, защото народът се произнесе ясно. В момента процедурата е задъхана и хоризонтите са къси", отбеляза той.

"Президентът Росен Плевнелиев имаше искреното желание да сформира кабинет. Ние не сме бавили топката - ако имахме желание да стоим на власт, нямаше да подаваме оставка. Понякога процедурата надмогва политиката", допълни Дончев. 

"Ще бъде спряно единствено възлагането на нови обществени поръчки, стопирането на вече възложените би било безумие. Упрекът, че правителството пуска някакви конкурси с користни цели е безпочвен. Времето за изпълнение на една обществена поръчка отнема най-малко 3 месеца. Дори и сега да бъде обявена обществена поръчка, договорите ще бъдат подписвани от служебния кабинет или от следващото нормално правителство", обясни Дончев.

"Не мисля, че идва залез за ГЕРБ. Дори и да има червена светлина, след това винаги има изгрев. Скептичен съм, че идва червена вълна в този сос от популизъм", завърши Дончев. 

Той заяви, че няма душевната енергия да отговори на нападките на социалиста Драгомир Стойнев, който също беше в студиото. 

http://www.faktor.bg/